De ce toată lumea, de la Elon Musk la Janet Yellen, este îngrijorată de consumul de energie al bitcoinului

13 Mai 2021, 18:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Mai 2021, 18:19 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Decizia lui Elon Musk de a opri Tesla să accepte bitcoin ca plată a dus la o nouă examinare a impactului asupra mediului a criptomonedelor, scrie CNBC.

Musk a declarat miercuri că Tesla a oprit achizițiile vehiculelor sale cu bitcoin din cauza îngrijorărilor privind „utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili pentru extracția bitcoinului”.

El a făcut aluzie la datele de la cercetătorii de la Universitatea Cambridge care arată consumul de energie electrică al bitcoinului anul acesta.

Tesla nu își va vinde bitcoinul – producătorul de autovehicule are o monedă digitală în valoare de 2,5 miliarde de dolari – și Musk a spus că intenționează să reia tranzacțiile cu bitcoin după extragerea „tranzițiilor către o energie mai durabilă”.

Comentariile lui Musk au zburat pe piețele criptomonedelor, care au pierdut până la 365,85 miliarde de dolari în valoare de la tweet-ul său.

De ce este îngrijorat Musk?

Criticii bitcoin sunt de multă vreme atenți la impactul său asupra mediului. Criptomoneda folosește mai multă energie decât țări întregi, cum ar fi Suedia și Malaezia, conform Indicelui consumului de energie electrică Cambridge Bitcoin.

Pentru a înțelege de ce bitcoin consumă atât de multă energie, trebuie să vă uitați la tehnologia sa de bază, blockchain-ul. Registrul public al Bitcoin este descentralizat, ceea ce înseamnă că nu este controlat de o singură autoritate. Este actualizat constant de o rețea de computere din întreaga lume. Așa-numiții mineri rulează calculatoare special create pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe, pentru a face o tranzacție să treacă. Aceasta este singura modalitate de a crea noi bitcoini.

Minerii nu execută această operațiune gratuit. Ei trebuie să depășească sume uriașe pe echipamente specializate. Un stimulent cheie al modelului bitcoin, cunoscut sub numele de „dovadă a muncii”, este promisiunea de a fi recompensat în unele bitcoin dacă reușiți să-i rezolvați algoritmul de hash complex.

Între timp, Musk nu este singurul care este îngrijorat de impactul bitcoin asupra mediului. În februarie, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că moneda digitală este „extrem de ineficientă” pentru efectuarea tranzacțiilor și folosește o cantitate „uluitoare” de putere.

 

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii cu cetățenie română vor putea intra în Marea Britanie din 1 octombrie doar cu paşaport, după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie Ziarul FinanciarZiarul Financiar.

„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi (care nu sunt protejaţi de Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord exclusiv în baza paşaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile britanice, cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.
Cetăţenii europeni care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025, cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS.
MAE reaminteşte că din 1 ianuarie 2021 cetăţenii români nerezidenţi pot călători sau tranzita prin Regatul Unit în scop turistic/vizită, pentru şederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obţină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice.

Conform MAE, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autorităţile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală