Bani.md

Copiii se ambiționează să schimbe lumea: Eleva de 12 ani care a creat un baston pentru nevăzători

Copiii se ambiționează să schimbe lumea: Eleva de 12 ani care a creat un baston pentru nevăzători

Copiii și tinerii din Moldova, născuți în era digitală, nu se mai mulțumesc să stea cuminți în bancă și să se limiteze la textele din manual. Ei văd lucrurile altfel și se ambiționează să schimbe lumea. Mai au nevoie doar de un imbold, o încurajare, o lecție deosebită, care să-i facă să-și descopere pasiunile într-o lume infinită a posibilităților. 

Inventatoare la doar 12 ani: totul a început de la robotică

Un exemplu este și Nicoleta Arhiliuc, care la 12 ani, a creat un baston care i-ar ajuta pe nevăzători să evite obstacolele, în urma aptitudinilor sale, dar și cunoștințelor obținute la cursurile de robotică, organizate de Tekwill Academy Kids.

Dispozitivul creat din tuburi de plastic este dotat cu senzori și emite semnale sonore, iar mânerul vibrează atunci când în drum există un obiect care împiedică trecerea. Mica inventatoare a prevăzut și anumite situații în care senzorii sonori pot fi opriți, pentru a nu crea disconfort, de exemplu în transportul public. La vârsta de doar 12 ani, Nicoleta nu se oprește aici și vrea să-și dezvolte prototipul, care este prezentat peste hotarele țării drept exemplu de urmat.

M-am gândit să echipez acest baston cu alfabetul Braille, sistemul de scriere folosit de persoanele cu deficiențe de vedere. În stație, utilizatorul va tasta numărul autobuzului pe care îl așteaptă, iar cifra va apărea pe un mic ecran. Astfel, persoanele din jur vor putea să-i sară în ajutor, anunțându-l când transportul va ajunge în stație”, spune Nicoleta.

Adolescenta a început să frecventeze cursurile de robotică din întâmplare, însoțindu-l pe fratele ei mai mic. Nicoleta a fost cucerită din start și crede că mai mulți copii ar trebui să afle despre această știință a viitorului, dar și să aibă acces la cursuri.

Robotica m-a ajutat să-mi dezvolt imaginația, să devin mai practică. Am început să înțeleg cum se întâmplă unele lucruri, cum sunt construite programele și aplicațiile. Robotica este o parte din viața mea și nu aș putea să o dau la o parte. Mi-aș dori ca toți elevii să poată studia acest domeniu incredibil.”

Adolescenta cu zeci de mii de fani: exprimare + încredere în sine = apreciere

Curiozitatea, dorința de a se afirma și de a fi auzită au făcut-o pe Amalia Capmari, o elevă din Chișinău, să lege o prietenie strânsă cu platformele online. La 14 ani, ea este un vlogger cunoscut în rândul adolescenților și a reușit deja să cucerească peste 10.000 de abonați, inclusiv din afara țării. Iar asta înseamnă că scopul ei de a-i face pe oameni să zâmbească a fost atins. În 2015, după o lună de la lansarea video blogului, autoarea a înregistrat primele 100 de vizualizări, iar în prezent, cel mai popular clip al său a depășit cifra de 100.000.

„M-am lansat în această lume din curiozitate și mă ajută să comunic mai mult cu oamenii, să le împărtășesc ideile mele. Inițial, era un mod de a-mi exprima gândurile și de a atinge o audiență, acum însă nu mai este atât de important numărul de vizualizări, dar felul în care fac unele lucruri și sunt apreciate”, spune Amalia.

Pentru că a înțeles cât de mult contează comunicarea pentru adolescenți, Amalia își dorește noi metode de predare în școală, dar și abordarea unor subiecte de actualitate.

„Comunitatea este într-o continuă evoluție, chiar dacă nouă ni se pare că stăm pe loc. Pentru mine, școala ideală ar fi cea în care se predau teme așteptate de copii, cum ar fi cursuri de Public Speaking. Sunt mulți copii timizi, care se tem să se exprime, chiar dacă pot să o facă. Mulți ar vrea și cursuri despre siguranța pe internet, deoarece este un subiect mai dificil de înțeles.”

TwentyTu aduce viitorul în școlile Moldovei

TwentyTu transformă educația din Moldova, iar din 2019, fiecare al 4-lea copil din țară va avea posibilitatea să studieze profesiile viitorului.

Ana Chirița, director executiv ATIC, implementator al proiectului TwentyTu: „Proiectul TwentyTu nu substituie programele școlare, ci vine să completeze sistemul educațional actual, pentru a oferi copiilor și profesorilor noi posibilități de cunoaștere. La nivel mondial, aproximativ 65% dintre joburile care vor fi solicitate în următorii ani vor necesita cu totul alte abilități decât cele care sunt studiate în prezent în școli. Pentru ca un număr cât mai mare de tineri să aibă acces la educație de calitate, în prezent desfășurăm o amplă campanie de colectare a fondurilor. Toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții până la 22 august 2018, pe www.twentytu.md.”

Radu Marian, coordonator TwentyTu: „Până să lansăm proiectului am făcut mai multe focus-grupuri cu copii din Chișinău și din regiune și am aflat că avem copii interesați de SpaceX, univers, copii care știu despre pericolul încălzirii globale, copii care vor să devină antreprenori și nu angajați. Am aflat că avem copii curioși, interesanți, gata să devină cetățeni ai lumii, gata să creeze schimbări aici acasă. Poate mai mult decât să fie instruiți, acești copii vor să fie inspirați și motivați. Le lipsește ceva și cineva care să le deschidă orizonturile și care să le spună că orice e posibil. Sper  ca anume prin TwentyTu să le oferim inspirația de care au nevoie.”

Despre TwentyTu

TwentyTu – proiectul care va oferi cursuri extracurriculare gratuite în peste 10 domenii ale viitorului – a fost lansat de către Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill”, un expert recunoscut pentru inițiative educaționale de amploare. Cursurile din cadrul proiectului, precum antreprenorialul, robotica, inteligența artificială, astronomia prin VR (realitate virtuală), inteligența emoțională, matematica interactivă ș.a. sunt destinate copiilor și adolescenților. Sesiunile de instruire vor fi livrate atât online, cât și offline, în cele mai importante centre regionale ale țării. Circa 80.000 de elevi vor deveni beneficiarii celui mai ambițios proiect de educație din Republica Moldova. De asemenea, în cadrul proiectului 2200 de profesori vor fi instruiți să predea disciplinele școlare într-un mod mai interactiv. TwentyTu se va desfășura până în anul 2022 și are ca misiune să pună în valoare capitalul uman al țării și să educe o generație cu abilități practice solicitate pe piața muncii la nivel național și global.

Despre Tekwill

Tekwill este Centrul de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Misiunea sa este de a crea legătura necesară între ceea ce se studiază în programele de educație dedicate domeniului IT și necesitățile reale ale industriei. Centrul susține dezvoltrea talentelor locale în IT, transferul de cunoștințe, promovează o mai bună înțelegere și interesul față de sectorul tehnologic și încurajează crearea comunităților digitale din Moldova. Tekwill reprezintă un ecosistem complex, dotat cu resursele și tehnologiile necesare pentru ca oamenii să-și implementeze ideile, astfel sporind excelența în domeniile viitorului. Centrul a dezvoltat numeroase programe educaționale, care acoperă o gamă largă de subiecte/materii, de la tehnologii de bază până la cele mai actuale trenduri în domeniu, cu accent pe proiectele practice. În mai puțin de 2 ani, peste 17.000 de persoane au beneficiat de programele educative ale centrului. Tekwill a fost creat de Asociația Națională în domeniul TIC (ATIC), în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova, cu suportul USAID și al Guvernului Suediei. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000