Economia Moldovei, sac fără fund! BERD anunță investiții record de peste jumătate de miliard de euro

26 Ian. 2023, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2023, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

BERD a investit în economia Republicii Moldova, în anul 2022, 525 milioane de euro. Este vorba de 14 proiecte.

Investiția anuală a Băncii a crescut de cinci ori față de cifrele din 2021, când a ajuns la 106 milioane de euro, în condițiile în care Moldova se lupta cu o inflație ridicată și o criză energetică globală cauzată de consecințele războiului, precum și cu un aflux de refugiați din Ucraina vecină.

Printre punctele importante ale activității BERD de anul trecut s-au numărat eforturile sale de a ajuta Moldova să-și salveze securitatea energetică pe fondul creșterii prețurilor la energie. „Moldova este foarte dependentă de gazele naturale importate din Rusia prin Ucraina, iar Banca a împrumutat guvernului 300 de milioane de euro pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze departe de sursele rusești și pentru a-și procura aprovizionarea de la hub-urile europene. De atunci, toate cele 300 de milioane EUR au fost plătite, asigurând o aprovizionare stabilă cu energie pentru milioane de oameni”.

Banca sa concentrat pe promovarea priorităților sale strategice de verde, digital și incluziune în sectorul IMM-urilor, iar 66% dintre proiectele sale de consultanță pentru IMM-uri au avut componente de incluziune, în timp ce 62% au avut componente digitale.

Pe lângă rezultatele puternice de investiții și consultanță în afaceri, Banca a continuat să se angajeze în dialogul de politici pentru a sprijini reforma. Printre acestea se numără programul de îmbunătățire a guvernanței corporative pentru furnizorul de energie de stat JSC Energocom, care s-a transformat într-un comerciant de energie cu drepturi depline, cu o transparență sporită și standardizare a practicilor sale de achiziții.

Până în prezent, BERD a investit peste 2 miliarde de euro prin 159 de proiecte în Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău