Bani.md

Cum îți cumperi Prima Casă? Detaliile Programului explicate de către Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu (INTERVIU VIDEO)

Cum îți cumperi Prima Casă? Detaliile Programului explicate de către Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu (INTERVIU VIDEO)

Recent a fost anunțat conceptul Programului Național PRIMA CASĂ, în cadrul căruia tinerii din țara noastră vor putea beneficia de credite ietfine pentru a-și procura o locuință.

Este vorba despre un proiect care oferă posibilitatea de a cumpăra un apartament sau o casă pe pământ, cu achitarea primei rate de 10%, iar restul banilor pot fi obținuți printr-un credit oferit pe un termen de până la 25 de ani, cu anumite facilități. Toate detaliile acestui proiect au fost discutate cu Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul unui interviu acordat pentru BANI.MD:

- „Prima Casă” este unul dintre cele mai discutate subiecte actuale. Care a fost premisa de la care s-a pornit atunci când a fost luată decizia de a iniția acest proiect?

- Ideea proiectului a pornit de la nevoile țării care sunt astăzi. În primul rând, nu e un mare secret, toată lumea vede că multă lume, în special tinerii pleacă, și evaluând cauzele acestui fenomen, s-a ajuns la concluzia că unul dintre elementele importante este lipsa unei locuințe. Încercăm prin acest program să vizăm această problemă, să creăm tinerilor condiții facilitare de acces la un credit ipotecar pentru a procura o locuință, astfel încât, tânăra familie să poată să se stabilească în Republica Moldova și să aibă o viață familială normală în propria casă.

- În ce constau beneficiile proiectului Primei Case versus creditele imobiliare oferite de bănci?

- Avantajul cel mai important este faptul că tânăra familie va trebui să depună doar 10% drept prima contribuție, creditul este acordat pe un termen de 25 de ani, ceea ce înseamnă că rata lunară este una destul de rezonabilă.

Pentru un apartament de 25 - 30 de mii de euro, tânăra familie va trebui să plătească 4.000 - 4.800 de lei drept tranșă lunară. Suma asta este comparabilă cu plata chiriei pe care astăzi tinerii o plătesc pentru un apartament în Chișinău. În felul ăsta, tinerii vor fi motivați mai bine să ia un împrumut ca să aibă propriul apartament, și nu decât să stea la chirie.

Cum îți cumperi Prima Casă? Detaliile Programului explicate de către Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu (INTERVIU VIDEO)

- Cum va fi calculată rata dobânzii și cât de fluctuantă va fi?

- Rata dobânzii se stabilește printr-o regulă specială, stabilită anume pentru acest produs, unde marja, interesul propriu-zis al băncii este limitat la 3%. Banca pornește de la costul capitalului calculat în baza depozitelor de la 6 la 12 luni. La costul acestor depozite se mai adaugă acele 3%.

Ca exemplu, la sfârșitul lunii aprilie, la depozitele de la 6 la 12 luni, care sunt un punct de referință, ratele erau de circa 6,2%. Dacă mai adăugăm 3%, ajungem la 9,2%. Aici vreau să atenționez că banca nu va mai percepe alte comisioane. Deci rata nominală va fi aproape egală cu rata reală, unicul commision pe care îl vedem în acest program este comisionul de acordare a creditului, care se percepe la eliberarea lui și care nu va depăși 1%.

- Are statul capacitatea să garanteze Primele Case pentru o perioadă medie sau lungă? De ce depinde continuitatea proiectului?

- În cadrul programului, statul vine cu o garanție de 50% din valoarea creditului. Programul este limitat la garanții de 1 miliard de lei, ceea ce înseamnă că noi, cu garanții de 1 miliard, putem asigura credite de 2 miliarde de lei. Din 2 miliarde de lei pot fi procurate circa 2.000 de locuințe cu valoarea de 1 milion de lei în următorii doi ani.

- Cum va fi acoperit bugetul de stat în urma garanției oferite băncilor? Există vreo previziune în acest sens?

- În bugetul de stat vom avea un provizion, care este egal cu suma estimată a defaultului pentru acest credit. Noi presupunem că, inițial, rata de default nu va depăși 5%, ceea ce înseamnă că de la garanțiile eliberate, suma de 5% va fi prevăzută în buget la compartimentul chetuieli, pentru deservirea eventualelor default-uri. Rata de default de 5% este estimată foarte prudențial. Dacă e să luăm exemplul României, de unde noi ne-am inspirat, este cu mult sub 2%. Credem că nu vom fi departe de indicatorii din România.

- În ce moment și cum va interveni statul cu garanția?

- Imediat ce se acordă creditul ipotecar. Tânăra familie identifică locuința pe care vrea s-o cumpere, agreează prețul cu vânzătorul și se adresează la bancă. Dacă banca este cu prețul și calitatea imobilului și crede că poate s-o ia în gaj, banca perfectează contractul de împrumut, iar odată cu încheierea contractului, automat, banca primește garanția de 50% din partea statului. Ulterior, procesul are loc fără participarea solicitantului, adică a tinerilor. Tinerii vor trebui doar să se adreseze la bancă.

- Ce se va întâmpla dacă familia ajunge în incapacitate de plată?

Să admitem că peste ceva ani se ajunge în incapacitate de plată. Atunci banca recurge la vânzarea gajului, prin expunerea locuinței la vânzare, acoperă datoria care a mai rămas din credit, acoperă datoria față de stat, iar surplusul care rămâne îl întoarce familiei. În caz contrar, pierderile sunt suportate în mod egal de către bancă și de către stat.

