Bani.md

Eduard Grama, despre modificările propuse la Proiectul de lege privind asigurările in agricultura: Pe termen lung, această practica trebuie sa fie exclusa

Eduard Grama, despre modificările propuse la Proiectul de lege privind asigurările in agricultura: Pe termen lung, această practica trebuie sa fie exclusa

Guvernul a aprobat recent proiectul de lege privind asigurarea subvenţionată în agricultură. Această lege are ca scop stimularea producătorilor agricoli în asigurarea intereselor patrimoniale împotriva riscurilor specifice activităților agricole și protejarea intereselor acestora în procesul de asigurare. 

De asemenea, legea va reglementa relaţiile dintre asigurători şi producătorii agricoli, care apar în procesul asigurării în agricultură, precum și relațiile care se stabilesc între aceștia, pe de o parte, și autoritățile publice, pe de altă parte, în legătură cu subvenţionarea de către stat a primelor de asigurare.

În acest context, redacția Bani.md l-a rugat pe fostul ministru al Agriculturii Eduard Grama, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale” să își spună părerea despre acest proiect de lege: 

Bani.md: Vă rugăm să acordați un comentariu asupra Proiectului de lege privind asigurarea subvenţionată în agricultură.

Eduard Grama: Proiectul de lege privind asigurările în agricultură este unul benefic și actual, dar pe un termen scurt și mediu. Da, statul la moment poate veni cu un suport financiar pentru acoperirea parțială a costurilor de asigurare, dar numai pe moment până ce agricultorii nu vor vedea beneficiile asigurării și companiile de asigurare se vor întări financiar și se vor dezvoltă pe sectorul dat.

Pe termen lung, practica dată trebuie să fie exclusă. Producătorii agricoli trebuie să-și asume riscurile de afacere care o duc și să înțeleagă că asigurarea în agricultură este o normă la fel ca și asigurarea casei sau a automobilului personal care îl conduce.

Producătorul agricol, în primul rând, își asigura afacerea lui și nu afacerea statului, motiv pentru care riscurile trebuie să le suporte el și nu statul. La capitolul dat se poate discuta mult: cu argumente și contraargumente, dar la moment vorbim de inițiativa existentă și este benefică. Sper că va fi primită și implementată cât mai repede posibil că să fie aplicabilă deja din toamna anului 2020.

Bani.md Cât de practicate sunt asigurările în agricultură? Se asigură roada viitoare?

Eduard Grama: În lume, asigurarea în agricultură este foarte practicabilă. În unele state - obligatorie. În Moldova asigurările în agricultură sunt practicate numai de producătorii agricoli care aplică la subvenționare... Și nu din propria inițiativa, dar din obligativitate a Legii de subvenționare.

Motive pentru care producătorii agricoli nu-și asigura roada viitoare sunt multe, dar în mare parte - subiective. Unii vin cu argumente că asigurarea este scumpă, alții -  cu argumente o să treacă și așa, dar până la urmă toți lucrează în domeniu, pentru a-și
asigura o bunăstare. Este o afacere proprie de care trebuie să aibă grijă prin deferite metode de protejare, inclusiv și prin asigurare. Nu poate mereu statul să achite despăgubiri pentru pierderile pe care le înregistrezi în propria afacere.

 

CE PREVEDE LEGEA 

Potrivit documentului elaborat de Guvern, producătorul agricol își poate asigura culturile agricole în următoarele riscuri: seceta, grindină, înghețuri, inundaţie, averse, suflarea semințelor, polignirea culturilor, incendierea spicoaselor și atacul organismelor dăunătoare.

Documentul prevede și riscurile de asigurare în cazul pierii animalelor. Printre acestea sunt bolile, inundațiile, intoxicarea, asfixierea, secetă și întreruperea alimentării cu energie electrică a întreprinderilor de reproducere a peștilor, în rezultatul concursului factorilor naturali.

Subvenţionarea primelor de asigurare se va efectua din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000