Bani.md

Dodon răspunde lui Candu și PD-ului: „Președintele este responsabil pentru politica externă a țării și are dreptul...”

Dodon răspunde lui Candu și PD-ului: „Președintele este responsabil pentru politica externă a țării și are dreptul...”

După ce partidul de la guvernare a declarat că Republica Moldova nu poate deveni țară cu statul de observator în cadrul Uniunii Euroasiatice fără acordul Parlamentului și Guvernului, președintele Igor Dodon s-a grăbit să vină cu comentarii și explicații. Acesta a declarat pentru agenția rusească Tass, citată de realitatea.md, că acordarea statutului de observator Moldovei în UEE nu contravine nici într-un fel legislației țării.

„Potrivit Constituției Republicii Moldova, președintele este responsabil pentru politica externă a țării și are dreptul să semneze acorduri internaționale. Prin căpătarea statutului de observator al țării în UEE nu este neglijat nici un acord internațional și nici angajamentele pe care ni le-am asumat față de partenerii noștri externi”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit lui, acest statut îi oferă Republicii Moldova mari oportunități pentru dezvoltarea economică și le va permite moldovenilor să-și mărească exporturile către piețele tradiționale. 

Totodată, Dodon a subliniat că a fost ales de către popor, pe când majoritatea parlamentară a fost formată prin metode dubioase.

„Partidul Democrat face astfel de declarații sub presiunea Occidentului, în contextul apropierii alegerilor parlamentare din toamnă, în speranța de a obține voturi suplimentare din partea electoratului proeuropean de dreapta”, a conchis Dodon.

Amintim că ieri, Igor Dodon a anunțat pe Facebook despre faptul că Republica Moldova  este prima țară care a obținut statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică. 

Drept reacție, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că nici Guvernul și nici Legislativul nu au depus cereri către Uniunea Economică Eurasiatică și nu au solicitat vreun statut expres prin lege. În această ordine de idei, atât Andrian Candu, cât și purtătorul de cuvânt al PD-ului, Vitalie Gămurari, au subliniat că Republica Moldova nu poate deveni observator în cadrul Uniunii Euroasiatice fără acordul Parlamentului și Guvernului.

Igor Dodon se laudă că R. Moldova a obținut statut de observator pe lângă Uniunea Euroasiatică! Reacția lui Andrian Candu

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000