Cum îți cumperi Prima Casă? Detaliile Programului explicate de către Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu (INTERVIU VIDEO)

- În alte țări este impusă o limită de suprafață a locuinței ce poate fi cumpărată, însă proiectul nostru prevede o limită ce ține de suma achiziției. Cum este argumentat acest indicator și cum se argumentează valoarea maximă de 1 milion de lei a locuinței?

- Ne-am gândit că unii tineri cu venituri ceva mai mari și-ar permite un apartament mai spațios de 1 milion de lei, adică aproximativ 50 de mii de euro. În Chișinău, cu acești bani poți lua un apartament destul de bunicel. Nu am vrut să-i excludem pe ei de la posibilitatea de a participa la acest program. Desigur noi credem că cererea va fi, preponderent, la apartamente ceva mai ieftine. Astfel, sperăm ca proiectul să ajute tinerii care activează în sectorul public, tinerii care sunt proaspăt intrați în câmpul muncii și nu au salarii prea mari, ca să își poată permite și ei o locuință.

Ar fi bine ca tinerii să înțeleagă că odată intrați în program, ei au posibilitatea și să iasă din el. Nimeni nu este obligat să stea în program toți 25 de ani ca să plătească acest împrumut. Este doar o condiție: să nu vândă locuința în primii 5 ani. După 5 ani, familia poate cesiona, poate să vândă apartamentul și să plătească creditul, adică sunt o mulțime de modalități de a ieși din program.

- O altă condiție este ca beneficiarul să aibă un salariu de două ori mai mare decât rata lunară. Nu este una cam dură?

- În primul rând, venitul dublu nu trebuie să aibă doar semnatarul, ci familia, adică soțul și soția. Ei împreună trebuie să aibă un venit dublu față de plata lunară. De ce? Pentru că nu putem să includem în program o persoană care să fie nevoită să își sacrifice tot venitul și să îl lăsăm fără sursă de existență. Este și un risc foarte mare ca persoana să nu poată să deservească acest credit. 

De asemenea, programul Prima casă cere ca solicitantul să aibă venit legal, venit din care se plătesc impozite și este absolut transparent. În felul ăsta, vrem să stimulăm tinerii să meargă la angajator și să ceară salariu oficial. Eu cred că acest lucru va avea un imbold, odată ce va lua amploare programul. Va avea un imbold și pentru creșterea ponderii salariilor oficiale în economia națională. De ce cred acest lucru? Pentru că știu, din propria experiență, atunci când mai mulți angajați vin și solicită același lucru, angajatorul începe să se gândească cum să satisfacă angajații, pentru a menține capitalul uman la întreprindere.

Cum îți cumperi Prima Casă? Detaliile Programului explicate de către Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu (INTERVIU VIDEO)

- Dar cazul în care soțul/soția, părinții, sau rudele de gradul I a solicitantului dețin mai multe imobile, ori solicitantul și-a înstrăinat sau donat casa de curând unei rude, cererea acestuia este eligibilă?

- Unica condiție este ca atunci când aplică să nu dețină un alt imobil și să nu aibă un alt împrumut ipotecar. Un detaliu important este că această condiție se referă la familie. Familia nu trebuie să aibă un alt imobil, părinții pot avea o altă casă.

- Se argumentează că băncile vor fi interesate să ofere aceste credite și că implicarea acestora este benevolă. Ce se va întâmpla dacă peste o perioadă de timp, băncile vor refuza să mai acorde aceste credite? Programul dispune de instrumente pentru a le motiva sau impune să o facă?

- Noi lansăm acest produs în condiții de economie de piață, unde nimeni nu poate impune pe nimeni să facă nimic, Noi am elaborat programul în așa fel, încât să fie interesați atât beneficiarii, cât și băncile comerciale. Ne-am inspirat din experiența României. La noi au fost de câteva ori reprezentanți ai Ministerului Finanțelor din România, cei de la Fondul de Garantare a Investiții și ne-au ajutat să facem designul programului. Au muncit și cei din Consiliul Economic de pe lângă prim-ministru, cei de la ODIMM, cei de la Ministerul Economiei, a fost o muncă de un an până s-a ajuns la această configurație, care noi credem că va funcționa pe termen lung. Iarăși, experiența României confirmă acest lucru, unde programul funcționează deja de mai bine de 10 ani. Când spun cu mare success, am în vedere că produsul Prima casă domină practic piața de credite pe piața din România.

- Când va fi definitivat proiectul și când vom beneficia de primele credite?

- Noi am expus conceptul pentru dezbateri finale, așteptăm sugestii de la Asociația Băncilor, de la societatea civilă și alte părți interesate. După asta mergem cu el la aprobare în Guvern, iar în baza conceptului vom elabora un proiect de lege, care vine să stabilească cadrul legal pentru implementarea acestor produse de credit ipotecar. Dacă toamna Parlamentul aprobă legea, atunci prin octombrie-noiembrie am putea să acordăm primele împrumuturi.

- Ce mesaj aveți către tineri și către bănci?

- La moment, încurajez și tinerii, și băncile, să studieze conceptul și să vină cu propuneri și să punem cu toții umărul pentru ca acest program să fie lansat cu succes la toamnă. Am ferma convingere că este în interesul întregii societăți: în interesul tinerilor, în interesul economiei naționale și cred că proiectul va fi un factor foarte important de stabilizare și creștere economică în Republica Moldova.

Certificatele de înmatriculare pentru vehicule vor fi MODIFICATE până la 1 martie 2018! Guvernul a decis

Amintim că la sfârșitul lunii mai, Ministerul Finanțelor a publicat pentru consultări publice conceptul Programului Prima Casă. 

Implementarea programului va avea loc prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), iar creditele ipotecare vor fi acordate exclusiv în lei moldovenești.

Conceptul proiectului îl găsiți mai jos:

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000