Bani.md

Dodon nu vrea ca angajații SIS să aibă cetățenie străină: „Asta din nou se face cu suportul CC, formată din români și unioniști”

Dodon nu vrea ca angajații SIS să aibă cetățenie străină: „Asta din nou se face cu suportul CC, formată din români și unioniști”

Igor Dodon este împotriva modificării Legii privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, prin care se dorește acordarea dreptului angajaților SIS de a deține și o altă cetățenie înafară de cea a Republicii Moldova. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Guvern în luna august. 

Igor Dodon motivează poziția sa prin faptul că angajații SIS nu trebuie să depună jurămând în fața altor state. 

„Una dintre structurile de bază care stau la straja statalității și securității naționale este Serviciul de Informație și Securitate. Dacă pierdem devotamentul pentru Moldova al acestor ofițeri, pe termen lung putem pierde și țara. De aceea, consider absolut inacceptabil ca lucrătorii SIS să depună jurămînt de credință altor state, vecine sau îndepărtate.

Acum înțelegeți de ce SIS, ca organizație de primă importanță, a fost scos de sub controlul Președinției. Ca să fie neutralizat și transformat în agent cu cetățenie străină, care va avea mai multe Patrii, în loc de una singură, natală.  Și asta din nou se face cu suportul deciziilor Curții Constituționale, formată din cetățeni români și unioniști”, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, președintele Republicii Moldova a declarat că va respinge în mod categoric o asemenea inițiativă, de a permite cetățenie străină pentru lucrătorii din securitatea națională.

„Înțeleg că se apropie Centenarul Unirii și guvernarea face tot mai multe cedări simbolice, dar totul are o limită. Și se pare că această limită începe să fie depășită în mod obraznic”, a subliniat Dodon. 

În aceastp ordine de idei, Dodon s-a arătat convins că în anul 2018, socialiștii vor obține majoritatea parlamentară și „statalitatea va deveni un concept-cheie al noii guvernări”. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000