Bani.md

Cum China exploatează fără milă pandemia de coronavirus, la crearea căreia a participat. China face doar lucruri care ajută China - nimic mai mult

Cum China exploatează fără milă pandemia de coronavirus, la crearea căreia a participat. China face doar lucruri care ajută China - nimic mai mult

Pandemia coronavirusului, care pune pe jar întregul glob, este un foc pe care China l-a ajutat ușor, scrie  Vox.com. 

Guvernul chinez a petrecut săptămâni negând și diminuând gravitatea focarului său de coronavirus care era în creștere și care s-a răspândit în restul lumii. Acea obstrucție a costat națiunile un timp crucial în pregătirea și remedierea potențialului daunelor Covid-19. Unii experți au declarat pentru Vox că sunt de părerea că regimul președintelui Xi Jinping ar trebui să fie responsabil pentru cele peste 3 milioane de infecții și 200.000 de decese care au avut loc în întreaga lume.

Însă China nu va lăsa criza să se irosească. În loc să caute să facă amendamente, Beijingul profită de haos pentru a-și urmări obiectivele de politică externă pe termen lung, mult mai agresiv.

„Când vede oportunități, China se mută pentru a le exploata”, a declarat Bonnie Glaser, directorul proiectului China Power din cadrul Centrului de Studii Strategice și Internaționale din Washington, DC. „Suntem într-un moment în care chinezii văd cu siguranță oportunități.”

China a valorificat distragerea lumii pentru a revendica suveranitatea asupra insulelor disputate din Marea Chinei de Sud, a intimidat Taiwanul și a instituit o autoritate mai mare asupra Hong Kong-ului, în încercarea de a stinge mișcarea pro-democrație.

S-a profitat de țările vulnerabile din Africa care luptă pentru a face față coronavirusului și cu impactul său economic, oferind o scutire de datorie atât de necesară pentru aceste state - însă numai dacă aceste țări oferă active naționale lucrative ca garanție.

Și după ce SUA a suspendat finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru că se presupune că a fost prea darnică Beijingului, guvernul chinez a promis milioane de dolari în sprijin suplimentar pentru organizație, oferind Chinei o influență și mai mare în Organizația Mondială a Sănătății și a permis țării să se înfățișeze ca noul campion al multilateralismului.

Cum China exploatează fără milă pandemia de coronavirus, la crearea căreia a participat. China face doar lucruri care ajută China - nimic mai mult

Pe fondul acestui fapt, China a lansat o campanie globală de dezinformare pentru a transpune vina virusului asupra altor țări - de exemplu, susținând că virusul este cu adevărat originar din SUA sau poate din Italia. De asemenea, a trimis echipamente medicale și medici necesari în țări puternic afectate, unde încearcă să-și extindă influența, permițând Beijingului să se transforme în eroul pandemiei în locul celui mai mare răufăcător.

Experții spun că aceasta face parte dintr-o strategie mai amplă a Xi, de a disloca America, ca unică superputere a lumii și de a extinde puterea Chinei în întreaga lume. Cu alte cuvinte, el nu face decât să exploateze criza coronavirusului pentru a-și atinge scopurile și mai rapid.

Faceți din nou China Mare, dar mai repede

Andrew Erickson, expert în China la Colegiul Naval de Război din SUA, nu are niciun dubiu cu privire la ceea ce Xi și Partidul Comunist Chinez (PCC) își doresc.

„În măsura în care orice națiune are o strategie măreață, China cu siguranță o are. Viziunea nu este una secretă: Xi Jinping promite să facă din nou China o mare putere”, a scris Erickson pentru War on the Rocks în octombrie 2019. „ Strategia lui Xi pentru o Chină modernă cu o putere și influență fără precedent necesită recaptarea gloriilor pierdute acasă și în străinătate. ”

Xi însuși a spus la fel de mult. În timpul unui discurs major din octombrie 2017, el a numit termene specifice pentru obiectivele sale grandioase: China va avea o „societate moderat prosperă, din toate punctele de vedere”, până în 2021; va fi un lider mondial în tehnologie și modernizare militară până în 2035; iar până în 2049, disputa dintre Beijing cu Taiwan, existentă de zeci de ani, va fi rezolvată.

Acestea sunt promisiuni mari făcute cu termene limitate. Nu este de mirare că Xi nu ar pierde nicio șansă să progreseze în aceste planuri. „Dacă aveți ocazia să călcați pe gaz, vei profita, a spus Aaron Friedberg, un expert din China la Universitatea Princeton.

Și China profită

Cum China exploatează fără milă pandemia de coronavirus, la crearea căreia a participat. China face doar lucruri care ajută China - nimic mai mult

Pe 14 aprilie, președintele Donald Trump a anunțat că SUA va opri temporar finanțarea către OMS, argumentând că Organizația este prea „centrată pe China” și a fost prea îngăduitor la Beijing în primele zile ale pandemiei coronavirusului.

Și doar două săptămâni mai târziu, China a angajat public 30 de milioane de dolari suplimentari pentru finanțarea OMS. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a declarat că Beijingul a donat banii pentru că „apăra idealurile și principiul multilateralismului și menține statutul și autoritatea Națiunilor Unite”.

Puțini cred că a fost o mișcare altruistă. Mai degrabă, cei mai mulți spun că a fost oportunistă: SUA au lăsat un gol în poziția de conducere, iar China a intervenit rapid pentru a-l umple. Cu o simplă donație (relativ) mică, Beijingul va arăta ca un apărător ferm al cooperării globale și un partener responsabil în răspunsul sănătății publice la coronavirus, în contrast cu SUA.

Pe 18 aprilie, mai mult de o duzină de activiști și parlamentari pro-democrație au fost arestați la Hong Kong. Unul dintre cei reținuți a fost Martin Lee, fondatorul Partidului Democrat din Hong Kong, în vârstă de 81 de ani, care a criticat Beijingul pentru că a încercat să impună autoritate completă asupra orașului.

"Oamenii din Hong Kong se confruntă acum cu două ciume ale Chinei: coronavirusul și atacurile asupra drepturilor noastre cele mai fundamentale, drepturile omului", a scris el în Washington Post la trei zile de la arest. „Toți putem spera că un vaccin va fi dezvoltat în curând pentru coronavirus. Dar, odată ce drepturile omului și statul de drept din Hong Kong vor fi retrocedate, virusul fatal al guvernării autoritare va fi rămâne aici pentru totdeauna. "

Luate împreună, experții spun că Beijingul folosește coronavirusul ca o acoperire pentru a-și cimenta regula autoritară asupra Hong Kong-ului și a șterge mișcarea pro-democrație o dată și pentru totdeauna.

China încearcă, de asemenea, să răspândească această regulă în altă parte.

Beijingul a susținut de mult timp insule disputate în Marea Chinei de Sud. Pentru a-și prezenta autoritatea, navele chineze au împins afară din zonă pe alți reclamanți, cum ar fi Filipine și Vietnam, astfel încât să poată avea controlul deplin asupra insulelor și a resurselor de petrol și gaze naturale din jurul lor.

Această practică nu s-a oprit în timpul pandemiei. La începutul acestei luni, de exemplu, o navă chineză a scufundat o barcă de pescuit vietnameză în Marea Chinei de Sud și a revendicat și alte insule regionale.

Cum China exploatează fără milă pandemia de coronavirus, la crearea căreia a participat. China face doar lucruri care ajută China - nimic mai mult

China ar putea spera ambele: să transmită un mesaj către alte țări implicate în Marea Chinei de Sud că China nu va renunța în niciun caz și să transmită un mesaj populației băștinașe despre puternica conducere a partidului", a spus Kelsey Broderick, Analistul pe problemele Chinei la firma de consultanță Eurasia Group, pentru CNBC pe 13 aprilie.

Între timp, armata Chinei continuă să facă presiuni asupra Taiwanului, inclusiv prin zborul regulat cu avioane de vânătoare în apropierea spațiului aerian din Taiwan și prin trimiterea de flotile aproape de insulă. Acesta este un comportament relativ normal - Beijing face acest tip de spectacole de forță tot timpul - dar SUA văd clar un nivel suplimentar de amenințare în aceste vremuri. Navele de război americane, care navighează de obicei prin Taiwan aproximativ o dată pe lună, au fost în zonă cel puțin de două ori în aprilie.

