Bani.md

Cum vor fi afectați moldovenii de prăbușirea rublei rusești? Expert: „Există riscuri ca devalorizarea să continue”

Cum vor fi afectați moldovenii de prăbușirea rublei rusești? Expert: „Există riscuri ca devalorizarea să continue” foto: Sveatoslav Mihalache/Facebook

Rubla rusească a înregistrat cea mai mare devalorizare din ultimii doi ani, ajungând la valoarea de 64 de ruble pentru un dolar. Expertul economic, doctorul în economie, Svetoslav Mihalache susține că, la acest nivel, deprecierea rublei nu va avea efecte simțitoare pentru Republica Moldova, însă, recomandă moldovenilor care muncesc în Rusia să-și convertească economiile în euro sau dolari, întrucât există riscul ca tendințele de depreciere a rublei să continue.

Contactat de bani.md, Sveatislav Mihalache a menționat că participanții pieței valutare erau în așteptarea devalorizării rusești, atât față de dolarul american cât și față de moneda unică europeană.

Cauzele principale sunt factorii economici fundamentali, dar, sancțiunile impuse de SUA împotriva oligarhilor Kremlinului au declanșat începerea procesului de devalorizare.

Șansele ca rubla rusească să continue să se deprecieze față de principalele valute mondiale sunt foarte mari. Eu cred că rubla rusească se va deprecia până la 75-80 de ruble pentru un dolar”, explică expertul. 

Potrivit acestuia, în acest moment, când rubla a trecut pragul de 64 ruble pentru un dolar, efectele pentru Republica Moldova nu se vor simți. Efectele negative vor începe a fi resimțite atunci când vom ajunge spre 70 de ruble pentru un dolar.

Totuși, expertul atenționează agenții economici care exportă în Federația Rusă că trebuie să fie foarte atenți la semnarea contractelor: „Recomand să fie revizuite contractele, în valute străine, nu în rubla rusă”.

De asemenea, vor avea de păgubit moldovenii care sunt plecați la muncă în Rusia.

Compatrioții noștri care lucrează în Federația Rusă vor avea de suferit pentru că vor obține venituri mai mici în valută, respectiv mai puțină valută va intra în Republica Moldova.

Recomandarea mea pentru compatrioții din Federația Rusă este să se debaraseze de economiile formate în rubla rusă, să-și convertească rublele sau în dolari sau în euro. Asta pentru că există riscuri foarte mari ca tendința de devalorizare să continue”, spune Sveatoslav Mihalache.

În același timp, situația rublei rusești depinde nu doar de factorii macroeconomici, dar și de factorii geopolitici.  „Apariția unor noi conflicte în Orientul Mijlociu ar putea genera noi sancțiuni”, mai spune expertul

Amintim că rubla rusească înregistrează cotații în scădere în urma sancțiunilor impuse de SUA asupra miliardarilor ruși și a entităților controlate de ruși.

Banca Rusiei a stabilit pentru astăzi un curs 80,14 ruble pentru un euro, depășind 80 de ruble pentru prima dată din martie 2016. Dolarul a a ajuns la valoarea de 64,76 ruble, depășind 64 de ruble pentru prima dată din 5 decembrie 2016.

De asemenea, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 25 de bani pentru o rublă rusească, cu 3 bani mai puțin decât ieri.

Citește și:

Rubla rusească se prăbușește! Efectele sancțiunilor impuse de SUA se fac simțite

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000