Două tinere antreprenoare din Moldova povestesc despre experiența lor în afaceri. Mod de viață corect și produse locale

12 Aug. 2021, 17:02
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Aug. 2021, 17:02 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Femeile antreprenoare combat din ce în ce mai des, dar sigur stereotipurile de gen și obstacolele cu care s-au confruntat pe parcursul anilor. Două tinere își prezintă din Republica Moldova povestesc despre cum deschis afaceri în țară și promovează un stil de viață sănătos prin utilizarea produselor autohtone.

Nadejda Hadjivu este tânăra, fondatoare a afacerii „Moft Dulce”. Ea a revenit în Republica Moldova după o perioadă pe care a petrecut-o în Statele Unite, locul care i-a servit drept inspirație pentru businessul pe care l-a lansat acasă. Aceasta produce pastă de nuci și ciocolate sănătoase, fără zahăr de sfeclă, gluten, sau lactate.

„Când am revenit acasă am observat că prin magazine nu este asortiment atât de mare. Este doar pastă de arahide cu ulei de palmier și cu diferite adaosuri și zahăr. Astfel, am început să produc dulciuri și alternative sănătoase . Folosesc ingrediente sănătoase, stevia, zahăr de cocos, produse care sunt indicate și copiilor. Pe piața noastră de desfacere sunt prea multe produse alimentare necalitative”, spune Nadejda.

În activitatea ei, Nadejda folosește, în mare parte, produse locale, mai cu seamă alunele. Iar pe lângă faptul că se ocupă și de găsirea materiei prime, femeia deține și multe alte roluri în compania pe care a deschis-o.

„Alunele de pădure le cumpăr de la o doamnă de la noi care are alune ecologice foarte dulci. Nucile caju le import și arahidele la fel, dar majoritatea produselor sunt locale. (…) Eu lucrez și cu tehnologia, sunt și șefă de producție și directoare și contabilă și duc evidența afacerilor. Așa cum volumul de lucru crește, lucrez împreună și cu un tânăr tehnolog care mă ajută. Cu ceva timp în urmă producția era 50-70 de kilograme pe oră pentru pasta de nuci, dar moara nouă, din utilajul pe care l-am cumpărat cu ajutorul grantului ODIMM și UN Women, poate produce până la o tonă”, spune ea.

O altă tânără antreprenoare este și Victoria Sobol, care deține o afacere de familie în domeniul apiculturii și pe lângă promovarea unui stil de viață sănătos, vrea să contribuie și la bunăstarea mentală a persoanelor care vor vizita locul de odihnă din satul Bravicea, raionul Călărași.  Un lucru inovator promovat de „Stupina Codrilor”, afacerea administrată de Victoria, este terapia cu zumzet, care, spune ea, are beneficii pentru sănătatea mentală.

„Ideea a pornit împreună cu soțul, care își făcea studiile la apicultură, iar eu la economie și finanțe la Chișinău. Am activat inițial ca persoane fizice care realizau miere angro. Am deschis mai apoi afacerea cu ideea de a avea un loc de odihnă pentru persoanele interesate de viața și activitatea albinelor. Să aibă o excursie în sânul naturii, să guste din produsele apicole, să afle despre beneficiile lor și să facă terapie cu zumzet, lucru testat de puțini antreprenori din Republica Moldova.”, spune antreprenoarea.

„Sunt întrebată des cât de greu este să lucrezi ca femeie la o stupină. Demonstrez, în fiecare zi, că și o femeie se poate descurca în lucrul cu albinele. Sperăm ca în viitor să putem angaja mai multe persoane și să ne extindem. Cu soțul lucrăm împreună în mod egal. Nu am simțit plictiseală, suntem ambii destul de entuziasmați”, a spus femeia. 

Tinerele antreprenoare sunt beneficiare ale proiectului „Măsuri de răspuns la nevoile stringente ale femeilor și fetelor care sunt marginalizate sau se află într-o situație vulnerabilă, agravată de Coronavirus (COVID-19), în Europa și Asia Centrală (iunie 2020 – mai 2021), implementat de ODIMM, cu sustinerea UN Women si sprijinul financiar al Guvernului Japoniei.

 

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 23:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 23:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală