Bani.md

Cum sunt înșelați șoferii la stațiile PECO: Lunar, o singură benzinărie fură consumatorii de circa 10 tone de combustibil (VIDEO)

Cum sunt înșelați șoferii la stațiile PECO: Lunar, o singură benzinărie fură consumatorii de circa 10 tone de combustibil (VIDEO)

UPDATE 16 noiembrie 2017: Potrivit poliției, documentarea activităților ilicite ar fi avut loc la solicitarea companiei Petrom Moldova, iar oamenii legii au efectuat percheziții la stațiile PECO din toate lanțurile de benzinării.

Pompe de alimentare a mașinilor cu combustibil, dotate cu plăci de cablaj, confecționate artizanal! Este vorba despre o schemă de frauduloasă de îmbogățire, pusă la cale și aplicată de un grup infracțional. Activitățile grupului, suspectat de înșelare a clienților, escrocherie și evaziune fiscală, au fost documentate de către ofițerii Direcției investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Râșcani.   

Timp de cinci luni de documentare, oamenii legii au stabilit că suspecții au utilizat o schemă frauduloasă de dobândire a bunurilor altei persoane prin instalarea în coloanele de distribuire a petrolului de la staţiile de alimentare cu combustibil din țară, preponderent din mun. Chișinău, a unor plăci cu cablaj confecționate artizanal. Astfel, consumatorii erau înșelați cantitativ la achiziționarea carburantului în proporție de circa 5 la sută.

În consecință, fiecare stație PECO implicată în schemă, lunar înșela consumatorii cu circa 7,5 – 10,0 tone de combustibil, astfel, depășind suma de 120 000 lei.

La 18 octombrie curent, poliția a efectuat percheziții la stațiile PECO, precum și la domiciliile, oficiile și autoturismele persoanelor bănuite, unde au fost depistate și ridicate dispozitivele de speță, inclusiv accesoriilor acestora, cum ar fi memorii fiscale și plăci cu cablaj, componente a plăcilor de bază a coloanelor de distribuție a combustibilului, cablaje imprimate cu componente și fără componente, diferite utilaje destinate pentru pregătirea/modificarea plăcilor etc.

De asemenea, la organizatorul grupului, au fost depistate un set de înscrisuri de evidență a carburantului sustras, inclusiv a proceselor de valorificare ulterioară a acestuia (vânzări ilicite și necontabilizate, etc.).

Persoanele implicate își recunosc vina integral, acestea fiind cercetate în stare de libertate.  

La moment, organul de urmărire penală a pornit procedura penală conform prevederilor art. 190 alin. 5 ”Escrocheria”, art. 255 alin. 2 ”Înşelarea clienţilor” și 244 alin. 2 ”Evaziune fiscală” Cod penal al RM. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă  închisoare de până la 6 ani.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000