China își flexează și mușchii și pe alte continente, în special în Africa. Multe guverne africane care se luptă să răspundă la coronavirus solicită scutirea datoriilor, astfel încât să poată investi mai mult în asistență medicală, salubritate, alimente și programe sociale pentru a păstra milioane de oameni în siguranță în timpul pandemiei.

China, unul dintre cei mai mari creditori ai continentului, se limitează la ideea de scutire a datoriilor pe scară largă, de teamă că ar putea constitui un precedent rău al iertării datoriei. Și potrivit Wall Street Journal, liderii chinezi au solicitat oficialilor din cel puțin o țară, Zambia, să ofere garanții - în acest caz, active din mineritul cuprului din Zambia - în schimbul ajutorului economic.

Experții cu care a vorbit Vox.com nu sunt surprinși de acest lucru, deoarece spun că China are o viziune tranzacțională asupra politicii externe: Dacă Beijingul dă ceva, va primi ceva.

Acționând în acest fel în timpul nevoilor Africii, se pot înăcri relațiile sino-africane. Rasismul împotriva africanilor din China a crescut în timpul crizei coronavirusului, ceea ce a determinat ca mulți să fie interziși de la hoteluri, restaurante, magazine și multe altele.

Frank Nnabugwu, un om de afaceri nigerian care locuiește în orașul Guangzhou, a declarat că autoritățile nu-l vor lăsa să se întoarcă la casa sa închiriată. „Polițiștii de securitate ne-au spus:„ Nu este permis niciun străin ”, a declarat Nnabugwu luni pentru Guardian. „Am fost supărat, foarte supărat. Am dormit pe stradă.”

Aceasta este, de fapt, China în ofensivă.

Dar Beijing folosește și alte măsuri - în principal o campanie de dezinformare pe scară largă - pentru a se apăra.

China utilizează cartea de joacă a rusiei, pentru dezinformare și a scăpa de vină. Nu funcționează.

În timp ce se solicită Chinei să își asume responsabilitatea pentru creșterea pandemiei, Beijingul a ales să revină într-un mod major. Și pentru a face acest lucru, a fost scoasă o pagină din cartea de joc a Rusiei, a spus Jessica Brandt, expertă în dezinformarea chineză la Fondul Marshall German.

În primul rând, China pune în practică teorii ale conspirației despre începuturile virusului. Este bine stabilit că coronavirusul a avut originea în Wuhan, China, înainte de a se răspândi în restul lumii. Cu toate acestea, oficialii chinezi, inclusiv purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, au sugerat în mod fals că coronavirusul a apărut pentru prima dată în Statele Unite. Același lucru este valabil și pentru Italia, întrucât propaganda chineză a indicat țara europeană ca un potențial punct de plecare al bolii.

Aceasta este o tehnică clasică de dezinformare rusă, a spus Brandt. În loc să vină cu o nouă teorie bazată pe fapte, regimul repetă o afirmație falsă până când îi face pe suficienți oameni să se îndoiască de adevăr.

„Este nou pentru China să folosească canale oficiale pentru a promova teoriile conspirației”, a declarat Brandt.

Brandt a remarcat, de asemenea, că a crescut cu 300 % numărul oficialilor chinezi pe Twitter în ultimul an, începând cu perioada în care protestele de la Hong Kong au început în primăvara anului 2019. Aceasta este probabil o parte a efortului țării de a răspândi mai bine dezinformarea într-o măsură largă și largă.

De asemenea, oficialii chinezi trimit echipamente medicale și medici în țări din Europa care se luptă să facă față focarelor de coronavirus. Regimul a făcut o mulțime de oferte pentru sprijinul acordat Italiei în martie, când a avut una dintre cele mai grave focare din lume. De asemenea, a trimis livrări și resurse în Serbia, Olanda și Spania.

Motivul de la Beijing pentru a face toate acestea nu este un altruism pur sau chiar o recunoaștere a propriei responsabilități în urma participării la crearea crizei. Mai degrabă, specialiștii spun că China încearcă să contracareze presele negative despre destionarea precoce a focarului de virus.

