Bani.md

Director Organizatie de Creditare Nebancară: „Am ales să ajutăm afacerile, în loc să le penalizăm”. Ce instrumente financiare te feresc de criză

Director Organizatie de Creditare Nebancară: „Am ales să ajutăm afacerile, în loc să le penalizăm”. Ce instrumente financiare te feresc de criză

Pandemia COVID-19 și carantina pe care trebuie să o respecte fiecare dintre locuitorii Republicii Moldova afectează și o bună parte dintre afacerile care-și desfășoară activitatea în țara noastră. Astfel, multe companii ar putea să dispară de pe piață în situația în care nu vor fi susținute prin toate mecanismele disponibile. De această părere este și directorul unei companii de microfinanțare din Republica Moldova, Vasile Cornița.

 „La Bancassurance am decis să eliminăm penalitățile de întârziere la plata creditelor. Calculul este simplu. La fel ca și în cadrul companiei noastre, fiecare afacere are salariați – oameni care trebuie să își întrețină familiile, la fel ca și fiecare dintre noi. Astăzi nu avem decât să împărțim riscurile și pierderile, încercând să rămânem cât mai mulți pe piață, din toate domeniile.”

Ca și măsură de prevenire a situațiilor de criză, Vasile Cornița ne vorbește despre plafonul de credit sau cardul de credit in cazul bancilor.  În termeni mai simpli, un plafon de credit ar însemna un contract dintre instituția de Creditare și persoana care va beneficia de el , prin care se stabilește suma pe care clientul o va putea contracta. Existența acestui contract nu presupune cheltuieli, iar flexibilitatea de a beneficia de credit în situații delicate ar putea ajuta numeroase afaceri să facă față perioadelor de criză sau persoanelor fizice un suport pentru cheltuielile curente . 

„Plafonul de credit ar trebui privit ca o sursă de finanțare pre-aprobată, de care poți beneficia la nevoie. Nu costă nimic să beneficiezi de el. Totodată, efectuarea unei analize prin care se stabilește plafonul de credit este și o apreciere reală a capacității de îndatorare a agenților economici, lucru absolut necesar de știut. Dacă în companiile mari directorii financiari monitorizează starea de sănătate financiară a companiei, atunci pentru întreprinderile mici, acest exercițiu este mai mult decât binevenit.”

Vasile Cornița spune că pandemia și carantina pe care trebuie să o respectăm se reflectă și asupra veniturilor Organizatiilor de Creditare Nebancară, însă în pofida acestui fapt recomandă persoanelor cu grad sporit de risc să se autoizoleze și tuturor să tindă la maxim să beneficieze de serviciile necesare la distanță, online.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000