Cum să obții abilitățile digitale absolut necesare pentru un viitor prosper și acasă, în Moldova?

28 Iul. 2021, 10:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
28 Iul. 2021, 10:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Lumea de astăzi, așa cum o trăim și o simțim, era greu de anticipat în urma cu 15 – 20 de ani. Cu toate acestea, nivelul de conectivitate de care ne bucurăm în prezent a fost pregătit de o serie de evenimente remarcabile pentru acea vreme, din domeniul tehnologiei. Astăzi tehnologia atinge fiecare aspect al vieții, viitorii angajatori punând un accent deosebit pe abilitățile digitale ale membrilor echipei. 

Se întâmplă pentru că astăzi, accelerat de criza generată de pandemie, sectorul IT și-a demonstrat importanța, eficiența și necesitatea. 

În Republica Moldova sectorul IT este ramura cu dezvoltarea cea mai dinamică, în care exporturile de servicii s-au triplat în ultimii doi ani. 

Cererea de competențe digitale în continuă creștere și ofertele de muncă tot mai atractive, generează locuri de muncă cu salarii dintre cele mai mari din economia Republicii Moldova, angajații din sectorul IT având acum cele mai mari salarii pe economie. 

Proiectul TEKWILL implementat de ATIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei susține un proiect de comunicare despre procesul de admitere la specializările IT, inclusiv din considerentul soluțiilor pe care îl poate oferi domeniul IT pentru dezvoltarea profesioniștilor în Republica Moldova.  

Sectorul IT este atât de dinamic și vibrant, vast și variat, încât absolvenții programelor aferente se pot specializa în domeniul lor de interes, în funcție de program și preferințe, având posibilitatea să-și aleagă ritmul și modul de lucru: în echipă sau individual, în companii mari, în cadrul unor mici afaceri proprii sau în cadrul unor startup-uri de succes.

Potrivit unui anunț al Facultății de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova, viitorii studenți pot obține abilități digitale urmând unul dintre programele de studii:

  • INFORMATICĂ cu specializările

Tehnologii Informaționale și Paradigme de Programare

Elaborare și gestionare a sistemelor informatice

  • INFORMATICĂ APLICATĂ cu specializările

Design Informațional și Grafic

Securitatea Informației

  • INFORMATICĂ (Științe ale educației)

Viitorii studenți vor beneficia de un mediu academic stimulativ, laboratoare performante, cursuri interesante și actuale, stagii de practică în companii de vârf, burse de mobilitate în străinătate, cămine renovate. După absolvirea programelor, aceștia se vor alege cu diplomă recunoscută în țară și peste hotare, un loc de muncă asigurat, potențialul unei cariere de succes. 

Urmând studiile la facultatea de Matematică și Informatică poți deveni:

  • Administrator de rețele / sisteme
  • Architect software / sistem / baze de date
  • Analist baze de date
  • Analist / specialist / expert în securitatea informației
  • Dezvoltator software
  • Designer Web
  • Programator
  • Manager al resurselor informaționale / sistemelor informatice
  • Profesor de informatică

Ritmul accelerat de creștere a cererii specialiștilor în domeniul IT în sectoarele publice și private, calitatea studiilor urmate, abilitățile de a gândi în mod critic, de a comunica clar și de a rezolva probleme complexe fac ca rata de angajabilitate a absolvenților să fie aproape de 100%. 

Alege cariera IT la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova. 

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați fmi.usm.md. 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 10:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 10:25 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Casa de Cultură din Chircăieştii Noi, raionul Căuşeni, găzduiește de doi ani, prima întreprindere socială din raion – „Social Textil” SRL, întreprindere care oferă servicii de croitorie, instruire şi locuri de muncă pentru femeile din categorii defavorizate din localitate. Iniţiativa aparţine tinerei Iulia Culicenco, care a deschis întreprinderea socială.

„Instruim tinerele şi femeile din categoria defavorizată a localităţii în activităţi de educaţie tehnologică şi croitorie. Un lucru care ne ţine să avem o activitate permanent şi să nu fim nevoiţi să găsim locuri de muncă în afara localităţii noastre sau şi mai rău – peste hotarele ţării”, afirmă Iulia Culicenco.

De la deschiderea atelierului şi până acum, cinci femei au căpătat abilităţi de croitor. Unele s-au angajat în cadrul întreprinderii, iar altele şi-au găsit de lucru în altă parte. Antreprenoarea susţine că activitatea atelierului de croitorie este benefică pentru întreaga comunitate.

 „Serviciile sunt foarte intrebate şi foarte necesare într-o localitate rurală unde nu fiecare îşi permite să-şi procure o haină nouă şi vine aici la noi şi o repară ca s-o poată purta în continuare”, spune Iulia Culicenco. 

90% din venitul întreprinderii sociale „Social Textil” SRL este reinvestit în calitatea locurilor de muncă şi instruiri pentru persoanele defavorizate.

„Acum, Republica Moldova pune foarte mare accent pe antreprenoriatul social şi pe ideea de antreprenoriat social. Încearcă să introducă acest termen mai frecvent, ca populaţia să audă şi să cunoască despre antreprenoriatul social şi despre ce bine vine să facă acest tip de antreprenoriat întregii economii”, conchide antreprenoarea. 

Întreprinderea socială „Social Textil” SRL a obţinut un grant prin intermediul FundațieiAlături de Voi România, din resursele financiare acordate de Uniunea Europeană.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău