Bani.md

Conceptul reformei justiției. Ce schimbări și cum vor avea loc

Conceptul reformei justiției. Ce schimbări și cum vor avea loc

Componența Curții Supreme de Justiție (CSJ), a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a Procuraturii Anticorupție (PA) vor fi modificate. Ministra Justiției, Olesea Stamate, a prezentat conceptul reformei.

 

Se vrea ca CSJ să fie axată pe unificarea practicii judiciare și să acorde mai puțină atenție examinării în fond a cauzelor. De aceea, se propune reducerea numărului de judecători ai Curții de la 33 la 17.

Judecătorii, înainte de a rămâne la Curte, vor fi supuși unei evaluări externe de către o comisie independente compusă din 18 membri, dintre care 6 europeni. Ei vor fi punctați în baza integrității, calității profesionale și personale.

Pentru cei care vor primi aviz negativ de la această comisie, există posibilitatea să ceară transfer în altă instanță națională inferioară, dar deja transferul în sine va depinde, inclusiv, și de locurile vacante disponibile.

ANI și Inspecția Judiciară sunt responsabile de integritatea, dar mai întâi, tot aceeași comisie va evalua în primă etapă și conducerea instanțelor de fond și a celor de apel.

CSM

În componența CSM, vor mai fi încă trei persoane: două candidaturi vor fi propuse de Guvern și una de Președinție. În același timp, șase membri propuși actualmente de Adunarea Generală a Judecătorilor să fie din cadrul instanțelor de fond; doi - din cadrul celor de apel și unul - din cadrul ultimei instanțe naționale.

PA și CSP

O parte din competențele PA, în special, cele ce țin de corupția sistemică se vor a fi trecute în gestiunea Centrului Național Anticorupție. Procurorii anticorupție tot vor fi evaluați de o comisie externă asemănătoare cu cea de evaluare a judecătorilor.

Totodată, la fel ca și la CSM, se propune suplinirea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Doar că, aici, doi vor fi numiți de reprezentanți ai societății civile; unul - de Guvern și încă unul - Forumul Societății Civile din Parteneriatul Estic.

Modificări privind alegerea procurorului general

Reforma justiției presupune și modificări în legătură cu alegerea procurorului general. Se vrea ca cel din urmă să fie numit de către CSP, dar în baza unei liste a Ministerului Justiției. Însăși Ministerul promite că persoanele din listă vor fi selectate pe bază de concurs de către o comisie cu participarea unui reprezentant al societății civile și a unui psiholog. 

Deja nu va mai fi relevantă cerința de 5 ani de experiență în organele procuraturii la numirea procurorului general, în schimb se propune necesitatea de a avea 10 ani de experiență în calitate de procuror, judecător ori avocat.

Prezentarea ministrei Olesea Stamate poate fi urmărită integral aici.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000