Bani.md

Directorul executiv al FMI salută eforturile R. Moldova de a atrage investitori în sectorul bancar

Directorul executiv al FMI salută eforturile R. Moldova de a atrage investitori în sectorul bancar

Directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), Anthony De Lannoy, salută efortul autorităților moldovenești de a atrage investitori de calitate în sectorul bancar din țara noastră. De asemenea, în cadrul unei întrevederi cu Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, cei doi oficiali au discutat despre reformele din sectorul bancar din Republica Moldova, în mod special, despre necesitatea asigurării transparenței acționarilor băncilor și îmbunătățirii gestionării riscurilor.

La rândul său, guvernatorul BNM a salutat decizia recentă a Consiliului de Directori Executivi al FMI referitor la finalizarea celei de-a treia evaluare a programului și deblocarea noii tranșe de 24 milioane DST (circa 33,8 milioane dolari SUA).  Sergiu Cioclea a menționat că BNM va continua reformele menite pentru consolidarea sectorului bancar și îmbunătățirea cadrului de reglementare și supraveghere bancară.

Discuțiile oficialilor au continuat  vineri, 6 iulie 2018,  în cadrul unei reuniuni la BNM cu experții independenți, dedicată programului cu FMI și situației economice din țară. Experții au abordat subiecte legate de monitorizarea condiționalităților FMI, îmbunătățirea funcționarii instituțiilor de stat, eficiența investițiilor publice, lupta contra corupției și combaterea spălării banilor, necesitatea accelerării reformelor în alte domenii.

O atenție deosebită a fost acordată rezoluției Parlamentului European din 5 iulie 2018. Anthony De Lannoy și-a exprimat încrederea că grație succeselor înregistrate în realizarea programului FMI această decizie nu va afecta stabilitatea financiară a Republicii Moldova.

Programul cu Republica Moldova a fost aprobat de FMI pe 7 noiembrie 2016 pentru o perioadă de trei ani. Finanțarea are loc prin două instrumente de creditare: Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), pentru o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 183,1 milioane de dolari SUA).

VEZI și:

Raportul FMI, privind situația R. Moldova: Concluziile după cea de-a treia evaluare (DOC)

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000