Bani.md

Efectul unui accident aviatic: Valoarea acțiunilor a scăzut brusc, iar zborurile Boeing 737 MAX 8 au fost interzise în 4 țări

Efectul unui accident aviatic: Valoarea acțiunilor a scăzut brusc, iar zborurile Boeing 737 MAX 8 au fost interzise în 4 țări

Efectul economic al accidentului aviatic din Etiopia este simțit nu doar de compania Boeing, compania care a construit avionul, dar și de partenerii acesteia. Efectele directe sunt determinate, în special, de cerințele a, deja, 4 state, de a menține avioanele de model avioanele Boeing 737 MAX 8 la sol. 

Acăderea bruscă a valorii acțiunilor

Valoarea acţiunilor companiei Boeing a scăzut cu 11% la deschiderea tranzacţiilor luni, 11 martie, după ce China, Indonezia şi Etiopia au cerut companiilor aeriene să menţină la sol avioanele Boeing 737 MAX 8, după al doilea accident fatal în care a fost implicată o astfel de aeronavă, într-un interval de numai cinci luni.

Reuters transmite că dacă scăderea se va menţine pe durata programului normal al tranzacţionării, va reprezenta cea mai abruptă cădere a acţiunilor Boeing din ultimele aproape două decenii, punând capăt unei ascensiuni în timpul căreia valoarea acţiunilor s-a triplat, în puţin peste trei ani, până la un nivel record de 446 dolari, săptămâna trecută.

La final de zi de tranzacții, valoarea acțiunilor Boeing, totuși, a început a crește, însă nu a ajunge la cotațiile de până la accident.

Efectul unui accident aviatic: Valoarea acțiunilor a scăzut brusc, iar zborurile Boeing 737 MAX 8 au fost interzise în 4 țări

Al patrulea stat care cere menținerea avioanelor Boeing 737 MAX 8 la sol

Australia a devenit a patra țară care a renunțat la utilizarea avionului Boeing 737 Max 8. Aeronavele acestui brand sunt acum interzise să aterizeze pe aeroporturile locale.

Autoritatea Aviației Civile australiene (CASA) a decis suspendarea temporară a utilizării aeronavelor Boeing 737 Max 8 din cauza prăbușirii acestui model în Etiopia. Raportul, care a fost publicat de serviciul de presă al autorității, arată că aceste avioane nu pot decola de pe aeroporturile australiene sau să pătrundă în ele.

Se precizează că interdicția este temporară și poate fi ridicată după ce au fost primite informații suplimentare și evaluări ale riscului de securitate.

Decizia nu va afecta companiile aeriene australiene, deoarece niciuna dintre ele nu utilizează Boeing 737 Max 8. De menționat că Virgin Australia a făcut mai devreme o comandă de acest model de avioane, însă nu a primit deocamdată niciunul.

Efectul colateral

Cea mai afectată de interdicție este compania Air Fiji, care deține nave ale acestei mărci și care zboară spre Brisbane, Adelaide, Sydney și Melbourne, raportează ABC.

Mai multe companii aeriene au abandonat, de asemenea, acest model: Ethiopian Airlines, Brazilian Gol, Argentina Aerolineas Argentina, Mexican Aeroméxico, Cayman Air din Insulele Cayman, Indian Jet Air, Coreea de Sud Eastar Jet.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000