Cristian Rizea confirmă că a obținut cetățenia Moldovei prin Ambasada de la București: eram judecat, dar nu eram încă condamnat

Mai mult, potrivit lui, la momentul obținerii pașaportului moldovenesc era „doar judecat” și nu exista o sentință finală.

Fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, confirmă că a obținut cetățenia Republicii Moldova prin intermediul Ambasadei Moldovei la București, spunând că este vorba de „redobândirea cetățeniei”, bunica sa fiind originară din satul Congaz, UTA Găgăuzia.

Mai mult, potrivit lui, la momentul obținerii pașaportului moldovenesc era „doar judecat” și nu exista o sentință finală.

„Mi-am depus actele la începutul anului 2017 pentru acordarea cetățeniei Republicii Moldova, pentru a dobândi cetățenia Republicii Moldova. Vreau să fac precizarea că am dobândit cetățenia în decembrie 2017 când eram doar judecat. Urmărirea penală se încheie în momentul în care un cetățean este trimis în judecată, iar eu eram trimis în judecată, dar mă bucuram de prezumția de nevinovăție, nu fusesem judecat nici măcar în primă instanță”, a declarat Rizea într-o intervenție la postul de televiziune Realitatea TV din România.

El a confirmat că a obținut cetățenia moldovenească prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova la București. În decembrie 2017 ambasador al Moldovei în România era Mihai Gribincea, numit în această funcție în decembrie 2015 printr-un decret al președintelui de atunci Nicolae Timofti. La începutul lunii iunie curent, președintele Igor Dodon a semnat un decret privind rechemarea lui Mihai Gribincea, decizia privind rechemarea acestuia fiind luată într-o ședință a Guvernului Chicu din februarie 2020.

„Așa cum un cetățean moldovean redobândește cetățenia română așa și eu. Pentru că bunica mea a fost cetățean al Republicii Moldova. Primăria din Congaz își are sediul în fosta casă în care s-a născut bunica mea, vorbim de Găgăuzia, în acea zonă, la 200 de km de aici”, a mai menționat Cristian Rizea în intervenția sa televizată pe care a făcut-o de lângă Arcul de Triumf din centrul Chișinăului.

La același subiect: 

Gumeniuc, vizat într-un articol din presa din România, neagă legătura cu politicianul-fugar Rizea

Presa română: Politician-fugar român, sprijinit de serviciile secrete ruse și protejat de Igor Dodon

 

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile