Cu Bani și cu Stil: Smokingul negru

15 Mart. 2021, 16:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Irina Luca
15 Mart. 2021, 16:40 // Au Bani //  Irina Luca

Dacă o femeie care a primit o invitație la o seară în format „black tie”, atunci ea ar trebui să caute în garderobă sau vitrinele magazinelor rochii lungi, elegante, cu o alură aristocratică.

Un bărbat care va patricipa la acelați eveniment va trebui să adune un set întreg: un papion (sau „cravată neagră”), o cămașă albă cu guler ridicat, o centură largă, pantaloni cu dungi și, desigur, un smoking – o jachetă neagră cu rever de mătase.

Este greu de imaginat, dar cândva, acest atribut fundamental al celui mai formal cod vestimentar a fost un simbol al eliberării și democrației.

Numele piesei vestimentare provine de la sintagma jachetă de fumat – „jachetă pentru fumat”, pe care în secolul al XIX-lea domnii englezi o purtau în camerele de fumat, peste un frac, pentru a nu lăsa cenușa să cadă pe rever.

Ca parte a codului de îmbrăcăminte de seară, smokingul a fost realizat de americanul (și, interesant, magnatul tutunului) Griswold Lorrillard: pe 10 octombrie 1886, a îmbrăcat o geacă la un club de elită din New York.

Și după puțin timp, alți americani i-au urmat exemplul – într-un smoking au găsit o alternativă la un frac formal și incomod.

La scurt timp, britanicii înșiși au început să-l poarte seara.

Și în a doua jumătate a secolului al XX-lea, designerii francezi au oferit un smoking și clienților lor: trecerea unui smoking clasic negru din garderoba unui bărbat în cea a femeiei a devenit unul dintre cele mai strălucite simboluri ale emancipării.

Realitatea Live

23 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 17:53 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Rețeau de socializare Intagram este foarte populară, în special printre tineri. La sigur urmărești și vedete, care vorbesc o altă limbă decât cele pe care le cunoști tu. În acest sens, Instagram introduce o nouă schimbare care te va ajuta să înțelegi mai ușor mesajul transmis de persoanele pe care le urmărești.

La sigur, te ciocnești cu siatuații când storiesurile nu sunt în engleză sau într-una din limbile de circulație internațională. Din această cauză nu înțelegi mesajul unui artist sau al unei persoane importante de interes pentru tine. Până aum, ceea ce trebuia să faciera să ieș din aplicație și să încerci să traduci ”ce a vrut să spună autorul”.

Acum, acest lucru nu mai este necesar. Instagram a introdus o nouă funcție care va traduce orice text străin și pe care îl vei putea vedea în Stories. Această nouă caracteristică este lansată la nivel global, astfel că toți acești peste 1 miliard de abonați se pot bucura de noua funcție.

Când aplicația detectează că vizualizezi o poveste într-o altă limbă, îți va afișa mesajul ”Vedeți traducerea”, în partea din stânga sus a aplicației. Tot ceea ce va trebui să faci este să atingi bannerul respectiv pentru a vedea textul în limba maternă.

Funcția poate traduce textul în peste 90 de limbi deși, momentan, aceasta nu poate funcționa la fel și cu audio. Inevitabil, asta înseamnă că sunt șanse să existe povești pe care să nu le înțelegi, atunci când cel pe care îl urmărești transmite un mesaj pe cale verbală.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală