Cum poți fi spion în Republica Moldova! Musteață explică pașii

12 Ian. 2023, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Ian. 2023, 14:28 // Actual //  Lupu Eduard

Serviciul de Informații și Securitate este în căutarea celor mai buni specialiști din diferite domenii, de la juriști, până la fizicieni, chimiști sau medici. ”Cu cât mai vastă și mai variată este lista persoanelor și domeniile în care ei sunt specializați, cu atât este un adaos mai important pentru Serviciu, a declarat directorul SIS, Alexandru Musteață, în cadrul podcastului ”Decodificat”, citat de realitatea.md.

”Un alt element este inteligența emoțională, o etapă de verificare a ofițerilor este psihologul, care va spune cât de pregătită este această persoană să desfășoare activități informative sau contrainformative. Trebuie să ai tărie de caracter, să fii gata să faci activități care nu sunt pentru fiecare”, spune Alexandru Musteață.

Candidații sunt testați la poligraf, inclusiv se verifică dacă au avut relații cu serviciile secrete ale altor țări. Totodată, este verificat trecutul persoanei, care aspiră la funcția de ofițer SIS.

”Dacă se acceptă și persoana a trecut toate etapele, merge la Institutul Național de Informați și Securitate, în care se pregătesc viitorii ofițeri SIS. Cursurile durează 9 luni și sunt bazate pe teorie și practică și în cadrul acestor 9 luni, ofițerii sunt pregătiți și aleși în funcție de profilul pentru care au fost selectați: profil operativ sau analitic”, a mai precizat șeful SIS.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău