Bani.md

Cum a ajuns Zelenski de la showman la președinte ales al Ucrainei (FOTO, VIDEO)

Cum a ajuns Zelenski de la showman la președinte ales al Ucrainei (FOTO, VIDEO)

Deși încă nu au fost procesate toate procesele verbale din turul II al alegerilor prezidențiale din Ucraina, ci doar puțin peste 80%, este clar că Vladimir Zelenski reușește să-l devanseze considerabil pe Petro Poroșenko. Primul a obținut peste 70% din voturi, iar ultimul nici 30%. 

Realitatea.md a tradus câteva informații interesante din presa locală despre biografia celui care a ajuns de la cariera de showman la cea de politician, de fapt, în fotoliul de președinte al țării vecine.

Unde s-a născut, a crescut și a învățat?

Vladimir Zelenski s-a născut la 25 ianuarie 1978 în Krivoi Rog, Ucraina. Acum are 41 ani. Când încă era copil, a trăit timp de 4 ani împreună cu părinții săi în Mongolia, țara care se învecinează la nord cu Rusia. Acolo, a finalizat prima clasă.

Mai târziu, familia sa s-a întors în Krivoi Rog, unde a învățat în școala nr. 95 cu înclinații spre limba engleză. În 1955, a intrat la Institutul de economie din Krivoi Rog, unde a studiat juridica. Pe specialitate a lucrat doar două luni, mai exact, a făcut stagiere.

Cariera de showman

Vladimir Zelenski a devenit cunoscut încă în anii 90, datorită unei scenete la КВН (tr. TVC). El era membru al echipelor СТЭМ "Беспризорник", команды "Молодой Кривой Рог", "Запорожье-Кривой Рог-Транзит".

O adevărat vedetă însă a devenit în 1997, când împreună cu trei prieteni - Denis Manjosov, Iurii Krapov și Aleksandr Pikalov, a creat echipa "95-й квартал", care a fost denumită după o regiune din Krivoi Rog.

Cu această echipă, reușeștă să ajungă în Liga superioară a КВН-ului. În 2003, a avut un conflict cu o altă echipă și a părăsit КВН-ul.

Studio-ul "Квартал 95"

După scandalul de la КВН, a lansat show-ul "Вечерний квартал" pe unul din posturile de televiziune ucrainene. Această emisiune umoristică a devenit una dintre cele mai urmărite într-un timp foarte scurt, fiind lansat însăși studio-ul "Квартал-95".

Atunci, Zelenski împreună cu un partener a reușit să demareze un șir de proiecte de succes, cum ar fi "Вечерний Киев", "Бойцовский клуб" și "Украина, вставай", "Лига смеха".

Cariera de actor

În 2008, a jucat rolul principal în comedia "Любовь в большом городе", dar și în următoarele episoade a acestui film care au apărut pe ecrane în 2010 și 2013.

În 2011, a ieșit proiecția "Служебный роман. Наше время", unde Zelenski la fel a jucat rolul principal. Probabil că cel mai de succes rol l-a avut în teleserialul "Слуга народа", trei sezoane, unde dintr-un profesor a ajuns președinte al țării.

Zelenski a scos și un serial de comedie foarte popular și în Republica Moldova - "Сваты". Acesta a fost interzis pe ecranele posturilor de televiziune din Ucraina de către conducerea țării în frunte cu Petro Poroșenko.

Soția și copiii

Vladimir Zelenski este căsătorit din 2003 cu Elena Kiașko, împreună cu care au fost logodiți timp de 7 ani. Ambii au învățat în clase paralele la școală. În 2008, a apărut primul copil - o fetiță pe nume Sașa, iar la începutul lui 2013 - cel de-al doilea - un băiețel pe nume Chiril.

Cum a devenit politician?

Presa locală scria încă de prin 2017 despre faptul că Vladimir Zelenski ar putea intra în politică și, mai ales, ar putea candida la alegerile prezidențiale din 2019.

În noaptea de 31 decembrie 2018, Zelenski a ieșit cu un mesaj de Anul Nou pentru cetățenii ucraineni pe postul de televiziune 1+1 în care a confirmat zvonurile. A anunțat că va candida pentru fotoliul de președinte, după care partidul "Слуга народа" într-adevăr l-a înaintat în calitate de candidat.

Una din cele mai renumite declarații în cadrul campaniei

"Eu tot am votat pentru Poroșenko. Dar am greșit. Îmi imaginam eu oare că "să trăim pe nou" (n.r. sloganul lui Petro Poroșenko cu care a câștigat mandatul de președinte al Ucrainei) va însemna "să supraviețuim"? De aceea, eu sunt aici. Împreună cu echipa mea. Eu nu sunt politician, eu pur și simplu sunt om. Un om simplu, care vine să înfrângă acest sistem", a declarat Vladimir Zelenski în cadrul unei dezbateri.

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000