Eduard Grama, despre modificările propuse la Proiectul de lege privind asigurările in agricultura: Pe termen lung, această practica trebuie sa fie exclusa

Guvernul a aprobat recent proiectul de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură. Această lege are ca scop stimularea producătorilor agricoli în asigurarea intereselor patrimoniale împotriva riscurilor specifice activităților agricole și protejarea intereselor acestora în procesul de asigurare.

Guvernul a aprobat recent proiectul de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură. Această lege are ca scop stimularea producătorilor agricoli în asigurarea intereselor patrimoniale împotriva riscurilor specifice activităților agricole și protejarea intereselor acestora în procesul de asigurare. 

De asemenea, legea va reglementa relațiile dintre asigurători și producătorii agricoli, care apar în procesul asigurării în agricultură, precum și relațiile care se stabilesc între aceștia, pe de o parte, și autoritățile publice, pe de altă parte, în legătură cu subvenționarea de către stat a primelor de asigurare.

În acest context, redacția Bani.md l-a rugat pe fostul ministru al Agriculturii Eduard Grama, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale” să își spună părerea despre acest proiect de lege: 

Bani.md: Vă rugăm să acordați un comentariu asupra Proiectului de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură.

Eduard Grama: Proiectul de lege privind asigurările în agricultură este unul benefic și actual, dar pe un termen scurt și mediu. Da, statul la moment poate veni cu un suport financiar pentru acoperirea parțială a costurilor de asigurare, dar numai pe moment până ce agricultorii nu vor vedea beneficiile asigurării și companiile de asigurare se vor întări financiar și se vor dezvoltă pe sectorul dat.

Pe termen lung, practica dată trebuie să fie exclusă. Producătorii agricoli trebuie să-și asume riscurile de afacere care o duc și să înțeleagă că asigurarea în agricultură este o normă la fel ca și asigurarea casei sau a automobilului personal care îl conduce.

Producătorul agricol, în primul rând, își asigura afacerea lui și nu afacerea statului, motiv pentru care riscurile trebuie să le suporte el și nu statul. La capitolul dat se poate discuta mult: cu argumente și contraargumente, dar la moment vorbim de inițiativa existentă și este benefică. Sper că va fi primită și implementată cât mai repede posibil că să fie aplicabilă deja din toamna anului 2020.

Bani.md Cât de practicate sunt asigurările în agricultură? Se asigură roada viitoare?

Eduard Grama: În lume, asigurarea în agricultură este foarte practicabilă. În unele state - obligatorie. În Moldova asigurările în agricultură sunt practicate numai de producătorii agricoli care aplică la subvenționare... Și nu din propria inițiativa, dar din obligativitate a Legii de subvenționare.

Motive pentru care producătorii agricoli nu-și asigura roada viitoare sunt multe, dar în mare parte - subiective. Unii vin cu argumente că asigurarea este scumpă, alții -  cu argumente o să treacă și așa, dar până la urmă toți lucrează în domeniu, pentru a-și
asigura o bunăstare. Este o afacere proprie de care trebuie să aibă grijă prin deferite metode de protejare, inclusiv și prin asigurare. Nu poate mereu statul să achite despăgubiri pentru pierderile pe care le înregistrezi în propria afacere.

 

CE PREVEDE LEGEA 

Potrivit documentului elaborat de Guvern, producătorul agricol își poate asigura culturile agricole în următoarele riscuri: seceta, grindină, înghețuri, inundație, averse, suflarea semințelor, polignirea culturilor, incendierea spicoaselor și atacul organismelor dăunătoare.

Documentul prevede și riscurile de asigurare în cazul pierii animalelor. Printre acestea sunt bolile, inundațiile, intoxicarea, asfixierea, secetă și întreruperea alimentării cu energie electrică a întreprinderilor de reproducere a peștilor, în rezultatul concursului factorilor naturali.

Subvenționarea primelor de asigurare se va efectua din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Alte stiri

Când și cum a apărut sistemul de pensii în lume

Sistemul de pensii a fost creat pentru prima dată în 1889, în Germania de către Otto von Bismark.

Bill Gates anunță că s-a vaccinat anti-Covid. „Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins momentul în care primește prima doză a vaccinului.

Eticheta în afaceri: 4 greșeli pe care să le eviți

În mediul de afaceri, imaginea reprezintă un element cheie pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor și oportunităților din piață. Când vine vorba despre businessul tău, trebuie să te preocupe atât eticheta personală cât și imaginea serviciilor pe care le oferi.

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ultimele ȘTIRI

Când și cum a apărut sistemul de pensii în lume

Sistemul de pensii a fost creat pentru prima dată în 1889, în Germania de către Otto von Bismark.

Bill Gates anunță că s-a vaccinat anti-Covid. „Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins mom...

Eticheta în afaceri: 4 greșeli pe care să le eviți

În mediul de afaceri, imaginea reprezintă un element cheie pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor și oportunităților din piață. Când vine vorb...

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de va...

Joburi de viitor: (23) Estetician

Esteticienii lucrează cu oamenii pentru a-și spori aspectele fizice.

Vezi toate știrile