Bani.md

Este posibilă o nouă criză bancară similară cu cea din 2014-2015? Ce răspunde Sergiu Cioclea

Este posibilă o nouă criză bancară similară cu cea din 2014-2015? Ce răspunde Sergiu Cioclea

Regulatorul bancar depune eforturi pentru a evita repetarea unei crize asemănătoare cu cea prin care Republica Moldova a trecut în anii 2014-2015. Sistemul nostru bancar și financiar și-a revenit, însă pentru a spune cu certitudine că o asemenea criză nu va mai avea loc, mai sunt necesari câțiva pași. De această părere este Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, care a oferit un interviu cumulativ instituțiilor mass media. 

În ultimii doi ani am muncit mult ca să punem bazele unui nou sistem bancar în Republica Moldova – mai transparent, mai solid, mai eficient. În primul rând, am promovat un șir de legi noi pentru a schimba „regulile de joc” în așa fel ca practicile ilicite care au dus la frauda bancară să nu mai fie posibile, iar pedepsele pentru încălcarea legii să fie descurajante, mult mai dure decât au fost în trecut.

Totodată, pentru ca cetățenii să nu plătească din greu pentru erorile sau malversațiile unor bancheri care pot duce la falimentarea unei bănci, am introdus instrumente noi de intervenție timpurie sau rezoluție bancară. Acestea permit să salvezi o instituție bancară fără a face apel la banii publici. În același sens, am promovat majorarea plafonului de garantare a depozitelor pană la 50 mii lei.

Pentru a face ireversibilă consolidarea sectorului bancar este nevoie însă de a finaliza procesul de transparentizare și în special vânzarea acțiunilor blocate în BC „Moldova Agroindbank” S.A. și BC „Moldindconbank” S.A.

Atunci vom face un salt calitativ colosal în reformarea sectorului și vom putea afirma cu certitudine că o nouă criză bancară similară celei din 2014-2015 nu mai are șanse în țara noastră.

Dar cea mai sigură garanție contra crizelor și fraudelor rămâne independența și profesionalismul Bancii Naționale. Lucrăm din răsputeri pentru a întări instituția și autoritatea băncii centrale prin fortificarea cadrului legislativ, dar și reformarea BNM pe intern”, a răspuns Sergiu Cioclea. 

În același timp, Guvernatorul BNM spune că efectele cazului privind spălarea de bani prin intermediul băncilor autohtone, așa-numitul „Laundromat”, se resimt și azi. Cioclea menționează că mai multe bănci străine au rupt relațiile de corespondență cu băncile moldovenesti și acest proces poate continua, dacă nu sunt depuse eforturi majore pentru a schimba reputația țării.

În acest context, comitetul MONEYVAL al Consiliului Europei va veni în luna octombrie 2018 pentru a da o notă sistemului bancar autohton. 

Pentru a ne asigura că un nou “Laundromat” nu mai este posibil și, în particular, că noua Lege privind declararea voluntară nu va fi folosită de unii pentru a sparge o breșă în procedurile de prevenire a spălării banilor, BNM va instrui toatele băncile să aplice cu strictețe măsurile de precauție referitoare la mijloacele bănești declarate.

Dacă averile vor include acțiuni în bănci peste cota semnificativă de 1%, proprietarii acțiunilor vor fi supuși în mod obligatoriu evaluării de competență și onorabilitate (fit-and-proper) și, în caz de neconcordanță, vor fi impuși să-și vândă acțiunile conform procedurilor de înstrăinare forțată.

Ținând cont de riscurile asociate, băncile centrale au în general reținere față de amnistiile fiscale sau de capital. Dar odată ce o asemenea lege a fost aprobată, rolul BNM e să se asigure în practică că aceasta nu creează un teren propice pentru abuzuri. Sperăm ca eforturile Băncii Naționale depuse în domeniul prevenirii și spălării banilor să fie apreciate de evaluatorii MONEVAL și să permită îmbunătățirea imaginii sectorului bancar moldovenesc”, a declarat Cioclea în cadrul interviului.

Citește și:

Există investitori interesați de acțiunile Moldindconbank sau nu? Răspunsul Guvernatorului Sergiu Cioclea

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000