După aproape doi ani de muncă de la distanță, va fi aproape imposibil să ceri oamenilor să se întoarcă la birou

06 Sept. 2021, 16:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Sept. 2021, 16:54 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Cu toate că marile companii precum Apple, Google sau Amazon au anunțat că angajații trebuie să se întoarcă la birou, aceștia și-au revizuit decizia și intenționează să întârzie redeschiderea birourilor, cel puțin până în ianuarie.

În cei aproape doi ani în care oamenii au muncit acasă, companiile au beneficiat foarte mult. Prețurile acțiunilor lor au crescut semnificativ până la maximele istorice. Angajații la distanță s-au bucurat de o calitate a vieții mai bună.

Acasă, oamenii au autonomie. Ei își pot seta propriile programe. Bioritmurile noastre sunt toate diferite. Unora le place să se trezească devreme și să înceapă să lucreze imediat. Alții sunt bufnițe de noapte. Într-un birou, nu aveți de ales. Ești forțat să stati atât cât presupune programul.

Fiind atât de mult acasă, probabil au dezvoltat obiceiuri și o rutină. Angajații au început să practice yoga, să meargă cu bicicleta sau să meargă la sport în mod regulat. Își pot lăsa și duce copiii la școală, fără a fi nevoiți să se strecoare din birou. Sarcinile au fost finalizate fără ca un șef să se uite peste umăr și să gestioneze fiecare mișcare pe care o fac.

Odată ce li se va cere să revină la birouri, viața lor se va schimba. Viața nouă și îmbunătățită va dispărea. În schimb, vor avea nevoie să se  trezească mai devreme, să circule cu transportul public, să suporte ambuteiaje, frig și călduri sufocante, să fie îngrijorați să nu se îmbolnăvească.

O altă problemă ar fi ți purtarea de măști în spații închise. De asemenea, vor exista certuri între cei vaccinați și nevaccinați.

Nu ar fi surprinzător dacă oamenii se vor revolta împotriva faptului că li se va cere să se întoarcă la sediul central. Studiile arată că oamenii ar prefera să renunțe la o parte din salariu pentru a rămâne la muncă de la distanță. Pe măsură ce trece timpul, companiilor le va fi mai greu să solicite revenirea. Cu discuțiile despre o variantă Lambda și Mu, în plus față de varianta Delta, companiile pot continua să fie nevoite să-și anuleze inițiativele de revenire la muncă.

În cele din urmă, va exista un moment în care atât companiile, cât și lucrătorii sunt de acord că a avea pe toți înapoi la birou nu este un obiectiv realizabil. Probabil că o mare parte din angajați vor continua să lucreze de la distanță.

Orice nu s-ar întâmpla, este cert că lucrurile nu vor reveni la stare la care erau până la pandemie.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală