Bani.md

Efectele Brexit asupra cheltuielilor englezilor: Importul mașinilor din Europa ar putea dura și costa mai mult. Valutele străine se vor scumpi (Infografic)

Efectele Brexit asupra cheltuielilor englezilor: Importul mașinilor din Europa ar putea dura și costa mai mult. Valutele străine se vor scumpi (Infografic)
Foto: zerohedge.com

Marea Britanie a votat la referendumul din 23 iunie pentru ieșirea din blocul comunitar, decizie care, potrivit experților, va fi însoțită de modificări ale cursului principalelor monede internaționale, schimbarea regulilor de comerț și a statutului piețelor britanice. Mai mult, situația ar putea afecta direct lista de cumpărături a cetățenilor de rând, precum și bugetele de care dispun aceștia.

Potrivit BBC, care a consultat experți financiari și guvernamentali, o dată cu părăsirea UE, în Marea Britanie ar urma să crească prețurile legumelor, în primul rând al roșiilor. Asta în condițiile în care 90% din roșiile comercializate pe piața britanică sunt importate din UE: din Olanda (40%) și Spania (35%). Creșterea taxelor de import ar putea afecta în creștere și prețurile acestora.

Citricile s-ar putea scumpi și ele. 40% din cele care ajung în Marea Britanie sunt din Spania. De asemenea, vinurile franceze, spaniole și italiene ar putea fi mai scumpe, dacă cresc taxele de import. 

De cealaltă parte, experții se așteaptă la un val de ieftinire a hainelor și încălțămintei. Comercianții străini ar și-ar desfășura nestingheriți activitatea pe principalele străzi, iar autoritățile le-ar asigura dreptul la libera concurență.

Și serviciile de roaming ar putea fi afectate. Consumatorii vor continua să plătească pentru a-și folosi telefoanele peste hotare.

Recoltarea sparanghelului este o muncă sezonieră în Marea Britanie, în cadrul căreia sunt antrenați mai mulți migranți din statele UE. Ieșirea din UE ar putea genera scăderea numărului de muncitori și ar lovi în cantitatea producției.

Importul mașinilor din Europa ar putea dura și costa mai mult.

Dacă lira sterlină se depreciază și mai mult, principalele valute străine se vor scumpi, mai opinează experții.

Sursa Infografic: BBC

 

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000