Bani.md

Deputații, despre misiunea FMI la Chișinău: Ce au declarat Creangă, Ghimpu, Diacov și Sîrbu

Deputații, despre misiunea FMI la Chișinău: Ce au declarat Creangă, Ghimpu, Diacov și Sîrbu
Foto: sigmalive.com

Misiunea Fondului Monetar Internaționa al ajuns ieri, 5 iulie, la Chișinău. Întrebați de Realitatea TV, deputați în Parlamentul Republicii Moldova au declarat că sunt de părerea că această vizită s-ar ăutea finaliza cu rezultate frumoase pentru Republica Moldova. 

„Eu vreau să fiu optimist în ceea ce înseamnă misiunea fondului și semnalul că au venit cu un mandat de negocieri asta dă încredere că noi vom avea semnat cu Fondul un acord de susținere a Republicii Moldova. Sperăm că în aceste două săptămâni cât se vor afla în Moldova noi vom reuși să demonstrăm că suntem iligibili pentru a avea un parteneriat cu dânșii.” a delcarat deputatul și președintele Comsiei Economie, Buget și Finanțe, Ștefan Creangă. 


MIhai Ghmipu, președintele fracțiunii Partidului Liberal în Parlament, a declarat că „Noi mergem și noi nu rău ce ține de îndeplinirea foii de parcurs noi am votat restanțe proiecte de legi hotărâri de guvern care nu aunimic cu majoritatea parlamentară și guvernul actual. Eu sper că vom avea acest acord. Când? Deja e o altă problemă.”

Optimist este și deptatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu: „A fost o pregătire foarte bună în ajunul acestei vizite atât Guvernul cât și Parlamentul implimentează foarte multe angajamente reforme pe întreg sistemul care ar putea fi condiționat de de aceea chiar sunt optimis și chiar cred că poate în toamnă vom avea semnat un program cu FMI.”


Un acord cu cea mai importantă instituție financiară internațională ar fi un colac de salvare pentru Moldova și asta deoarece bugetul de stat adoptat săptămâna trecută în lectură finală are un deficit de peste patru miliarde de lei. Golul ar urma să fie suplinit din banii externi, care vor fi atrași prin proiecte de investiții. Totuși, deputații dau asigurări că în cazul în care FMI nu va accepta finanțarea pentru Moldova, țara va putea supraviețui cu propriile forțe.

„Noi și în perioadele mai grele, mai complicate, anii '98, '99, 2000 am fost puși la încercare și s-a soldat cu rezultat pozitiv. MUSCA 0.53-0.55 Vreau să fiu optimist.”, a declarat deputatul PD Dumitru Diacov. 

Creangă a previzat că în cazul în care nu va fi semnat un acord cu Fmi, va fi complicat: „Dacă nu se întâmplă atunci va fi foarte greu. Înseamnă că golul este formula clasică de acoperire se taie din investiții capitale și se acoperă golul primei necesități.”

Amintim că în aceste zile, la Chișinău are loc o nouă rundă de discuții cu misiunea Fondului Monetar Internaţional condusă de Ivanna Vladkova-Hollar. Delegația se va afla în Moldova până pe 15 iulie. De această dată, misiunea FMI a venit cu mandat pentru negocierea unui nou program de susținere a țării noastre. Anterior, la Chișinău au fost alte două misiuni ale Fondului, care au venit în vizite de studiu.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000