Bani.md

Credite în lei, cu dobânzi de 3-5%? Cât de posibil este un astfel de scenariu pentru Republica Moldova

Credite în lei, cu dobânzi de 3-5%? Cât de posibil este un astfel de scenariu pentru Republica Moldova

Recent, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a oferit un interviu cumulativ pentru mai multe instituții media. Una dintre întrebări s-a referit la dobânzile aplicate creditelor de pe piața Republicii Moldova. 

Guvernatorul a fost întrebat „ce a întreprins și intenționează să întreprindă Banca Națională pentru ca în țara noastră să poată lua credite în lei pe termen lung cu dobânzi bune: oamenii de afaceri – la 3-4% pe 10 ani, iar familiile – la 3-5% pe 25 de ani?”, în contextul în care mulți experți consideră această problemă ca fiind una tehnică.

Iată răspunsul lui Sergiu Cioclea:

Cu riscul de a dezamăgi, misiunea primară a Băncii Naționale nu este de a micșora dobânzile la credite, ci de a asigura stabilitatea prețurilor. Este adevărat că lupta contra inflației are drept consecință reducerea generală a primelor de risc și, deci, a ratelor de dobândă la toate activele financiare, inclusiv la creditele bancare.

Totuși în condițiile când ținta inflației anuale fixate de BNM este de 5%, nivelul dobânzilor menționate (n.r. 3-5%) este irealist, căci este inferior ratei inflației anticipate. Cu toate acestea, nivelul actual al dobânzilor la creditele noi în lei moldovenești atinge minimele istorice: 9,3% la credite pentru agenții economici și 7,9% pentru persoanele fizice.

În termeni reali, dacă excludem rata inflației, dobânzile se situează aproximativ la nivelul indicat de dvs. Vă atrag atenția că e pentru prima dată când ratele pentru persoanele fizice sunt inferioare celor practicate pentru agenții economici. Stabilizarea condițiilor monetare și intensificarea concurenței bancare vor încuraja îmbunătățirea ratelor și scadențelor de împrumut”, a explicat Cioclea. 

Profit de această ocazie, ca să amintesc cititorilor necesitatea de a verifica minuțios, înainte de a contracta vreun credit, rata dobânzii anuale efective, așa-zisa rată DAE. Rata DAE poate fi mai mare decât rata anunțată a creditului, ținând cont de comisioane și alte taxe bancare. Rata DAE este adevărata rată de împrumut și trebuie să fie compatibilă cu veniturile familiei pentru a evita capcana supraîndatorării”, a completat Guvernatorul.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000