Bani.md

Deputații revin din vacanță, iar după 30 noiembrie - Parlamentul intră în interimat

Deputații revin din vacanță, iar după 30 noiembrie - Parlamentul intră în interimat

Sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului începe luni, 3 septembrie. O dispoziție în acest sens a semnat președintele Parlamentului, Andrian Candu, transmite IPN. Convocarea Parlamentului în ședință plenară se va efectua la propunerea Biroului permanent al Parlamentului, după pregătirea proiectului ordinii de zi.

Mai devreme, Andrian Candu a declarat că, luând în considerare faptul că în viitorul Parlament, după alegerile din 24 februarie, vor veni deputați aleși pe circumscripții uninominale, legislatura actuală să realizeze reforma parlamentară și să adopte noul Cod al procedurilor parlamentare, care prevede alte modalități de lucru în Parlament. O prioritate anunțată este și modificarea Constituției în sensul introducerii vectorului european.

În a doua jumătate a lunii septembrie, Comisia juridică, numiri și imunități ar trebui să prezinte constatările legate de nevalidarea alegerilor locale și recomandările care se impun pentru a schimba legislația în acest sens. În lunile septembrie și octombrie se va lucra intens asupra politicii bugetar-fiscale și asupra bugetului de stat pentru anul 2019, ca la mijlocul lunii noiembrie acestea să fie adoptate.

După 30 noiembrie, când expiră mandatul actualului legislativ, Parlamentul va intra în perioada de interimat, iar deputații se vor convoca doar în ședințe extraordinare, dacă președintele legislativului va convoca Biroul permanent pentru adoptarea ordinii de zi.

După 30 noiembrie, Parlamentul nu poate să adopte legi organice, să modifice Constituția, să adopte bugetul etc.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000