Companie multimiliardară și EAU își retrage intenția de a investi în Republica Moldova

06 Dec. 2022, 09:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Dec. 2022, 09:42 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

RMB Group – unul dintre principalele grupuri de afaceri din Emiratele Arabe Unite, își retrage intenția de a investi în Republica Moldova, pe o perioadă nedeterminată. Decizia survine în urma unor măsuri anormale și demotivante pe care le-au întreprins organele de drept în privința noastră și a partenerilor noștri proeminenți de la Chișinău. Odată cu anularea intențiilor noastre, țara pierde o investiție inițială de circa 7 milioane de euro.

RMB Group reprezentată la Chișinău de compania subsidiară „Global Real Estate Engineering Development MOL” SRL a semnat la data de 11 martie 2022 antecontractul de cumpărare-vânzare a 50% din compania moldovenească care deține imobilul de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.182.

RMB Group intenționa să dezvolte pe adresa respectivă un proiect imobiliar unic în materie de energie verde. Contractul final urma să fie semnat în luna mai, după ce părțile făceau cunoștință cu rezultatele auditului și rapoartelor de diligență.

O lună mai târziu de la semnarea antecontractului, RMB Group a transferat dintr-un cont bancar al companiei imobiliare din Emiratele Arabe Unite „Al Dar” (deținută în totalitate de proprietarul Grupului RMB), în contul „Global Real Estate Engineering Development MOL” SRL (deținută și ea în totalitate de RMB), suma totală de 106 524,56 Euro – bani cu care urma să fie cumpărată cota parte de 50% din bunul amintit supra.

Conform legilor moldovenești tranzacțiile de o anumită complexitate sunt verificate de către instituțiile abilitate, într-o perioadă de maxim 30 de zile. O asemenea verificare a fost dispusă și în cazul nostru (în luna aprilie), însă organele de drept nu au deblocat suma tranzacției nici până la momentul difuzării acestui comunicat.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Mai mult, Centrul Național Anticorupție a pornit o cauză penală în privința acestei tranzacții, dar ea nu are și nici nu a avut vreun suspect pe întreaga perioadă a desfășurării investigațiilor.

Acțiunile CNA sunt cu atât mai dubioase cu cât înaintăm spre începutul afacerilor noastre în Moldova: Or, RMB Group planifică investiții în RM încă de la începutul anului 2020. Prin urmare, compania noastră a fost auditată acum trei ani de către marile instituții financiare din Republica Moldova și ni s-a oferit un credit de circa 6,5 milioane de euro pentru finalizarea tranzacției. În afară de asta, compania noastră a fost subiectul unei analize aprofundate privind piața hotelieră și imobiliară/birourilor, efectuată de către unul dintre cei mai importanți consultanți internaționali – PWC. Concluziile de atunci relevă faptul că suntem o echipă de bună credință, cu intenții oneste și transparente.

Menționăm că avem relații bancare extinse atât cu DB Bank, City Bank, HSBC cât și cu IFC (Banca Mondială). Cu ultima din ele avem un acord pentru finanțarea mai multor proiecte pe piețele emergente, inclusiv Moldova.

În spiritul transparenței și integrității, care caracterizează acțiunile noastre, RMB Group l-a delegat pe directorul general al grupului, dl Bou Jaber Pierre, să întreprindă toate măsurile legale necesare, să contracteze auditorii și avocații locali pentru a continua tranzacția. În această ordine de idei, dânsul a vizitat Chișinăul de multe ori, iar ultima dată – pe 3 octombrie 2022 – a venit cu scopul de a dovedi factual proveniența fondurilor pe care Consiliul de Administrație al RMB Group intenționa să le investească în Moldova.

Caracterul detaliat și exhaustiv al probelor prezentate de el, a eliminat orice îndoială cu privire la proveniența fondurilor. Cu toate acestea, Centrul refuză sau amână anularea măsurii de asigurare privind suma blocată.

RMB Group consideră demotivantă și pe alocuri incorectă atitudinea statului R.Moldova, prin acțiunile Centrului Național Anticorupție, în ceea ce privesc investițiile străine directe. În lumina celor expuse, bordul a decis să-și revizuiască decizia privind investițiile în această țară. Juriștii noștri rămân antrenați în procedura de deblocare a banilor, dar și de atacare la instanțe locale și internaționale întru recuperarea pierderilor suferite și acoperirea daunelor de imagine. Juriștii contractați vor lupta pentru tragerea răspundere juridică și financiară a tuturor celor identificați prin lege ca fiind responsabili pentru sabotarea unor astfel de investiții directe străine, care în mod evident urmau să fie în beneficiul poporului Moldovei.

Repere:

RMB Group a fost fondat în 2000 de către Președintele și unicul proprietar Rashed AlBlooshi, iar în 2021 a înregistrat un portofoliu de circa 5 miliarde de euro. Holdingul se află în lista celor mai inovatoare grupuri de afaceri din Orientul Mijlociu fiind unul dintre grupurile cu cea mai rapidă creștere. Principalele sectoare în care mai multe de 25 de branduri ale grupului nostru dezvoltă proiecte sunt: desalinizarea apei, transportul și distribuția apei, imobiliare și dezvoltare, construcții, producere, agro-business (în principal hidroponie), chirie, inginerie, comerț, servicii, logistică, energie și agricultură.

*Comunicat de presă

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău