Disperare la Kremlin! Țarul, ajuns la fundul sacului de război, bate la uşile altor dictatori pentru a continua războiul

11 Aug. 2022, 14:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 14:34 // Slider //  Lupu Eduard

Serviciile secrete din Europa au interceptat o navă comercială încărcată cu echipament militar, care traversa Stâmtoarea Bosfor din Siria către Rusia. Descoperirea subliniază lipsa de resurse cu care se confruntă Kremlinul, în timp ce Occidentul oferă Ucrainei arme în de miliarde de dolari pentru război, scrie Bloomberg.

De la începutul conflictului zeci de mii de soldaţi ruşi au fost ucişi în război şi sute de echipamente militare de la vehicule blindate la avioane şi lansatoare de rachete au fost distruse.

Un oficial american familiarizat cu problema susţine că Rusia se foloseşte de nave comerciale în Marea Neagră pentru a îşi alimenta trupele şi a susţine războiul, în timp ce Ucraina loveşte puternic în liniile de aprovizionare ruse.

Sparta II, nava descoperită de serviciile europene, ar fi plecat cu transportul de vehicule militare din portul sirian Tartus, unde ruşii au control. Cei din serviciile de informaţii au declarat că nu se cunoaşte încă despre ce tip de vehicule militare ar fi vorba, însă ele au ajuns în portul Novorossiysk.

Potrivit rapoartelor, Sparta II a efectuat livrarea într 17 şi 25 iulie, aparent fără a fi împiedicată de Turcia. Ankara a activat imediat după 24 feburarie Conveţia de la Montreux, care limitează numărul şi dimensiunile vaselor de război ce aparţin altor ţări decât cele de la ţărmul Mării Negre.

Oficialii din Turcia au declarat că în acest caz o navă comercială poate fi investigată doar dacă există suspiciunea unor transporturi ilegale.

Rusia a folosit navele comerciale ale companiei Oboronlogistika pe aceeaşi rută şi în trecut, acestea având la bord încărcătură militară care trebuia să ajungă în Siria.

Pe fondul războiului, Rusia a pierdut cantităţi serioase de echipamente militare, fiind forţată să apeleze la tehnologie mult mai veche, inclusiv la tancuri T-62.

Asemenea Rusiei, Ucraina nu a făcut publice date despre cifrele reale privind pierderile suferite în război. Preşedintele Volodymyr Zelenskiy a declarat într-un interviu din 22 iulie pentru Wall Street Journal că numărul victimelor de pe câmpul de luptă a scăzut la aproximativ 30 pe zi, de la un maxim de 100-200 pe zi în mai-iunie, date care nu au putut fi verificate.

Putin şi-a trimis trupele în Siria încă din 2015, atunci când a încercat să-l susţină pe preşedintele Bashar al-Assad.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a declarat în 2017 că armata rusă a testat acolo tehnologie militară avansată, inclusiv avioane de luptă, rachete ghidate, tancuri, metode de război cibernetic şi sisteme de apărare aeriană.

Siria pare să nu fie singura ţară la care Putin apelează pentru a putea duce războiul mai departe.

În ultimele săptămâni, tensiunile dintre Armenia şi Azerbaidjan privind regiunea disputată Nagorno-Karabah s-au amplificat, după ce o serie de rapoarte pe care Moscova le-a negat au idicat că Rusia a luat peste 2.000 de oameni dintr-o unitate de menţinere a păcii din zonă pentru a îi trimite în Ucraina.

În prezent, Rusia se uită către Iran de unde încearcă să cumpere drone militare, arată datele făcute publice de CIA. Cel mai recent aliat al lui Putin în contextul războiului este Coreea de Nord, care a promis să trimită 100.000 de soldaţi pe front precum şi echipamente de război.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău