Cozi la ieșirea din Grecia. Mulți români și-au scurtat vacanța pentru a evita carantina

18 Iul. 2021, 08:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
18 Iul. 2021, 08:16 // Actual //  Otilia Cotruța

Grecia trece, de la miezul nopții, de pe lista verde pe cea galbenă, astfel că numeroși români au decis să își scurteze vacanța și să se întoarcă în țară înainte ca noile măsuri, printre care și carantinarea pentru 14 zile a persoanelor nevaccinate sau fără test PCR negativ, să intre în vigoare, scrie Digi24.

Din cauza creşterii incidenţei, Grecia, o destinaţie preferată de români, intră în zona galbenă de la data de 18 iulie, ora 00.00, potrivit listei ţărilor cu risc epidemiologic, actualizată joi de Guvern. Potrivit măsurilor anunțate de autorități, cei vaccinați împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină. În schimb, cei nevaccinați care intră în România din țările aflate pe lista galbenă stau în carantină 14 zile, dacă nu prezintă un test PCR negativ.

Mulți români au ales sâmbătă să se întoarcă în țară, iar pe forumurile dedicate celor care călătoresc în Grecia au fost publicate imagini cu cozile care s-au format la vama Makaza, la ieșirea din Grecia spre Bulgaria. „Mai sunt 15 maşini în față… după 75 de minute de aşteptat”, povestește un român care pleacă din Grecia.

Cozi au fost raportate și pe sensul de intrare în Grecia prin vama Kulata-Promachonas. „Vama Kulata, coada de 800 metri. Am trecut în 40 min. Nu se testează, s-au uitat fugitiv pe documente”, spune o turistă pe unul din grupurile dedicate Greciei. Coadă la intrarea în Grecia prin vama Kulata.

Sâmbătă, Grecia a raportat 2.688 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. MAE a anunțat că a fost notificat și privind trei cazuri de Covid-19 în rândul turiștilor români, două în insula Creta și altul în Santorini.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală