Cum vor fi repatizați 200 mln lei din Fondul de subvenționare și Fondul de intervenție a Guvernului

Regulamentul privind repartizarea a 200 de milioane de lei din Fondul de subvenționare și Fondul de intervenție a Guvernului pentru a acoperi parțial pierderile suferite de agricultori pentru terenurile însămânțate cu cereale de prima grupă și pentru culturile afectate de grindină (pomicole, nucifere, viță de vie, culturi legumicole) a fost aprobat în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri de astăzi.

Regulamentul privind repartizarea a 200 de milioane de lei din Fondul de subvenționare și Fondul de intervenție a Guvernului pentru a acoperi parțial pierderile suferite de agricultori pentru terenurile însămânțate cu cereale de prima grupă și pentru culturile afectate de grindină (pomicole, nucifere, viță de vie, culturi legumicole) a fost aprobat în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri de astăzi.

Conform evaluărilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, din suprafața totală de 415 mii de ha însămânțate, 322 mii ha au fost însămânțate cu grâu, iar 215 mii de ha de grâu au fost afectate de la 25% în regiunea de nord a țării până la 60-100% în centrul și sudul țării. Din 215 mii de ha de grâu – mai mult de 140 de mii de ha au fost afectate în proporție mai mare de 60%, iar productivitatea suprafețelor de grâu afectate este foarte mică – între 0,3-1,2 tone grâu la ha.

Evaluări similare au fost făcute și pentru culturile de orz și rapiță. Astfel, mai mult de 180 de mii de ha grâu, orz și rapiță sunt afectate mai mult de 60%, iar circa 19 mii de ha de culturi au fost totalmente compromise și reînsămânțate în acestă primăvară.

Prejudiciul cauzat pentru semănăturile cu grâu este de 700 de milioane de lei, cele de orz – depășește 100 de milioane de lei, iar cele de rapiță – aproape 100 de milioane de lei.

„În aceste condiții, Guvernul a venit cu inițiativa de a aloca la prima etapă 100 de milioane de lei din Fondul de subvenționare pentru a acoperi parțial pierderile suferite de agricultori pentru terenurile însămânțate cu cereale de prima grupă și pentru culturile afectate de grindină (pomicole, nucifere, viță de vie, culturi legumicole)”, a menționat marți premierul Ion Chicu, în cadrul unui briefing de presă, anunțând intenția de a aproba Regulamentul.

Cât și cum va fi alocat din primele 100 de milioane

  • Fiecare ha reînsămânțat – 540 de lei/ha;
  • Grâu de toamnă afectat mai mult de 60% – 500 de lei/ha;
  • Orz de toamnă – 510 lei/ha;
  • Rapiță de toamnă 700 lei/ha.

Sumele vor fi achitate prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA).

Totodată, alte 100 de milioane de lei vor fi alocate din Fondul de intervenție a Guvernului, iar astfel sumele achitate vor fi dublate. Astfel, agricultorii care au suferit pierderi vor primi, conform declarațiilor oficiale:

  • Fiecare ha reînsămânțat – 1.080 de lei/ha;
  • Grâu de toamnă afectat mai mult de 60% – 1.000 lei/ha;
  • Orz de toamnă – 1.020 lei/ha;
  • Rapiță de toamnă 1.400 lei/ha.

Conform așteptărilor, banii vor fi alocați pe parcursul lunii august.

 

Alte stiri

Prestațiile sociale vor putea fi ridicate prin intermediul serviciului de plăți electronice MPay

Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice MPay va asigura distribuirea plăților de la bugetul public național și din conturile instituțiilor publice către persoane fizice.

ANRE permis reducerea prețului energiei cu electrice pentru clienții Energocom

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom”, în cuantum de 120 bani/kWh.

VIDEO: „Eu nu mai sunt acel Vlad Filat, ținut într-o celulă și izolat de comunicare”

Vlad Filat vine cu declarații tăioase în adresa fostului avocat Igor Popa care, acum câteva zile, a venit cu „dezvăluri” despre averea fostului premier și relațiile pe care le-ar fi avut cu Vlad Plahotniuc. Vlad Filat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a negat acuzațiile.

A fost deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale de către Minsterul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru colectarea fondurilor sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului din data de 24 septembrie 2020.

Ultimele ȘTIRI

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Vezi toate știrile