De la antrenor de arte marțiale la antreprenor de Cahul! Nicolae Dunas despre fabrica de mobilă pe care o deține

28 Iul. 2021, 11:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 11:25 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

La Cahul, Nicolae Dunas este cunoscut pentru performanțele sale sportive, fiind antrenor de arte marțiale, dar și pentru activitatea sa de antreprenoriat. De nouă ani, Nicolae Dunas deține o fabrică de mobilă căreia localnicii îi spun simplu „La Nicu”. În satul Roșu, raionul Cahul, unde se află fabrica, se fac la comandă bucătării, mobilă pentru living, antreuri sau dormitoare.

Pentru a se dezvolta Nicolae Dunas a apelat și la subvenții. Cu ajutorul asistenței Uniunii Europene, antreprenorul a achiziționat echipament mai perfoemant, care asigură calitatea și curățenia întregului lanț și totodată oferă condiții mai bune de muncă pentru angajați.

„Este creierul procesului tehnologic. Aşa diminuăm costurile și obţinem rezultatul dorit rapid și sigur“, spune Nicolae Dunas, fondatorul companiei Prim Art SRL.

Cu toate că avea deja o carieră în pedagogie și sport, fiind antrenor de arte marțiale. În 2012, Nicolae a decis să lucreze pe cont propriu și a deschis o mini fabrică de mobilă. Aceșt meștegug l-a moștenit de la tatăl său, care este lemnar.

Tatăl meu este lemnar de meserie și de mic lucram cu el, îl ajutam. De aceea când am decis să mă lansez în afaceri, am considerat că cel mai potrivit ar fi o fabrică de mobilă”.

Fabrica condusă de Nicolae este dotată cu utilaje moderne, are un proces de producție bine pus la punct și computerizat. Aici se fac la comandă antreuri, dormitoare, bucătării, mobilă pentru living etc. Acum, la fabrică sunt angajate trei persoane, iar în funcție de sezon, numărul lor crește.

De șapte ani, locuiește și lucrează sub același acoperiș

În nouă ani, afacerea lui Nicolae Dunas a crescut, în prezent având un rulaj de un milion de lei anual. În acest răstimp, clienții au ajuns să-i cunoască și să-i aprecieze produsele

Clienții vin direct la fabrică, aici discută detaliile comenzii, deoarece nu avem deocamdată un showroom”, spune Nicolae.

Fabrica de mobilă din satul Roșu a avut clienți și pe vreme de pandemie:

Am activat în anul 2020, am avut mai multe comenzi de bucătării decât de obicei. În pandemie oamenii au stat mai mult acasă și probabil își doreau schimbări”, notează antreprenorul.

De șapte ani, casa și biroul lui Nicolae se află sub același acoperiș, dovadă că Nicolae este dedicat muncii sale.

Când ești antreprenor la început de cale, trebuie să fii aproape de afacerea ta, altfel nu se poate”, afirmă Nicolae.

La primul etaj se află utilajele și fabrica propriu-zisă, iar la mansardă Nicolae locuiește împreună cu soția și cei doi copii ai lor

Încep să lucrez de la 7 dimineața și până seara, de luni până vineri, iar zilele de weekend le petrec cu familia”.

Soţia sa, Natalia, va deveni în curând şi parteneră de afacere, ea urmând cursuri de design interior pe care le va transpune în practică în noile lor produse de mobilier.

Mereu aproape de afacerea sa, Nicolae planifică totuși pe viitor să își schimbe locul de trai, tot în regiunea Cahul. Astfel, va avea mai mult spațiu disponibil pentru a-și extinde afacerea, dar și va putea separa munca și viața personală.

Planifică să deschidă show-room-uri în România, Austria, Spania

Antreprenorul organizează periodic ziua uşilor deschise pentru tinerii profesionişti – elevi la şcolile de tâmplărie, tineri pasionaţi de producerea mobilei – cărora le prezintă procesul tehnologic, le face master-class-uri de producere a mobilei, șlefuire şi vopsire a lemnului. Aşa sporeşte numărul pasionaţilor de lemn, a viitorilor săi angajaţi sau concurenţi.

Pe viitor, antreprenorul planifică să deschidă mai multe show room-uri atât în Republica Moldova cât și peste hotare.

Planul meu e să deschid primul showroom la Galați în România și altul în Republica Moldova. În România, care e o piață cu o capacitate mai înaltă, avem deja făcuți pași concreți, avem spațiu. În următorii trei-cinci ani, planific să deschid alte show-room-uri în Austria sau Germania, Anglia și Spania”.

Antreprenorul din Cahul intenționează să acceadă pe piața europeană pe două segmente, unul econom și altul de tip business. Nicolae Dunas va dezvolta pe segmentul econom bucătării modulare, executate la comandă, care vor putea ușor modificate în funcție de necesitățile clientului și de tip business, cu bucătării personalizate și cu mai multe opțiuni inteligente.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală