Bani.md

Curtea Constituțională s-a expus pe sesizarea depusă în dosarul „Filat 2” (DOC)

Curtea Constituțională s-a expus pe sesizarea depusă în dosarul „Filat 2” (DOC)

Curtea Constituțională (CCM) a declarat inadmisibilă sesizarea privind excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 342 alin. (2), 346 și 352 alin. (3) din Codul de procedură penală, ridicată de către avocatul Tudor Osoianu, în dosarul „Filat 2”, pendinte la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, scrie realitatea.md.

Amintim că, încă la sfârșitul lunii februarie, procesul fusese suspendat, după ce apărarea ex-premierului moldovean a ridicat excepția de neconstituționalitate a mai multor prevederi din Codul de Procedură Penală, ce țin de încheierile instanţei judecătoreşti, examinarea cererilor, demersurilor şi recuzărilor și desfăşurarea şedinţei preliminare şi adoptarea încheierii.

Atunci, Tudor Osoianu explica pentru Realitatea.md că prevederile de mai sus care reglementează procedura ședinței preliminare sunt neclare, deoarece nu detaliază când trebuie soluționate plângerile cu privire la nulitatea anumitor probe înaintate după trimiterea cauzei în judecată. Mai mult, acestea ar contravine unor articole din Constituție.

În acest sens, judecătorii CCM au apreciat că, de fapt, dispozițiile contestate sunt clare în privința etapei la care poate fi invocată nulitatea probelor în cadrul examinării cauzei de către instanța de judecată.

Sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a mai fost calificată nefondată.

Decizia CCM este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta a intrat în vigoare la data adoptării şi a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

DOSARUL „FILAT 2”

Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, fostul premier, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Astfel, la 01 iulie 2013, acesta a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii. 

Conform probatoriului, inclusiv al rezultatelor cererii de comisie rogatorie efectuate către autorităţile din Statele Unite ale Americii, care au confirmat serviciile de consultanţă prestate de compania din Washington, SUA către partidul politic din Republica Moldova, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă, pentru care învinuitul este condamnat și își ispășește pedeapsa în penitenciar.

Potrivit PA, fostul premier nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prevăzute la art.243 alin.3 lit.b) Cod penal, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

De menționat că o ședință de judecată în dosarul „Filat 2” va avea loc la mijlocul acestei săptămâni - pe data de 28 martie 2019.

 

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000