Bani.md

Curând va fi anunțat dacă Transgaz va privatiza Vestmoldtransgaz. Sterian: Sperăm că vom fi câștigători

Curând va fi anunțat dacă Transgaz va privatiza Vestmoldtransgaz. Sterian: Sperăm că vom fi câștigători

Săptămâna aceasta sau cel târziu săptămâna viitoare va fi anunțat rezultatul concursului de privatizare a Vestmoldtransgaz de către Transgaz. Cel puțin asta a declarat luni, directorul companiei românești Transgaz, Ion Sterian. 

„Sperăm că vom fi noi cei declarați câștigători”, a adăugat Sterian. 

Acesta a mai spus că, odată declarată câştigătoare, Transgaz va construi gazoductul Ungheni-Chişinău, unde speră să ajungă gaz românesc în anul 2019.

Amintim că Transgaz a depus o ofertă pe 28 decembrie 2017 pentru a cumpăra Vestmoldtransgaz, compania de transport al gazelor din Republica Moldova care se ocupă de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău.

Pe lângă acesta, Transgaz are și alte proiecte ce au drept scop dezvoltări ale conductelor de pe teritoriul ţării, precum cele din zona de nord-est:

Transgaz a depus o scrisoare de interes pentru a participa la achiziţia unei părţi dintr-un pachet de acţiuni de 66% la DESFA, din Grecia, alături de compania spaniolă Reganosa, urmând ca pe 16 februarie consorţiul să depună oferta fermă pentru cumpărarea pachetului, scrie Agerpres.

"Aceste proiecte nu sunt doar ale Transgaz, ci ale României şi ale Europei", a subliniat oficialul Transgaz.

Un alt proiect major dezvoltat de Transgaz este prima fază a gazoductului BRUA, care va lega Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Este vorba despre o investiţie de 530 milioane de euro, din care 180 de milioane de euro bani europeni. Conducta va avea o lungime de 570 de kilometri şi va avea trei staţii de comprimare a 10 MW fiecare, precum şi o capacitate de 1,75 miliarde de metri cubi pe an, în flux bidirecţional.

A doua parte a proiectului BRUA va asigura posibilitatea transportului volumelor de gaze din Marea Neagră spre Europa Centrală. Costurile estimate sunt la 69 de milioane de euro, iar termenul de finalizare - anul 2020. Proiectul vizează creşterea capacităţii BRUA de la 1,75 miliarde la 4,4 miliarde de metri cubi pe an spre Ungaria şi amplificarea staţiilor de comprimare.

BRUA va avea şi faza a treia, în valoare de 530 de milioane de euro, care va fi gata în 2023 şi vizează reabilitarea şi înlocuirea unor conducte din sistemul naţional de transport al gazelor şi dezvoltarea a 4 sau 5 staţii noi de comprimare.

Alte proiecte ale Transgaz se referă la noi dezvoltări în scopul preluării gazelor de la ţărmul Mării Negre, în valoare de peste 280 de milioane de euro.

"Gazele care vor veni din Marea Neagră sunt în primul rând destinate consumului românesc, care îmi doresc să fie în creştere. Nu este adevărat că gazele vor avea destinaţia directă la export", a mai spus Sterian.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000