Bani.md

Curtea Supremă de Justiție a decis: Mandatul de primar al lui Andrei Năstase rămâne nevalidat

Curtea Supremă de Justiție a decis: Mandatul de primar al lui Andrei Năstase rămâne nevalidat

Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au păstrat decizia instanței inferioare de a nu confirma veridicitatea rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău, astfel, mandatul de primar al lui Andrei Năstase rămâne nevalidat. Decizia CSJ este irevocabilă.

Recursul avocaților a fost examinat de completul Colegiului civil al CSJ format din judecătorii Ion DruțăLuiza Gafton și Victor Burduh.

 

Ca și în zilele trecute, mai multe persoane au scandat împotriva invalidării mandatului lui Andrei Năstase. Protestul se desfășoară în fața CSJ mai bine de șapte ore, scrie realitatea.md.

„Dacă vom îngenunchea, în țara asta nu avem viitor. Vă îndemnăm să rămânem aici și să scandăm”, a declarat Andrei Năstase către mulțimea care a venit să-l susțină.

Deocamdată, nu este clar ce se va întâmpla cu alegerile pentru funcția de primar al mun. Chișinău. Potrivit Codului Electoral al RM, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau candidaților care au încălcat legea.

Pe de altă parte, membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan face referire la un alt articol care prevede că nu sunt organizate alegeri dacă vacanța funcției intervine cu mai puțin de un an înainte de alegerile ordinare, care ar urma să se desfășoare în iunie 2019.

Amintim că turul II al alegerile locale noi din Chișinău s-a desfășurat pe data de 3 iunie 2018. În urma acestuia, candidatul PPDA Andrei Năstase a acumulat cele mai multe voturi, câștigând în fața candidatului PSRM Ion Ceban, cu un rezultat de circa 52%.

Acesta urma să aibă un mandat de 1 an - până în vara lui 2019, când trebuie să fie organizate alegeri locale ordinare. Conform Codului Electoral, instanța, mai întâi, trebuie să se pronunțe asupra validării scrutinului, după care, Comisia Electorală Centrală anunță rezultatele finale ale alegerilor și eliberează legitimaţia primarului ales.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000