Cum îți pregătești mașina pentru sezonul de vară? SFATURI UTILE pentru șoferi

31 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Fetco Veronica
31 Mart. 2021, 06:00 // Au Bani //  Fetco Veronica

Mașina are nevoie de îngrijire specială atât pe durata sezonului rece cât și pe durata sezonului cald. Iată ce sfaturi sunt recomandate pentru șoferi.

1. Înlocuiți rezervorul și ștergătoarele de parbriz

Pentru aceasta apelați la un specialist sau schimbați-le conform unor instrucțiuni.

2. Schimbați cauciucurile 

Anvelopele de vară sunt instalate atunci când temperatura medie zilnică depășește +5 grade Celsius.

De asemenea, este recomandabil să faceți alinierea roților la stand și să echilibrați roțile, mai ales dacă anvelopele sunt purtate în mod neuniform sau dacă ați condus adesea în afara terenului. Astfel veți economisi anvelopele de uzura rapidă, veți îmbunătăți manevrabilitatea vehiculului și veți contribui la reducerea consumului de combustibil.

3. Curățați filtrele de aer și de cabină

Filtrul de aer afectează calitatea formării și aprinderii amestecului de combustibil. Dacă nu este curățat, atunci praful și murdăria din aer vor pătrunde în interiorul motorului și, pe termen lung, pot duce la deteriorarea acestuia.

Filtrul asigură confortul în mașină. Microparticulele de murdărie și asfalt de asemenea, reactivii, care sunt stropiți pe drumuri, se așează pe el. Este dăunător să respirați acest aer, mai ales atunci când este cald afară și aerul condiționat este pornit la maxim.

De aceea merită să înlocuiți ambele filtre înainte de sezonul estival. Acestea vor oferi aer curat atât pentru tine cât și pentru motorul mașinii.

4. Verificați aparatul de aer condiționat

Dacă sistemul de aer condiționat are un nivel scăzut de agent frigorific, acesta nu reduce temperatura aerului la fel de eficient, iar motorul de aer condiționat va trebui să funcționeze la putere maximă pentru a răci.

5. Eliberați portbagajul

Excesul de marfă aglomerează portbagajul și mărește consumul de combustibil. Pe durata sezonului de vară renunțați la materialul antiderapant și alte obiecte inutile.

Puteți păstra un set de siguranțe, becuri de faruri de rezervă, câteva sticle de apă curată, o cheie pentru roți, o frânghie de remorcare și alte lucruri utile utile, ca să nu mai vorbim de trusa de ajutor medical și un extinctor.

6. Efectuați un diagnostic general a automobilului

Din cauza schimbării accentuate a temperaturii, părțile mașinii și lichidul se extind sau se contractă – acestea sunt legile fizicii. Din această cauză, conexiunile dintre ele pot deveni insuficient strânse sau deformate.

Când vă pregătiți pentru vară, acordați atenție stării conductelor, garniturilor, prezenței scurgerilor de fluide de proces, stării becurilor. Este recomandat să vă adresați specialiștilor în acest sens.

7. Mergeți la o spălătorie auto complexă

Curățarea generală este importantă. În timpul iernii, murdăria și reactivii se acumulează în cabină. Este posibil să nu fie vizibile pe tapițeria din țesături, dar este dăunător să respiri un astfel de aer. Prin urmare, curățarea, spălarea covoarelor, îndepărtarea capacelor și examinarea tuturor fisurilor este un pas important în pregătirea mașinii pentru vară.

În mod ideal, puteți spăla și compartimentul motorului. Dacă este curat, veți observa cu ușurință scurgeri de lichid de proces și alte posibile probleme. Însă spălarea motorului trebuie încredințată unui specialist cu experiență și de încredere, altfel puteți deteriora motorul.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 13:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
04 Aug. 2021, 13:38 // Actual //  Otilia Cotruța

Primarul General, Ion Ceban, face apel către instituțiile statului să intervină și să întreprindă acțiuni de stopare a deposedării ilegale a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei. 

În cadrul unui comunicat emise de Direcţia Relaţii Publice și Buget Civil, Primăria mun. Chişinău se spune că Primarul General, Ion Ceban, solicită instituțiilor statului, inclusiv Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, să stopeze procesul de deposedare a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei, prin scheme dubioase, pe ultima sută de metri a activității Guvernului în exercițiu.

Este vorba despre proiectul SA „Locuințe pentru toți”, cu implicarea mai multor persoane fizice și juridice, inclusiv ale instanțelor de judecată, precum și ale persoanelor cu funcții de răspundere, care prin acțiunile/inacțiunile lor au admis favorizarea procesului de deposedare a bugetului municipal de suma enunțată.

Ion Ceban a calificat situația creată drept crimă împotriva locuitorilor capitalei.

Totodată, edilul face apel către conducerea de vârf a statului: Președintele Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, să întreprindă acțiuni pentru stoparea ilegalităților sesizate, iar cazul enunțat să fie examinat de noua componență a Executivului.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală