Bani.md

Dodon vrea să scoată din rezerva BNM cel puțin un miliard de dolari. Ex-ministru al Finanțelor: ar duce la inflație bruscă și devalorizarea monedei naționale

Dodon vrea să scoată din rezerva BNM cel puțin un miliard de dolari. Ex-ministru al Finanțelor: ar duce la inflație bruscă și devalorizarea monedei naționale
Foto: sierraloaded.com

Șeful statului, Igor Dodon, propune ca din rezervele Băncii Naționale a Republicii Moldova să fie scoas cel puțin un miliard de dolari pentru a fi utilizați în investiții. Declarația a fost făcută de către Dodon în cadrul unei emisiuni de la postul N4.

Potrivit șefului statului, deja i-a transmis guvernatorului BNM, Octavian Armașu, că o bună parte din rezerva de stat ar trebui redirecționată în investiții.

„Noi avem trei miliarde de dolari rezerva valutară a statutului. Acestea trei miliarde știți unde se află, pe cont la Washington. Tot la americani stau. Hai să luăm o parte din banii aceștia și să-i vârâm în economie. Să facem drumuri, să facem ceva să lucreze economia” a declarat Igor Dodon.

Președintele susține că rezerva valutară depășește cu mult suma minimă critică, echivalentă cu totalul a trei luni de import. „Să lăsăm acolo un miliard jumătate sau două. Să nu căutăm banii noștri pe unde… Noi avem banii noștri”, a spus Dodon.

Ce spune un fost ministru al Finanțelor despre inițiativa lui Dodon

Ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, a declarat pentru Cotidianul că, leul moldovenesc ar fi afectat grav, urmând să se deprecieze până la 25-28 de unități pentru un euro, dacă s-ar scoate 1,5 miliarde de lei din rezerva BNM. În opinia sa, mai probabilă este „o emisie de lei neacoperiți, care ar duce la inflație bruscă și devalorizarea monedei naționale”.

În opinia fostului ministru al Finanțelor, declarația lui Igor Dodon poartă un caracter populist în an electoral, în condițiile în care la sfârșitul anului 2020 urmează să avem alegeri prezidențiale.

Negruța mai susține că Dodon „manipulează” și operează cu „falsuri” atunci când afirmă că rezervele valutare ale statului s-ar afla la Washington. „BNM plasează rezervele valutare în străinătate pentru a obține profit, dar nu doar la Washington. O bună parte (1,76 miliarde dolari, n.a.) sunt titluri de valoare, emise de state europene și SUA”, a declarat Negruța pentru Cotidianul.md.

 „Mesajele lui Dodon reprezintă un pericol asupra băncii centrale, atentează grav la independența instituției. Prin prezența lui la BNM, de acum câteva săptămâni, a vrut să arate că este șef peste tot. Trei luni de import critic este un indicator, dar asta nu exclude ca un stat să aibă rezerve și mai mari decât acest indicator referință”, a mai comentat Negruța.

Amintim că, ultimele retrageri semnificative din BNM a avut loc la sfârșitul anului 2014, când au fost alocate 9,5 miliarde de lei, prin garanții de stat, celor trei bănci implicate în jaful din sistemul bancar. La 2 luni, în februarie 2015, leul moldovenesc a suferit o depreciere considerabilă, valoarea monedei europene depășind la un moment dat 25-26 de lei.

Rezerva valutară a BNM se ridică în prezent la 3,055 miliarde de dolari, dintre care 1,76 de miliarde de dolari sunt titluri de valoare, iar 1,28 de miliarde depozite în bănci din străinătate.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000