Bani.md

De la VAZ la Skoda Octavia, fabricată în 2017! Consiliul Raional Rîșcani și-a cumpărat mașina „preferată”

De la VAZ la Skoda Octavia, fabricată în 2017! Consiliul Raional Rîșcani și-a cumpărat mașina „preferată”

Consiliul Raional Rîșcani își schimbă mașina de serviciu. Direcția Finanțe Rîșcani a publicat în Buletinul Achizițiilor Publice un anunț de cerere a ofertelor, cu o valoare maximă de 275.000 de lei, în care a specificat toate caracteristicile mașinii pe care și-o dorește, până în cele mai mici detalii.

Astfel, Consiliul Raional Râșcani, vrea o mașină nou-nouță, produsă în anul 2017, de culoare bej metalizat, de origine europeană, cu 110 cai putere, cu transmisie mecanică, forma caroseriei Hatchback. Mai mult, printre specificații găsim lungimea și înălțimea indicată până la milimetri: 4659/1814 mm.

De la VAZ la Skoda Octavia, fabricată în 2017! Consiliul Raional Rîșcani și-a cumpărat mașina „preferată”

La o simplă căutare pe internet, aflăm că aceste specificații corespund celor ai Skoda Octavia.

Licitația a avut deja loc, la data de 2 ianuarie anul curent, iar potrivit șefului Direcției Finanțe Rîșcani, Aculina Tăbîrța, la procedură a participat un singur agent economic, care a și fost declarat câștigător.

Întrebată de ce au optat anume pentru această mașină, Aculina Tăbîrță a declarat că „drumurile nu-s perfecte peste tot, mașina trebuie să aibă o capacitate mai puternică, pentru că avem deplasări spre autoritățile locale de nivelul unu, uneori și condițiile climaterice nu sunt din cele mai bune”.

Potrivit șefei direcției, s-au dus consultări și cu președintele raionului.

În prezent, autoritatea are o mașină de model VAZ, veche, procurată în 2003, care, potrivit sursei citate, se strică foarte des și necesită mulți bani pentru reparație.

Solicitați de Bani.md, cei de la Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, asociație ce monitorizează achizițiile publice, menționează că indicarea parametrilor exacți ai unui produs sau serviciu contravine legii.

„Monitorizând achizițiile publice, ne ciocnim des cu astfel de “erori” în ceea ce priveste specificatiile tehnice “aranjate”, ori includerea unor astfel de parametri exacți contravine, în mod evident, Legii 131, chiar dacă nu este stipulată expres marca mașinii. Desigur, este posibil ca nici membrii grupului de lucru să nu aibă experiența necesară sau cunoștințe suficiente în elaborarea caietului de sarcini, de aceea este important să depistăm aceste erori la timp și să le sugerăm să facă modificarile necesare pentru a garanta derularea corectă și transparentă a procedurii de achiziție”, spune membrul AGER, Maria Covalciuc.

Conform Regulilor privind descrierea bunurilor, lucrărilor și serviciilor, din Legea privind achizițiile publice, specificaţiile tehnice trebuie să permită oricărui ofertant accesul egal la procedura de atribuire şi nu trebuie să aibă ca efect introducerea unor obstacole nejustificate de natură să restrîngă concurenţa între operatorii economici.

În acest sens, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă îndeamnă societatea civilă să se implice mai mult în depistarea a astfel de cazuri, pentru a putea preîntîmpina achiziționarea doar a anumitor automobile și a evita licitatiile publice trucate.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000