Dolarul se retrage în fața euro. Ioniță: „De fapt, nu asistăm la o depreciere a leului”

Leul moldovenesc își menține cotația de 21 de lei pentru un euro după ce la 4 decembrie 2020 a depășit nivelul de 21 de lei, pentru prima dată în anul trecut, însă față de dolarul american cotația a rămas practic aceeași.

Moneda unică europeană a devenit mai puternică pe fundalul vaccinului anti COVID, care va duce la redresarea economică a statelor europene. Economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la final de 2020, explica pentru cititorii Bani.md că, ”noi de fapt nu asistăm la o depreciere a leului, dar la o apreciere puternică a euro față de dolar”. 

Dacă ne uităm la coșul valutar format din 10 monede cu care Republica Moldova are relații comerciale leul practic a ajuns la același nivel de la începutul anului trecut. Dacă luăm leul față de dolar practic este același curs. În anul de referință s-au întâmplat două fenomene diametral opuse.

Pe deoparte ceea ce se întâmplă în SUA – deprecierea monedei americane pe fundalul diminuării plăților în dolari, iar pe de altă parte euro s-a apreciat puternic în raport cu moneda americană.

”Euro a înregistrat cea mai înaltă cotație față de dolar din ultimi trei ani. În același timp,  valutele regionale, rubla rusească, hrivna ucraineană, lira turcească și rubla belarusă s-au depreciat față de dolarul american la maximul ultimelor 10 ani. Or, în acest caz leul trebuia să se raporteze față de valutele puternice”, constată economistul.

Euro s-a întărit, iar toate valutele din zonă (leul românesc, zlotul polonez) care sunt relevante pentru Republica Moldova s-au întărit și ele în raport cu moneda americană.

Pe tot parcursul anului 2020, Banca Națională a Moldovei a încercat să aibă o politică echilibrată în raport cu moneda națională. Să nu permită deprecierea puternică, cum s-a întâmplat cu valutele din spațiul CSI, dar nici să nu se întărească cum s-a întâmplat cu valutele din zona UE. Și acest lucru s-a observat prin cumpărarea surplusului de valută din piață.

”În ultimele șapte luni există un exces de valută pe piața valutară. Oferta a fost constant mai mare decât cererea. Acest lucru se atestă până în luna noiembrie, dar cel mai probabil tendința se va menține și în luna decembrie. Or, BNM a fost nevoită să intervină prin cumpărări de valută – 250 mln USD de la începutul anului. Procurările au fost făcute pentru a evita aprecierea puternică a monedei naționale”.

Dacă e să comparăm cu anul trecut, oferta și cererea de valută este mai mică. Cererea mai mică este condiționată de doi de doi factori.

  1. Persoanele fizice nu au avut nevoie euro și dolari pentru achizițiile pe care le făceau anterior - imobile, automobile și vacanțele în străinătate.
  2. Iar al doilea factor care a determinat scăderea cererii de valută a fost din partea persoanelor juridice pe fundalul reducerii consumului și a ieftinirii resurselor energetice. Or, ieftinirea resurselor energetice (gaz, produse pteroliere) a dus la economisirea a cel puțin 300 mln USD comparativ cu anul trecut și cu 600 mln USD față de anii 2011 – 2014.

Ioniță susține că în prezent asistăm la un echilibru pe piața valutară, menținut de BNM prin intervențiile pe piața valutară. Pe de o parte, banca centrală urmărește să nu avem deflație, iar pe de alta un leul puternic în raport cu valutele din CSI este o problemă pentru exportatorii care-și duc mărfurile în Est. De exemplu, un agricultor care a exportat marfă, la începutul anului, în Rusia la 1000 de ruble obținea 280 de lei, iar în prezent la 1000 de ruble marfă exportată acesta încasează 230 de lei. Astfel, la fiecare mie de lei, pierderea este de 50 de lei.

Cine are de pierdut, cine - de câștigat

Astfel, în urma unui leu mai slab au de câștigat exportatorii, care încasează mai multe venituri din exporturile de mărfuri și produse. Un leul slab, însă, dezavantajează importatorii. Cu lei mai mulți aceștia vor cumpăra mai puțini dolari și euro cu care vor importa mai puține mărfuri pentru a satisface poftele consumatorilor.

Totodată, un leul mai slab poate stimula și creșterea prețurilor, în luna noiembrie am avut o inflație de doar 1% similară cu cea din 2009 – an de criză. Un leul depreciat e în dezavantajul celor care au de rambursat credite în dolari sau euro denominate în lei.

În urma deprecierii monedei naționale are de câștigat și populația beneficiară de remitențe în valută străină, care încasează mai mulți lei. Dacă în luna august, când leul a înregistrat cel mai mic nivel din acest an față de euro – 19,65 de lei, pentru o sută de euro erau încasați 1965 de lei, în prezent suma se ridică 2068 de lei.

Cursul de schimb în Republica Moldova se stabilește prin raportarea la dolarul american, care este moneda de referință la care se raportează și celelalte valute. Iar în cazul fluctuațiilor de curs, banca centrală intervine cu vânzări sau cumpărări de valută în piață pentru a nu permite aprecierea sau deprecierea excesivă a leului. În prezent, BNM dispune de suficiente rezerve valutare – 3,68 miliarde USD – pentru a face față șocurilor valutare din piață.

Alte stiri

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Joburi de viitor: (23) Estetician

Esteticienii lucrează cu oamenii pentru a-și spori aspectele fizice.

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 milioane de dolari. Suma a crescut cu 36,9% față de luna decembrie a anului 2019 2019. Cele mai mari tranferuri au fost de 4% și provin din partea țărilor Uniunii Europene (UE), 13,6% din partea țărilor CSI și 39,6% vin din alte țări ale lumii.

Ultimele ȘTIRI

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de va...

Joburi de viitor: (23) Estetician

Esteticienii lucrează cu oamenii pentru a-și spori aspectele fizice.

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 ...

Inteligența emoțională în leadership. Domeniile IE

Noțiunea de inteligență emoțională(IE) a început să fie aplicată din ce în ce mai multe domenii, printre care este și mediul de afaceri. Daniel Gol...

Vezi toate știrile