Bani.md

Grăsimile străine în lapte și lactate vor fi INTERZISE! Statul vine cu reguli pentru producători (DOC)

Grăsimile străine în lapte și lactate vor fi INTERZISE! Statul vine cu reguli pentru producători (DOC)

După scandalul „lactatelor fără lapte”, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale Mediului a elaborat și propune spre consultări publice cu privire la Cerințele de calitate pentru lapte și produse lactate.

Potrivit proiectului, prezența grăsimilor străine în lapte și produsele lactate sunt INTERZISE!

De altfel, sunt stabilite 77 de definiții clare ale tipurilor de lapte și produselor lactate, denumiri comerciale dar și alte cerințe care vor elimina anumite neclarități în procesul de producere a produselor din lapte.

Spre exemplu, proiectul definește clar diferite tipuri de lapte: lapte, lapte de consum, lapte de consum integral ( lapte de consum integral standardizat, lapte de consum nestandartizat, lapte semidegresat, lapte degresat), lapte pasteurizat, lapte sterilizat, lapte de consum UHT, lapte de consum proteinizat, lapte de consum cu conținut redus de lactoză, lapte de consum fără lactoză și lapte fermentat.

Spre exemplu:

Lapte va fi numit produsul de secreție mamară normală, obținut prin mulgere, fără nici un fel de adăugare sau extracție.

Lapte de consum va fi numit laptele normalizat, supus unui tratament termic corespunzător, ambalat în recipiente de desfacere şi destinat comercializării.

Laptele de consum integral este împărțit în mai multe tipuri, în funcție de conținutul de grăsimi:

    - Lapte de consum integral standardizat - cel puțin 3,5% grăsimi;

    - Lapte de consum integral nestandardizat – fără conținut de grăsime modificat prin adăugarea sau eliminarea de grăsimi din lapte și cu un conținut de grăsimi de cel puțin 3,5%.

    - Lapte de consum semidegresat - lapte tratat termic,  între 1,5% și  1,8% grăsimi.

    - Lapte de consum degresat - lapte tratat termic, cel mult 0,5% grăsimi.

Lapte de consum pasteurizat  va fi numit laptele obținut printr-un proces de tratare la temperatură înaltă în timp scurt (cel puțin 71,7°C timp de 15 secunde sau orice altă combinație echivalentă) sau printr-un proces de pasteurizare în cadrul căruia se utilizează diferite combinații de timp și temperatură pentru a se obține un efect echivalent;

Lapte de consum sterilizat va fi numit laptele obținut printr-un proces de încălzire la temperatura de peste 100°C cu sau fără menţinerea laptelui la aceste temperaturi;

Lapte de consum UHT - lapte obținut printr-un proces de tratare la temperatură înaltă, cel puțin de 135°C timp de 2-4 secunde, după care laptele este răcit rapid la 20-25°C şi ambalat în condiţii aseptice.

Produsul care rezultă din adăugarea de apă la produsele din lapte uscare sau concentrare va fi numit „produs lactat reconstituit”. Produsul care va rezulta din combinarea grăsimilor din lapte și a laptelui degrest va fi numit „produs lactat recombinat”.

De altfel, sunt explicate și definite diferitele tipuri de brânză, unt, smântână etc.

Producătorii vor fi nevoiți să utilizeze în calitate de denumire comercială doar noțiunile indicate în proiect, fără a fi modificate.

Producătorii vor fi obligați să indice produsele lactate obţinute prin reconstituire sau recombinare, prin menţiunea ,,reconstituit” sau ,,recombinat” (de exemplu: „smîntînă dulce recombinată”, „smîntînă dulce reconstituită”, ,,lapte de consum pasteurizat reconstituit”).

În ceea ce privește laptele, se precizează specia de animale de la care provine acesta, în cazul când nu provine de la specii bovine.

Denumirea brînzeturilor trebuie să includă cuvântul „brînză”, însoţit de termeni de descriere, după cum urmează:

Grăsimile străine în lapte și lactate vor fi INTERZISE! Statul vine cu reguli pentru producători (DOC)

Suplimentar pot fi folosiţi următorii termeni, în funcție de conținutul de grăsime: foarte grasă (mai mult de 60%), grasă (45-60%), semigrasă (25-45%), parțial degresată (10-25%), degresată (mai puțin de 10%).

Producătorii vor mai fi obligați să indice pe ambajal produsele care au un conținut modificat de lactoză prin schimbarea în glucoză și galactoză. Mențiunile pe ambalajul produsului vor fi făcute astfel încât acestea să poată fi văzute și citite cu ușurință și fără să poată fi șterse.

În cazul brînzeturilor, untului, produselor lactate fermentate, la care nu au fost adăugate alte ingrediente decât produse lactate, enzime alimentară, culturi starter sau sarea necesară pentru fabricarea brînzeturilor altele decât cele proaspete nu este obligatorie furnizarea listei de ingrediente. În cazul laptelui de consum şi smîntînii dulci de consum de asemenea nu este obligatorie furnizarea listei de ingrediente, cu condiţia ca denumirea produsului lactat să fie identică cu numele ingredientului sau denumirea produsului lactat să permită identificarea clară a naturii ingredientului.

Conținutul de grăsimi se indică în mod clar pe ambalaj sub denumirea produsului „conţinut de grăsime (exprimat în procent cu o zecimală)” pentru toate produsele prezentate „Lapte și Produse Lactate”.

Produsele lactate sub formă lichidă, sub formă de granule ori de pudră sau în vrac trebuie să fie transportate în recipiente și/sau containere/cisterne rezervate exclusiv transportului de produse lactate. Astfel de containere trebuie marcate, în mod obligatoriu și vizibil, cu litere ce nu pot fi șterse, în limba de stat şi în una dintre limbile internaționale, cu o mențiune privind utilizarea lor exclusivă în transportul produselor alimentare ori sunt marcate cu inscripția „Numai pentru produse alimentare”.

De altfel proiectul indică caracteristicile exacte și indicii fizico-chimici pentru fiecare produs lactat în parte.

De menționat că proiectul este propus spre consultări publice și urmează să ajungă pe masa Guvernului. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000