Bani.md

Dodon a semnat astăzi prima inițiativă legislativă cu privire la „furtul miliardului” (DOC)

Dodon a semnat astăzi prima inițiativă legislativă cu privire la „furtul miliardului” (DOC)

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat astăzi prima inițiativă legislativă prin care se cere anularea obligației cetăţenilor de a rambursa miliardele furate din sectorul bancar.

Acesta a convocat o şedinţă de lucru pe marginea situaţiei din sectorul financiar-bancar. În cadrul şedinţei, Preşedintele a menţionat inadmisibilitatea transpunerii pe “umerii” cetăţenilor a fondurilor deturnate din sectorul bancar.

După cum a explicat consilierul prezidenţial pe probleme economice, Elena Gorelova, răscumpărarea obligaţiilor de stat din contul surselor bugetare va însemna o povară grea pentru buget pentru următorii 25 de ani şi va costa cetăţenii de la 600 milioane pînă la 1 miliard de lei anual. Or, aceşti bani vor fi obţinuţi, cel mai probabil, prin reducerea cheltuielilor sociale, a subvențiilor pentru sectorul agrar, prin reducerea investiţiilor în economie.

În acest context, Preşedintele RM, Igor Dodon, a semnat o iniţiativă legislativă, care prevede anularea proiectului de lege în acest sens, adoptat anterior de către Parlament şi Guvern.

În acelaşi timp, Președintele va organiza consultări pentru identificarea soluţiei optime, care va asigura stabilitatea bugetului și sistemului bancar.

Dodon a semnat astăzi prima inițiativă legislativă cu privire la „furtul miliardului” (DOC)

Bani.md amintește că Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru proiectul de lege privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat. Acesta prevede ca „miliardul de dolari” furat din cele trei bănci - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank să fie reîntors de către cetăţeni prin cumpărarea valorilor mobiliare de stat, dar și de Banca Națională a Moldovei prin distribuirea profitului în acest sens.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000