De ce euro a ajuns la minimul din ultimele 20 de luni și ce urmează. Expert: „Este pe cât se poate de normal. Nu trebuie să scuturăm saltelele”

Cel mai slab euro din ultimele 20 de luni: Motive și prognoze.Expert: „Este pe cât se poate de normal. Nu trebuie să scuturăm saltelele”

Săptămâna trecută dolarul american și moneda unică europeană au înregistrat cele mai slabe cotații din ultimele 20 de luni. Dolarul a ajuns să coste astăzi 19 lei și 39 de bani, iar euro – 20 de lei și 64 de bani. Ultima dată, valori asemănatoare  au fost înregistrate în anul 2015, când la 14 septembrie un dolar a costat 19 lei și 29 de bani, iar la 6 august 2015 un euro valora 20 de lei și 63 de bani.

Bani.md l-a contactat pe doctorul în economie Sveatoslav Mihalache, președintele Institutului European de Dezvoltare Regională,  pentru a-i solicita opinia privind factorii și motivele ce au dus la deprecierea principalelor valute de referință față de moneda națională.

Sveatoslav Mihalache susține că fluctuațiile cursului valutar înregistrate recent sunt un fenomen pe cât se poate de normal, iar un curs stabil este imposibil.

Totuși, dolarul american a trecut bariera situată la 19 lei și 70 de bani identificată de către expert, iar următoarea barieră este situată la cota de 19,25 -19,30 de lei, susține Dr. Sveatoslav Mihalache. Trecerea și acestui nivel de rezistență va avea efecte negative atât asupra veniturilor bugetului de stat, cât și asupra activității exportatorilor și a cetatenilor care trăiesc din remitențe.

Factori care au stat la baza scăderii cursului

Factorul decisiv ce a stat la baza devalorizării monedei euro și a dolarului american  este unul de ordin macroeconomic, întrucât, potrivit expertului, puterea de cumparare/ consum a cetățenilor este în scădere, volumul importurilor se restrânge, iar piața valutară reacționează la așteptările participanților și oamenilor. 

„Factorul sezonier se resimte foarte mult în Republica Moldova, mai ales înaintea  sărbătorilor tradiționale, precum este Paștele, Crăciunul. Populația țării noastre trăiește în mare parte din remiterile pe care le primește din afara țării. În perioada sărbătorilor crește volumul remiterilor din partea compatrioților noștri care lucrează în străinătate, respectiv și consumul, pentru că noi moldovenii ne pregătim pentru sărbători cu cozonaci, mâncare, mese ș.a.m.d.”, explică Sveatoslav Mihalache. 

“În Republica Moldova totul pornește de la dolar.” 

Cursul oficial este stabilit de către Banca Națională în raport cu dolarul. BNM stabilește cotațiile în funcție de datele referitoare la tranzacțiile efectuate de către băncile comerciale din țară. 

„După ce cotațiile dolarului sunt stabilite la nivel intern, cursul euro/leu este stabilit după cursul euro pe piața internațională. Spre exemplu, dacă în Moldova a fost stabilit cursul de 19 lei și 50 de bani pentru un dolar, iar pe piața internațională cursul euro/dolar este de 1,0650, atunci cursul oficial al monedei euro în Moldova va fi de 20 de lei și 77 de bani” – astfel explică expertul modalitatea de stabilire a cotațiilor pentru euro. 

Efecte ale devalorizării dolarului și euro

Drept urmare, stabilirea unor cotații slabe pentru dolarul american de către BNM, va influența negativ mai multe paliere:

1. Efecte negative asupra incasarilor la buget (în buget vor ajunge mai puțini bani dacă leul va fi mai puternic în raport cu dolarul și euro);

2. Efecte negative asupra exportatorilor, ale căror cifre de afaceri se află în scădere;

3. Efecte negative asupra persoanelor care trăiesc din remiteri. 

Premise pentru revigorarea raportului dolar/leu și euro/leu

Totuși, potrivit doctorului în economie, situația macroeconomică din Republica Moldova a intrat într-o zonă de stabilitate relativă, care se reflectă nemijlocit și asupra cursului monedei naționale. 

„Un factor pozitiv este semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional, care constituie o bază pentru crearea unei situații macroeconomice durabile. Respectarea condițiilor impuse de FMI va duce la creșterea credibilității țării noastre. Organizațiile internaționale, știind că FMI monitorizează și este atent la ce se întâmplă la nivel decizional în sectorul financiar-bancar din Moldova, vor începe să ofere noi granturi, noi credite. 

Banii care ne sunt oferiți vin în valută, iar această valută nu ajunge pe piață direct, ci în conturile Băncii Naționale, astfel cresc rezervele valutare ale BNM. În continuare, Banca Națională transferă lei Ministerului de Finanțe, care repartizează banii instituțiilor vizate. Masa monetară de lei este în creștere datorită ajutoarelor care vin, iar asta va avea ca efect o presiune asupra cursului monedei naționale”, comentează Sveatoslav Mihalache. 

„Noi ne apropiem de sărbători, iar Banca Națională poate interveni prin cumpărarea dolarului, pentru ca dolarul să nu scadă mai mult de 19 lei și 25 de bani. Prin această intervenție directă va influența pozitiv situația de la Ministerul de Finanțe, dar și bugetul bătrânilor și toți cei care supraviețuiesc din remiteri. Cu siguranță BNM trebuie să aibă grijă și cu volumul de cumpărare. Dacă BNM va face acest pas, dolarul va reveni la cota de aproximativ 20 de lei, respectiv și euro va reveni la valoarea sa anterioară”, mai adaugă expertul.

Cursul euro în 2017

Ce ține de euro, după cum am enunțat mai sus, acesta este influențat de cotațiile sale pe piața internațională. Cursul internațional al euro este determinat de evenimentele și fenomenele ce au loc în lume. 

Aici este vorba de problemele cu care se confruntă întreaga Uniune Europeană, dezvoltarea stabilă a SUA și alegerea lui Donald Trump, atacul SUA asupra Siriei ce a avut loc cu câteva zile în urmă și scumpirea peste noapte a aurului și petrolului sub influența riscurilor unui conflict armat, și altele. 

„Să nu uităm și de alegerile prezidențiale din Franța. O eventuală victorie a candidatului Marine Le Pen va avea o influență negativă asupra euro, din cauza politicii sale împotriva UE și a monedei euro. Cu cât va scădea euro față de dolarul american este greu de prevăzut, dar estimativ, ar putea să scadă cu 5-10%. Este foarte mare posibilitatea ca euro să ajungă la paritate cu dolarul, sau și mai mult, la subparitate”, opinează Mihalache. 

Concluzia expertului

Revigorarea cotațiilor leului în raport cu principalele valute de referință depinde de deciziile interne ale Băncii Naționale, dar și de evenimentele la nivel internațional. 

Oricum, potrivit expertului Sveatoslav Mihalache, pentru Moldova este normal ca dolarul să fluctueze între 19,70 și 20,70 lei, însă este important ca aceste bariere să nu fie depășite în perioada anului 2017. Banca Națională are posibilitatea să intervină direct în piață pentru a minimiza efectele negative.

Eventualele îngrijorări ale populației nu au nici un temei, mai spune Sveatoslav Mihalache: „Panica este cel mai rău dușman pentru cei care vor să își păstreze economiile. Atunci când cursul scade trebuie să cumpărăm, atunci când crește trebuie să vindem. Nu trebuie să scuturăm saltelele, ci să rămânem indiferenți. Nu trebuie să ne grăbim să vindem valuta la aceste cote mici. Pentru sărbători trebuie din timp să ne pregătim”.

Alte stiri

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane civile. Cu o declarație în acest sens a venit astăzi Ministerul Apărării al Azerbaidjanului.

Prestațiile sociale vor putea fi ridicate prin intermediul serviciului de plăți electronice MPay

Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice MPay va asigura distribuirea plăților de la bugetul public național și din conturile instituțiilor publice către persoane fizice.

ANRE permis reducerea prețului energiei cu electrice pentru clienții Energocom

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom”, în cuantum de 120 bani/kWh.

VIDEO: „Eu nu mai sunt acel Vlad Filat, ținut într-o celulă și izolat de comunicare”

Vlad Filat vine cu declarații tăioase în adresa fostului avocat Igor Popa care, acum câteva zile, a venit cu „dezvăluri” despre averea fostului premier și relațiile pe care le-ar fi avut cu Vlad Plahotniuc. Vlad Filat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a negat acuzațiile.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile