Eduard Grama, despre modificările propuse la Proiectul de lege privind asigurările in agricultura: Pe termen lung, această practica trebuie sa fie exclusa

Guvernul a aprobat recent proiectul de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură. Această lege are ca scop stimularea producătorilor agricoli în asigurarea intereselor patrimoniale împotriva riscurilor specifice activităților agricole și protejarea intereselor acestora în procesul de asigurare.

Guvernul a aprobat recent proiectul de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură. Această lege are ca scop stimularea producătorilor agricoli în asigurarea intereselor patrimoniale împotriva riscurilor specifice activităților agricole și protejarea intereselor acestora în procesul de asigurare. 

De asemenea, legea va reglementa relațiile dintre asigurători și producătorii agricoli, care apar în procesul asigurării în agricultură, precum și relațiile care se stabilesc între aceștia, pe de o parte, și autoritățile publice, pe de altă parte, în legătură cu subvenționarea de către stat a primelor de asigurare.

În acest context, redacția Bani.md l-a rugat pe fostul ministru al Agriculturii Eduard Grama, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale” să își spună părerea despre acest proiect de lege: 

Bani.md: Vă rugăm să acordați un comentariu asupra Proiectului de lege privind asigurarea subvenționată în agricultură.

Eduard Grama: Proiectul de lege privind asigurările în agricultură este unul benefic și actual, dar pe un termen scurt și mediu. Da, statul la moment poate veni cu un suport financiar pentru acoperirea parțială a costurilor de asigurare, dar numai pe moment până ce agricultorii nu vor vedea beneficiile asigurării și companiile de asigurare se vor întări financiar și se vor dezvoltă pe sectorul dat.

Pe termen lung, practica dată trebuie să fie exclusă. Producătorii agricoli trebuie să-și asume riscurile de afacere care o duc și să înțeleagă că asigurarea în agricultură este o normă la fel ca și asigurarea casei sau a automobilului personal care îl conduce.

Producătorul agricol, în primul rând, își asigura afacerea lui și nu afacerea statului, motiv pentru care riscurile trebuie să le suporte el și nu statul. La capitolul dat se poate discuta mult: cu argumente și contraargumente, dar la moment vorbim de inițiativa existentă și este benefică. Sper că va fi primită și implementată cât mai repede posibil că să fie aplicabilă deja din toamna anului 2020.

Bani.md Cât de practicate sunt asigurările în agricultură? Se asigură roada viitoare?

Eduard Grama: În lume, asigurarea în agricultură este foarte practicabilă. În unele state - obligatorie. În Moldova asigurările în agricultură sunt practicate numai de producătorii agricoli care aplică la subvenționare... Și nu din propria inițiativa, dar din obligativitate a Legii de subvenționare.

Motive pentru care producătorii agricoli nu-și asigura roada viitoare sunt multe, dar în mare parte - subiective. Unii vin cu argumente că asigurarea este scumpă, alții -  cu argumente o să treacă și așa, dar până la urmă toți lucrează în domeniu, pentru a-și
asigura o bunăstare. Este o afacere proprie de care trebuie să aibă grijă prin deferite metode de protejare, inclusiv și prin asigurare. Nu poate mereu statul să achite despăgubiri pentru pierderile pe care le înregistrezi în propria afacere.

 

CE PREVEDE LEGEA 

Potrivit documentului elaborat de Guvern, producătorul agricol își poate asigura culturile agricole în următoarele riscuri: seceta, grindină, înghețuri, inundație, averse, suflarea semințelor, polignirea culturilor, incendierea spicoaselor și atacul organismelor dăunătoare.

Documentul prevede și riscurile de asigurare în cazul pierii animalelor. Printre acestea sunt bolile, inundațiile, intoxicarea, asfixierea, secetă și întreruperea alimentării cu energie electrică a întreprinderilor de reproducere a peștilor, în rezultatul concursului factorilor naturali.

Subvenționarea primelor de asigurare se va efectua din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Alte stiri

Prestațiile sociale vor putea fi ridicate prin intermediul serviciului de plăți electronice MPay

Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice MPay va asigura distribuirea plăților de la bugetul public național și din conturile instituțiilor publice către persoane fizice.

ANRE permis reducerea prețului energiei cu electrice pentru clienții Energocom

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică – S.A. „Energocom”, în cuantum de 120 bani/kWh.

VIDEO: „Eu nu mai sunt acel Vlad Filat, ținut într-o celulă și izolat de comunicare”

Vlad Filat vine cu declarații tăioase în adresa fostului avocat Igor Popa care, acum câteva zile, a venit cu „dezvăluri” despre averea fostului premier și relațiile pe care le-ar fi avut cu Vlad Plahotniuc. Vlad Filat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a negat acuzațiile.

A fost deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale de către Minsterul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru colectarea fondurilor sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului din data de 24 septembrie 2020.

Ultimele ȘTIRI

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

MAIB micșorează ratele dobânzii la creditele pentru afaceri acordate din resursele internaționale de finanțare

Moldova Agroindbank continuă să fie alături de clienți, sprijinindu-le afacerile și planurile antreprenoriale prin măsuri consolidate de susținere,...

Vezi toate știrile