În loc să admită că Guvernarea a acționat iresponsabil și își asume cărui eșecuri au dezlănțuit o pandemie mortală asupra lumii, China încearcă să pară salvatorul lumii, oferind cu grație aprovizionări critice țărilor aflate în nevoie.

Dar țările pe care a ales să le ajute nu sunt doar cele care au nevoie cel mai mult. Sunt, de asemenea, țări cu care Beijingul a lucrat pentru a construi legături strânse în ultimii ani - atât pentru a-și extinde acoperirea economică în Europa, cât și pentru a slăbi alianțele americane din regiune.

Italia, de exemplu, a fost prima mare țară europeană care a semnat inițiativa Chinei și drumurilor din China, planul de trilioane de dolari de la Beijing de a construi infrastructuri și legături economice pe trei continente pentru a domina comerțul global.

Prin furnizarea Italiei și altor țări cheie europene ajutor critic în timpul pandemiei, China își cimentează în continuare legăturile cu aceste țări și le ajută să se îndepărteze de SUA.

„În mod inevitabil China și Europa se vor apropia”, a scris Zhou Bo, ministrul Chinez al Apărării Naționale pentru South China Morning Post, săptămâna trecută.

În total, China face doar lucruri care ajută China - nimic mai mult. "Liderii Partidului Comunist lucrează ore suplimentare pentru a întări imaginea Chinei ca lider global în răspunsul la criza Covid-19", mi-a spus Jennifer Staats, expertă în țară la Institutul de pace al SUA.

Totuși, problema Chinei este că planul a început să facă fum.

Metodele Chinei fac cooperarea, inclusiv cu SUA, aproape imposibilă.

Campania mondială de PR a Chinei a dat roade.

„Ar trebui să le mulțumim din toată inima noastră, s-au dovedit a fi mari prieteni ai Serbiei și ai sârbilor”, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic, pe 21 martie, după ce China a livrat echipament medical în țară. "Aștept ca Xi să viziteze Serbia și sute de mii de oameni îl vor întâmpina."

Cum China exploatează fără milă pandemia de coronavirus, la crearea căreia a participat. China face doar lucruri care ajută China - nimic mai mult

Alți oficiali europeni, inclusiv ministrul de externe al Italiei, au lăudat, de asemenea, Beijingul. Totuși, unele țări încep să se plictisească de tactica de presiune și de poziția luată de Beijing.

De exemplu, Australia. Când guvernul australian a lansat un efort global pentru a deschide o anchetă asupra originii focarului de coronavirus, oficialii chinezi au amenințat cu represalii economice.

„Poate că oamenii obișnuiți vor spune:„ De ce să bem vin australian? Mâncați carne de vită australiană? ”, A declarat Cheng Jingye, ambasadorul Chinei în Australia, într-un interviu recent cu Australian Financial Review. „Părinții studenților ar gândi, de asemenea, ... dacă acesta este cel mai bun loc pentru a-și trimite copiii.”

Dar, în loc să se alarmeze de declarațiile de la Beijing, ministrul australian de externe, Marise Payne, a ales să vorbească "Respingem orice sugestie potrivit căreia coerciția economică este un răspuns adecvat la o solicitare pentru o astfel de evaluare, atunci când avem nevoie de cooperare globală".

Țările s-au plâns și de calitatea scăzută a livrărilor furnizate de China. De exemplu, unele dintre testele pe care Beijing le-a dat națiunilor europene nu funcționează. Oamenii de știință spanioli au descoperit că dispozitivele de testare de la firma chineză Shenzhen Bioeasy Biotechnology identifică corect un caz din trei pozitive.

În total, experții spun că încercările agresive ale Chinei de a exploata pandemia în beneficiul propriu au făcum mai dificilă cooperarea dintre Guverne, în special cu cel al Statelor Unite. „Cred că în acest moment va fi greu să cooperăm, chiar dacă ar fi în interesul” fiecărei țări, inclusiv a SUA.

Asta ar putea avea rezultate letale. Dacă China nu lucrează în concordanță cu alte țări, spun specialiștii, boala ar putea continua să se răspândească. La urma urmei, este o țară bogată, puternică, care poate ajuta la găsirea unui vaccin, la finanțarea cercetărilor și la protejarea frontierelor.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000