Bani.md

De ce vin SMS cu parole OTP, deși nu le-ai solicitat. BNM și Poliția cer să fim prudenți

De ce vin SMS cu parole OTP, deși nu le-ai solicitat. BNM și Poliția cer să fim prudenți

Banca Națională a Moldovei (BNM) îndeamnă cetățenii să nu divulge informația despre cardul bancar deținut. Potrivit BNM, îndemnul vine în contextul intensificării, în ultimelele zile, a tentativelor de manipulare a acestora pentru a divulga informații confidențiale care să permită accesul neautorizat la cardurile de plată. În paralel, și Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului național de investigații vine cu  un șir de recomandări pentru deținătorii de carduri.

Banca Națională reiterează necesitatea de a asigura confidențialitatea datelor ce se referă la cardul bancar. „Pentru a evita utilizarea neautorizată a cardurilor, Banca Națională atenționează că nicio persoană nu este în drept să solicite informații legate de cardul bancar sau parolele de unică folosință primite prin SMS în scopul confirmării unor tranzacții efectuate”. „Astfel, BNM face apel de prudență către cetățeni, în special în contextul social influențat de COVID-19, care poate induce prejudicii de pe urma eventualilor profitori”, se arată într-un comunicat al BNM.

De altă parte, și Poliția Republicii Moldova a lansat un șir de recomandări posesorilor de carduri bancare, precizând că „riscul de fraudă, în orice domeniu, este foarte real doar atunci când, prin diferite tehnici de manipulare psihologică și inginerii IT, escrocii moderni reușesc să scadă vigilența oamenilor”. „Însă, respectând anumite reguli simple cu privire la siguranța operațiunilor de plată în sistemele bancare, poți evita posibilele fraude”, se arată în comunicatul Poliției.

Potrivit oamenilor legii, în ultimul timp s-a atestat „o creștere în domeniul fraudelor cu utilizarea cardurilor bancare, a clienților mai multor bănci din Republica Moldova”. „Noua schemă constă în faptul că, infractorii iau legătura cu deținătorii de carduri prin intermediul IP telefoniei, astfel mascând numărul real al acestora, iar pe ecranul victimelor afișându-se numărul instituției bancare. Astfel, deținătorii de carduri sunt încrezuți că discută cu angajații băncii și le oferă datele cu caracter bancar. Sub pretextul de a bloca tranzacțiile frauduloase fictive, care sunt prezentate de către escroci, ultimii cer numărul integral al cardului bancar, format din 16 cifre, cu numele și prenumele deținătorului de card, codul de securitate (CVV/CVC) și apoi parolele unice expediate prin SMS la numărul de telefon mobil al deținătorului de card.

Obținând acces la conturile Web/Mobile-banking ale clienților sau deținători de carduri, escrocul efectuează ulterior transferuri de bani P2P către alte carduri și/ sau conturi) sau diverse plăți online”, se mai spune în comunicatul Poliției. 

În acest context, Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului național de investigații, recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele regulile de securitate:

  • Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile Dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line), chiar dacă apelul este aparent efectuat de pe numere asemănătoare sau identice cu cele ale băncilor comerciale;
  • Petru a verifica dacă într-adevăr sunteți apelați de către angajații băncii, sunați independent la numerele de telefon indicate pe website-urile băncilor comerciale, sau a celor indicate pe cardurile bancare, pentru verificare;
  • Nu transmiteţi cardul persoanelor terţe, nu lăsaţi cardul bancar la vedere şi nu permiteţi fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine;
  • Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede.

Dacă suspectați o fraudă sau o activitate suspicioasă, contactați imediat Serviciul Clienți, la numărul de pe verso cardului, valabil 24 de ore din 24.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000