Ești din regiunea Cahul? Află de ce oportunități de formare profesională poți beneficia

17 Mart. 2021, 14:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Irina Luca
17 Mart. 2021, 14:27 // Bani și Afaceri //  Irina Luca

Sectorul TIC din Moldova a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani, fiind unul dintre principalii catalizatori ai dezvoltării economice. Anul trecut, cca 10,5% din totalul exporturilor de servicii din Moldova au aparținut sectorului care integrează în câmpul muncii cca 18 mii de oameni.

Aflată în plină ascensiune, industria continuă să raporteze o necesitate stringentă de specialiști calificați în IT sau domenii conexe, care limitează creșterea competitivității afacerilor și accelerarea dezvoltării economice, în special la nivel regional. Pentru ca viitorii specialiști să dispună de abilități racordate la necesitățile actuale ale pieței muncii, în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul” sunt dezvoltate mai multe programe educaționale. Acestea încurajează parteneriatele dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ, promovează tehnologia ca soluție la problemele comunitare și studierea disciplinelor STEM, pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare, indiferent de vârstă sau gen. Proiectul este implementat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.

Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Unul dintre obiectivele-cheie ale politicilor Uniunii Europene, inclusiv pentru țările învecinate, este realizarea unei transformări digitale rezistente. Acest fapt va asigura crearea de locuri de muncă și dezvoltarea economiilor în această nouă eră digitală. Proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul oferă sprijinul necesar în abordarea lacunelor de competențe digitale în partea de sud a țării. Finanțat de Uniunea Europeană și implementat în parteneriat cu Suedia, în spiritul echipei Europa, proiectul va sprijini și startup-urile digitale. Suntem încrezători că tinerii din regiunea Cahul vor profita de oportunitățile oferite prin intermediul acestui program inovator de sprijin al UE. ”

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Moldova: „Provocările cu care se confruntă lumea întreagă fac ca schimbările în știință și tehnologie să se accelereze. Este imperativ să fie dezvoltate abilitățile de care au nevoie băieții și fetele pentru a reuși în secolul al XXI, pe de o parte, iar pe de altă parte – să fie dotați profesorii cu cunoștințe, experiență și instrumente adecvate pentru a menține standardele înalte de educație pentru elevii din toată Moldova. Credem că programele educaționale sinergice și inclusive, dezvoltate de ATIC în parteneriat cu Uniunea Europeană și Suedia vor genera rezultate tangibile, transformând Moldova într-un centru regional competitiv de inovare și tehnologie.”

Programe educaționale pentru orice vârstă

„EU4Moldova: Startup City Cahul” prevede un șir de programe destinate sporirii abilităților interpersonale și profesionale, pentru orice doritor de a-și dezvolta competențele sau de a profesa în IT. Printre cele mai importante inițiative implementate în anul curent sunt:

  • „Tekwill în fiecare școală” – cursuri pentru elevii care își doresc să învețe profesiile viitorului.Din 1 septembrie, elevii gimnaziilor și liceelor din regiunea Cahul sunt așteptați să studieze profesiile viitorului. Inteligența artificială, dezvoltarea de software, industria creativă și leadership-ul antreprenorial sunt cele 4 module pe care elevii din regiunea Cahul le vor studia la școală. Actualmente, mai mulți profesori din cele 31 de școli conectate la proiect participă la un program de formare continuă și mentorat pentru integrarea metodologilor inovative de predare și învățare în clasă. Cursurile sunt disponibile pentru tinerii cu vârste cuprinse între 13-18 ani și vor fi studiate opțional, în timpul orelor de clasă, pe platforma www. tekwill.online. Programul îi ajută pe elevi să-și dezvolte gândirea critică, competențele digitale sau abilitățile de comunicare. Proiectul reprezintă un parteneriatdintre USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și PNUD Moldova. În acest an, în cadrul aceleiași inițiative, vor fi dezvoltate laboratoare STEM în mai multe licee din regiunea Cahul.
  • „Startup UNI” – cursuri de antreprenoriat IT pentru studenți. Începând cu acest an academic, studenții Universității „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul vor avea posibilitatea să studieze antreprenoriatul și să obțină abilitățile necesare pentru a putea să-și transforme ideile în afaceri de succes. În cadrul unui proiect pilot, participanții la cursuri vor studia management strategic, planificare financiară, marketing, pitch-ul, dar și cum pot să atragă potențiali investitori. La finalul sesiunilor de instruire tinerii vor fi încurajați să-și aplice cunoștințele pentru a dezvolta comunitatea din care fac parte. Câțiva profesori universitari participă în aceste zile un program de formare în domeniu pentru a putea preda studenților antreprenoriatul tehnologic.

Noi proiecte dedicate regiunii Cahul pentru dezvoltarea forței de muncă profesioniste și pregătirea tinerilor pentru a putea alege o carieră în IT, vor fi implementate și în următorii ani. Acestea au scopul de crește competitivitatea economică a țării, productivitatea și capacitatea de a înregistra progrese semnificative în următorii ani. Inițiativele vor viza programe dedicate: copiilor – cursuri de instruire pentru încurajarea celor mici ca, din fragedă copilărie, să-și dezvolte competențele digitale și să-și sporească imaginația și potențialul de creație; femeilor, tinerilor și profesioniștilor non-IT – burse, certificări internaționale și instruiri pentru a crește nivelul de pregătire și expertiză în programe precum Java, Programare în C#, Rețelistică, Web Development etc.; cadre didactice – certificări internaționale și cursuri de formare în cele mai solicitate domenii pe piața muncii etc.

Ana Chirița, directoare proiecte strategice, ATIC: „Până în anul 2024, ne-am propus ca beneficiari ai inițiativelor noastre să devină aproximativ 11.500 de elevi, 500 de cadre didactice și peste 300 de studenți din regiunea de sud a țării.  Ne dorim să transformăm Cahulul într-o regiune favorabilă pentru investiții, inovații și antreprenoriat, iar prin implementarea acestor inițiative, vom aduce tehnologia mai aproape de toți locuitorii.Pe termen lung, aceasta va pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și va contribui la creșterea unei generații de oameni care să creeze acasă, în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.” 

 Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: StartUp City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. Pentru dezvoltarea proiectului implementat de ATIC, UE investește 6,8 milioane EUR, fonduri oferite prin intermediul Suediei.

 

Realitatea Live

26 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2021, 17:53 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Directorul executiv al Philip Morris International, producătorul ţigărilor Marlboro în afara Statelor Unite, a declarat că firma pe care o conduce nu va mai vinde ţigări în Marea Britanie în aproximativ 10 zece ani, scrie burkinafaso.kivazen.com.

CEO-ul companiei, Jacek Olczak, a declarat că marca emblematică a țigării Marlboro a companiei va fi scoasă de pe rafturi în Marea Britanie în următorul deceniu. De asemenea, Olczak i-a cerut guvernului britanic să interzică ţigările în următorul deceniu, comparându-le cu maşinile pe benzină şi motorină, care vor fi interzise în Regatul Unit începând cu 2030.

Potrivit responsabililor, mişcarea face parte din eforturile companiei de a opri folosirea ţigăilor tradiţionale.

„Ne putem imagina o lume fără ţigări. Cu cât se va întâmpla mai repede acest lucru, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea. Cu informaţii şi reglementări corecte, evenimentul ar putea avea loc în zece ani în anumite ţări. Iar problema ar putea fi rezolvată odată şi pentru totdeauna”, susţine Olczak.

Lupta împotriva țigărilor din ultimii ani a fost legată de problemele grave de sănătate cauzate de fumatul tutunului în întreaga lume.

Olczak a devenit CEO al companiei în luna mai și intenționează să conducă schimbarea „fără fum” a companiei. Potrivit acestuia, noua misiune a companiei este să găsească și să ofere „alternative mai puțin dăunătoare la țigări” pentru milioane de oameni care altfel ar fuma.

Philip Morris International operează separat de Philip Morris USA, care produce ţigările Marlboro în Statele Unite şi este o divizie a Altria Group. Compania s-a despărţit de Philip Morris USA în 2008 şi a anunţat recent o serie de planuri prin care se va transforma într-o companie anti-tutun, plănuind să cumpere grupul farmaceutic britanic Vectura, care face inhalatoare pentru astm. Achiziţia este estimată la 1 miliard de lire sterline.

Grupurile anti-fumat din Regatul Unit au criticat mişcarea, acuzând companiile de tutun că încearcă să dea impresia că se gândesc la sănătatea clienţilor, în timp ce vând alte produse pe bază de tutun, scrie The Guardian.

Fumatul ucide la nivel global peste 8 milioane de oameni în fiecare an. Din total, 1,2 milioane de persoane sunt nefumătoare, acestea murind din cauza expunerii constante la fumul de ţigară, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii . Dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun la nivel mondial, 80% trăiesc în ţări cu venituri mici şi mijlocii.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală