Bani.md

Doi din zece moldoveni nu folosesc celularul! Pachetele corporative - populare printre persoanele cu venituri de peste 15 mii de lei//INFOGRAFIC

Doi din zece moldoveni nu folosesc celularul! Pachetele corporative - populare printre persoanele cu venituri de peste 15 mii de lei//INFOGRAFIC
Foto: mobiel.ro

Telefoanele mobile au devenit un accesoriu indispensabil nu doar pentru moldoveni, ci pentru oamenii din întreaga lume. Asta pentru că sunt comode și îți ușurează viața. Deși suntem în secolul 21, cel puțin doi din zece moldoveni nu folosesc în prezent un celular. Asta în timp ce de astfel de gadgeturi dispun 84% dintre oameniii din țara noastră. Cel puțin asta arată un studiu realizat de Magenta Consulting. 

Potrivit analizei Magenta, majoritatea celor ce nu dețin un telefon mobil cu un număr activ sunt din mediul rural, persoane ce au trecut de vârsta de 61 de ani, văduvi și văduve, cei ce dețin doar studii primare, neangajați și locuitori ai zonelor de nord și de sud din Moldova.

Din categoria celor ce au și utilizează un telefon mobil, 95% folosesc un pachet standard oferit de operator – cel pentru persoanele fizice, 3% au pachete corporative, iar 2% –  ambele. Așadar, pachetele corporative sunt populare în mediul urban, în nordul Moldovei, cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani și printre cei care au venit lunar peste 15 mii de lei.

Printre moldovenii care folosesc un telefon mobil, doar 1% dețin 3 cartele, 13% - 2 cartele, iar restul utilizează o singură cartelă SIM. Două cartele SIM folosesc preponderent bărbații, cei de la oraș, în egală măsură în nordul și centrul Moldovei, angajați ai unei companii private sau moldovenii care dețin propria afacere.

Din totalul respondenților, majoritatea (73%) au atât telefon fix, cât și mobil. Circa fiecarea al zecelea moldovean dispune doar de telefon fix (14%) și doar de telefon mobil (10%), iar 2% au menționat că nu au nici telefon fix, nici mobil.

Majoritatea celor care au doar telefon mobil, au o vârstă cuprinsă între 21-30 de ani (37%), iar cei care au doar telefon fix sunt în mai mare măsură persoane de peste 61 de ani (57%). Respondenții care nu au nici telefon mobil, nici telefon fix sunt preponderent femei, din regiunea rurală, cu vârsta cuprinsă între 51-60 de ani.

Tipul de telefoane utilizate, %

 

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000