Cum a afectat criza Covid-19 comerțul exterior al Republicii Moldova. GRAFICE

Criza cauzată de efectele epidemiei COVID-19, pe plan mondial, a avut un impact negativ și asupra schimburilor comerciale ale Republicii Moldova.

Criza cauzată de efectele epidemiei COVID-19, pe plan mondial, a avut un impact negativ și asupra schimburilor comerciale ale Republicii Moldova.

Biroul Național de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna mai 2020 s-au cifrat la 155,7 milioane dolari SUA, cu 3,9% mai mult, față de luna precedentă și cu 26,0% mai puțin, comparativ cu luna mai 2019.

 

 

În ianuarie-mai 2020 exporturile de mărfuri au însumat 980,6 milioane dolari SUA, volum inferior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2019 cu 15,4%.

Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 760,9 milioane dolari SUA (77,6% din total exporturi), fiind în scădere cu 6,7% față de ianuarie-mai 2019, care a contribuit la micșorarea pe total exporturi cu 4,7%.

Reexporturile de mărfuri străine au însumat 219,7 milioane dolari SUA (22,4% din total exporturi), sau cu 36,0% mai puțin, comparativ cu ianuarie-mai 2019. Reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte, încălțăminte și părți de încălțăminte, seturi de fișe pentru bujiile de aprindere si alte seturi utilizate în mijloacele de transport, cabluri coaxiale, conductoare și transformatoare electrice, genți, articole de buzunar din piele și din materiale textile, nuci decojite, scaune, părți de scaune, jucării, volane, coloane și cutii de direcție pentru autovehicule) au deținut 16,0% în total exporturi, iar reexporturile clasice de mărfuri, care nu au suferit transformări esențiale (medicamente, țigarete care conțin tutun, distilate de vin sau de tescovină de struguri, whisky, gin, votcă, lichioruri, bere, motorină, țesături și materiale tricotate sau croșetate, uleiuri esențiale, preparate pentru toaleta, produse pentru înfrumusețare, articole de transport sau de ambalare din materiale plastice și din lemn, autoturisme, mobilier) – 6,4%.

Mijloacele de transport rutier, în ianuarie-mai 2020, rămân a fi cel mai des utilizate pentru exporturile de mărfuri (84,5% din total exporturi), după care urmează transportul maritim (9,5%), feroviar (4,8%) și aerian (1,2%).

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–27) au totalizat 618,3 milioane dolari SUA (cu 14,2% mai puțin, față de ianuarie-mai 2019), deținând o cotă de 63,0% în total exporturi (62,2% - în ianuarie-mai 2019).

Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 16,5% (în ianuarie-mai 2019 – 14,7%), ce corespunde unei valori de 161,6 milioane dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au micșorat cu 5,1%, comparativ cu ianuarie-mai 2019.

Alte stiri

Documente desecretizate: Băncile din țară ar fi fost devalizate și după 2014, chiar și în administrare specială

Cele trei bănci comerciale - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială din Republica Moldova ar fi fost devalizate și după furtul miliardului din 2014.

Închisoare pe 18 ani pentru miliardarul chinez care a criticat modul în care Xi Jinping a gestionat pandemia de coronavirusul

Ren Zhiqiang, un magnat imobiliar, cu legături strânse cu înalți oficiali chinezi, a dispărut în martie după ce ar fi scris un eseu dur în luna aceea, criticând răspunsul lui Xi la epidemia de coronavirus. Ulterior a fost acuzat de infracțiuni legate de corupție.

„Business-ul cu cea mai rapidă creștere pe timp de COVID”: Un startup din SUA îi ajută pe proprietari să dea afară chiriașii restanțieri

Criza creată de COVID-19 a generat milioane de chiriași restanțieri în Statele Unite, mulți aflându-se în situația în care pot fi dați afară de pe o zi pe alta, scrie Business Insider.

Actrița Eva Longoria vinde complexul rezidențial din Los Angeles cu o reducere mare de preț

Producătorul și actrița „Desperate Housewives” Eva Longoria și-a vândut complexul rezidențial din cartierul Hollywood Hills din Los Angeles cu pierderi.

Ultimele ȘTIRI

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Mobiasbanca-OTP Group înregistrează o creștere a creditării persoanelor fizice

În contextul pandemiei și scăderii dramatice a economiei, activitatea Mobiasbanca - OTP Group S.A. este stabilă, înregistrând profit și un nivel sa...

Vezi toate știrile