Bani.md

Deflație! Rata anuală a inflției în luna mai, la cel mai scăzut nivel din acest an, sub ținta stabilită de BNM

Deflație! Rata anuală a inflției în luna mai, la cel mai scăzut nivel din acest an, sub ținta stabilită de BNM

Rata anuală a inflației este în continuă scădere de la începutul anului curent, după ce în luna decembrie a anului trecut a atins maxima din ultimele 12 luni. Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna mai a anului curent a fost înregistrată o rată a inflației de 4,05%. Maxima din ultimele 12 luni a fost de 7,5%. 

Deflație! Rata anuală a inflției în luna mai, la cel mai scăzut nivel din acest an, sub ținta stabilită de BNM

Rata anuală a inflaţiei reprezintă creşterea preţurilor de consum într-o lună din anul curent faţă de luna similară a anului precedent. Se calculează ca un raport exprimat procentual între indicele preţurilor dintr-o lună din anul curent şi indicele din luna similară a anului precedent, calculaţi faţă de aceeaşi bază, din care se scade 100.

Potrivit informațiilor Băncii Naționale a Moldovei, în trimestrul I 2020, rata anuală a inflației a început o traiectorie descendentă, diminuându-se de la 7,5 la sută în luna decembrie 2019 până la valoarea de 5,9 la sută în luna martie 2020, ca urmare a scăderii contribuțiilor din partea inflației de bază și a prețurilor la produsele alimentare.

Motivul oficial referitor scăderii ratei inflații sub ținta inflației de 5% nu a fost anunțat deocamdată.

Totodată, este de menționat că deflația este un fenomen economic care reprezintă opusul inflației, caracterizat prin scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor. Acest fenomen poate fi determinat, în principal, prin reducerea masei monetare și a creditului.

Deflația reprezintă o scădere a indicelui general al prețurilor într-o perioadă de timp. Deseori, deflația este cauzată de o reducere a ofertei de bani sau de o restrângere a creditului. Deflația poate fi de asemenea cauzată de o restrângere a cheltuielilor, fie din partea guvernului, fie din partea agenților economici, sau a investițiilor dintr-o economie, lucru care s-a și întâmplat odată cu răspândirea în masă a virusului COVID-19.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000