Bani.md

Eliberarea pașapoartelor, a cazierului și acordarea cetățeniei române vor fi GRATUITE de la 1 februarie

Eliberarea pașapoartelor, a cazierului și acordarea cetățeniei române vor fi GRATUITE de la 1 februarie Foto: Wall-Street.ro

Pasapoartele românești vor fi eliberate gratuit de la 1 februarie 2017, potrivit unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial al României. Aceasta taxă, precum și mai multe altele ce țin de eliberarea unor acte civile, fac parte din cele 102 taxe, din legea promulgata de Iohannis pe 6 ianuarie, ce vor fi eliminate.

Din cele 102 taxe care vor fi eliminate, 6 taxe provin din Ordonanța Guvernului României nr.24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice si a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul România:

  • eliberarea unui pasaport electronic, a unui pasaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice straine, eliberarea de adeverinte, precum si alte servicii prestate de autoritati.(Dir Gen Pasapoarte MAI + Dep Consular MAE + Insp Gen Imigrari + DEPABD). Aceasta taxa era in valoare de 22 lei românești, echivalentul a 105 lei moldovenești.
  • Acordarea cetățeniei române (ANC). Aceasta era in valoare de 191 lei românești, echivalentul a peste 900 de lei moldovenești.
  • Acordarea/Redobandirea cetateniei romane (ANC). Aceasta era in valoare de 191 lei românești, echivalentul a peste 900 de lei moldovenești.
  • Supralegalizarea sigiliilor si a semnaturilor de pe un act oficial (Dep Consular MAE). Aceasta era in valoare de 25 lei românești, echivalentul a peste 100 de lei moldovenești.
  • Supralegalizarea sigiliilor si a semnaturilor de pe un certificat de origine a marfurilor, de pe o factura comerciala sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul marfurilor (Dep Consular MAE). Aceasta era in valoare de 47 lei românești, echivalentul a peste 250 de lei moldovenești.
  • identificarea unei persoane pe teritoriul Romaniei (Insp Gen Imigrari + DEPABD). Aceasta era in valoare de 35 lei românești, echivalentul a aproape 200 de lei moldovenești.

In cazul in care va aflati in strainatate si aveti nevoie de eliberarea unui pasaport sau a unui titlu de calatorie de la misiunile diplomatice si oficiale ale Romaniei in strainatate, nu mai trebuie sa platiti taxa perceputa de acestia, in valoare de 40 de euro, conform Wall- Street.ro.

Alte taxe care au fost eliminate in urma promulgarii legii nr.1/2007 sunt urmatoarele 4 taxe, introduse in urma aplicarii Ordonantei Gvuernului nr.128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice si juridice de catre Ministerul Administratiei si Internelor:

  • Taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Aceasta era in valoare de 10 lei românești, echivalentul a aproape 50 de lei moldovenești
  • Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor fizice. Aceasta era in valoare de 22 lei românești, peste 100 de lei moldovenești
  • Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice s i în cazul reprezentarii titularului actului de catre un avocat. Aceasta era in valoare de 44 lei românești, peste 200 de lei moldovenești
  • Inregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei. Aceasta era in valoare de 3 lei românești, aprape 15 lei rmoldovenești.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, dupa ce Parlamentul României a respins, la finalul lunii decembrie, cererea sa de reexaminare in care solicita excluderea taxei Radio-TV din textul legii. Legea a fost promulgata in ultima zi a termenului legal pe care il avea la dispozitie.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000