Cum să alegi anvelopele de iarnă cu care să circuli în Chișinău. 5 pași simpli

Cel mai important - Compară prețurile. Aici câteva idei.

Prima ninsoare e aproape, scriu colegii de la Realitatea.md. Așa Bani.md a decis să atragă atenția cititorilor și asupra faptului că montarea anvelopelor de iarnă nu mai reprezintă o grijă pe care o poți lasă pe mai târziu, ci o necesitate. Dar până să ajungi cu mașină la vulcanizare sau la serviciul auto specializar, e important să știi ce tip de cauciucuri să alegi.

Am pregătit în continuare pașii pe care ar trebui să îi urmezi pentru a beneficia de setul de anvelope potrivit pentru tine, adică mașina pe care o conduci. Îi descoperi în continuare. 

1. Află ce dimensiuni de anvelope trebuie să alegi pentru mașina ta

Pentru a șți ce mărime de cauciucuri de iarnă să comanzi, poți verifica informațiile inscripționate pe lateralul anvelopelor de vara pe care te pregătești să le înlocuiești sau în cartea tehnică a mașinii tale. Vei găși un cod asemănător cu acesta: 205/55/R16. În acest caz, 205 reprezintă lățimea benzii de rulare sau a părții anvelopei care intră în contact cu partea carosabilă, exprimată în milimetri. 55 reprezintă raportul, în procente, dintre partea superioară a anvelopei (înălțimea peretelui lateral) și lățimea benzii de rulare (lățimea secțiunii). 16 indică diametrul interior al anvelopei, în inch, în vreme ce simbolul R reprezintă faptul că anvelopa are structura radială. 

2. Alege anvelopele de iarnă în funcție de condițiile de drum

Obișnuieșți să folosești mașină în timpul iernii doar pentru a te deplasa în interiorul orașului Chișinău, unde străzile adesea sunt dezăpezite în timp util? Atunci poți opta pentru anvelope care au un raport calitate-preț bun, fără a pune mare accent pe dotări tehnice.

Dacă ai plănuit și câteva escapade la munte, în speranța că pârtiile de ski vor fi deschise anul acesta, înseamnă că anvelopele tale ar trebui să se încadreze la categoria PREMIUM, în cazul în care nu vrei să rămâi înzăpezit. Și, de ce nu, dacă tot faci cumpărături auto pentru iarnă, poate adaugi pe lista și un set de lanțuri.

3. Respectă indicele de viteză

Fiecare anvelopa în parte are inscripționată câte o litera care indică viteză maximă cu care poți rula în siguranță cu acel pneu. Anvelopele de iarnă au un impact major asupra manevrabilității și frânării, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care cauciucurile de iarnă sunt obligatorii. Când temperatura scade sub 7 grade C, anvelopele all season pierd prea multă tracțiune și flexibilitate.

Folosind anvelope de o calitate superioară, mașină va frână mai eficient și mai fiabil și, de asemenea, se va descurca mai bine la virare. E indicat, însă, să nu depășești viteză maximă impusă de codul inscripționat pe lateralul pneului.

4. Nu combină anvelope din seturi diferite

A avea diferite mărci de anvelope pe un vehicul nu este niciodată o idee bună. Acest lucru poate provoca uzură prematură a unor piese sau poate duce chiar la pierderea manevrabilitatii mașinii în timpul deplasării. Așadar, alege să foloseșți patru anvelope din același set sau, în cazul în care nu îți permiți să le schimbi pe toate patru deodată, utilizează câte două din același set pentru roțile din față, respectiv cele din spate.

5. Compară prețurile

Unul dintre cele mai importante momente este să verifici prețurile. De exemplu, serviciul de schimbare a roților, în acest an, costă de la 250 la 1000 de lei, în funcție de vulcanizarea sau salonul ales.

Când vrei să cumperi pneuri, compară prețurile și nu comanda la prima oferta peste care dai. În plus, cumpărăturile online sunt cele mai sigure din acest punct de vedere, pentru că ai tot timpul posibilitatea de a face diferențe rapide între produsele de pe toate platformele tale preferate.

În continuare sunt câteva site-uri de la noi care au afișat prețurile: 

Panda Shop

Autoshina

4roti.md

Coleso.md

Catollux.md

Zap.md

Shina5.md

Mai mult, unele platforme pot oferi roțile și în credit cu o rată de 0%. Dar atenție, verificați prețurile. 

Enter.online

Anvelopele de iarnă ar trebui să răspundă nevoilor tale, deci alegerea acestora nu ar trebui să se bazeze neapărat pe recomandările cunoștințelor sau pe cele ale familiei. Stabilește clar care sunt necesitățile pe care vrei ca anvelopele să le satisfacă și cere părerea reprezentanților magazinelor auto, fie ele fizice sau online. 

Alte stiri

Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Republica Moldova are un nou președinte

La data de 24 noiembrie curent, în cadrul Adunării Generale a Asociației Patronale a Parcurilor Industriale din Republica Moldova (APPIM) în funcția de Președinte a fost ales cu vot unanim dl. Stanislav Rusu, directorul Societății pe Acțiuni ”TRACOM”.

Lege nouă! Moldovenii vor continua să fie transportați în pericol, cu microbuze vechi sau marfare reutilate, în timp ce statul nu va putea incasa taxele din transport

Nepăsare sau atentat la siguranța pasagerilor, printr-o nouă lege?! Moldovenii riscă să fie transportați în continuare cu microbuze învechite sau reutilate din transport marfar în transport pentru pasageri. De asemenea, noua lege creează condiții pentru abuzuri și evaziuni fiscale.

Ultimele ȘTIRI

Moldindconbank a lansat primul bancomat full contactless din țară!

PRIMUL BANCOMAT FULL CONTACTLESS DIN MOLDOVA

Asociația Patronală a Parcurilor Industriale din Republica Moldova are un nou președinte

La data de 24 noiembrie curent, în cadrul Adunării Generale a Asociației Patronale a Parcurilor Industriale din Republica Moldova (APPIM) în funcți...

Lege nouă! Moldovenii vor continua să fie transportați în pericol, cu microbuze vechi sau marfare reutilate, în timp ce statul nu va putea incasa taxele din transport

Nepăsare sau atentat la siguranța pasagerilor, printr-o nouă lege?! Moldovenii riscă să fie transportați în continuare cu microbuze învechite sau r...

Victor Pușcaș: Dreptul la Internet trebuie să fie stipulat în Constituția Republicii Moldova

DREPT CONSTITUȚIONAL

17,5 milioane Euro vor fi oferite de BERD și MAIB pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii din țară

MAIB ȘI LINIA DE CREDITARE EU4BUSINESS-BERD

Vezi toate știrile