Demiterile votate de Guvernul Gavrilița la ședința de astăzi. Totodată, au fost numiți în funcție 10 specialiști

09 Aug. 2021, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Aug. 2021, 17:33 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, 9 august curent, a avut loc prima ședință a Guvernului Gavrilița. Astfel, în cadrul ședinței, au avut loc mai multe demisii, dar și numiri în funcții.

Cabinetul de miniștri a votat, în ședința de astăzi mai mulți secretari de stat și șefi ai unor agenții de stat.

Astfel, membrii Guvernului au votat pentru demisia Gabrielei Cuneva din funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor, dar și a Iulianei Drăgălin, Mihail Lupașcu, Marianei Botezatu, din funcția de secretari de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii.

La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au fost eliberați din funcție secretarii de stat Cujbă Daniela, Dumitru Socolan și Gheorghe Leucă, iar la Ministerul Justiției – Tatiana Tverdun și Alexandru Pleșca.

Demisii au avut loc și Ministerul Afacerilor Interne, unde au fost eliberați din funcție patru secretari de stat: Mariana Grama, Cornel Lebedinschi, Gheorghe Bălan și Sergiu Golovaci, iar la Ministerul Apărării – Aurel Fondos și Vladimir Iliev. Tot în ședința de astăzi au fost eliberați din funcția de secretari de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Tatiana Nistorică, Mihai Machidon și Ghenadie Iurco.

De asemenea, Guvernul a votat și demisia lui Ivan Gheorghiu și Natalia Grîu din funcția de secretari al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dar și demisia Tatianei Zatîc și a lui Denis Cernelea, din funcția de secretari de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Cabinetul de miniștri a votat și pentru rechemarea lui Vladimir Golovatiuc din funcția de ambasador în Federația Rusă.

Anatol Ghilaș a fost eliberat din funcția de director general al Agenției Relații Funciare și Cadastru și Elena Beleaeva din funcția de director general al Agenției Relații Interetnice și a lui Ghenadie Țepordei, din funcția de director general al Agenției Proprietății Publice, Viorel Iustin, din funcția de director general al Agenției pentru proprietatea Intelectuală. Tot astăzi Valentina Buliga a fost eliberată din funcția de director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

În același timp, în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului a fost aprobată numirea în funcția a următorilor specialiști:

  • Veaceslav Dobândă, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene;
  • Veronica Mihailov-Moraru, secretar de stat la Ministerului Justiției;
  • Sergiu Diaconu, în funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne;
  • Rosian Vasiloi, în funcia de șef al Inspectoratului al Poliției de Frontieră;
  • Valeriu Mija, în funcția de secretar de stat la Ministerul Apărării;
  • Sergiu Plop, secretar de stat la Ministerul Apărării;
  • Sergiu Gherciu, în funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului;
  • Rodica Iordanov, în funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului ;
  • Zinaida Bezverhnîi, în funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății;
  • Svetlana Nicolaescu, în funcția de secretar de Stat la Ministerul Sănătății.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală