Bani.md

Eugen Damaschin (MILK Films): Filmul nu este o industrie în Moldova, ci seamănă mai mult cu un ONG martir și entuziast

Eugen Damaschin (MILK Films): Filmul nu este o industrie în Moldova, ci seamănă mai mult cu un ONG martir și entuziast

Eugen Damaschin, regizor basarabean și fondatorul MILK films este protagonistul unui articol realizat de presa română. Iqads.ro s-a interesat despre industria filmului din Republica Moldova, aflând despre barierele în dezvoltarea acestei industrii care, înb țara noastră, mai există grație finanțărilor prin intermediul proiectelor internaționale și a investițiilor proprii ale echipelor de filmare. 

Industria filmului în Republica Moldova

Filmul nu este o industrie în Moldova, ci seamănă mai mult cu un ONG martir și entuziast. Din cauza lipsei cinematografelor și a unor platforme de monetizare online, filmul nu este rentabil și se menține doar pe subvenții din partea proiectelor sau a statului. Efectul negativ central este faptul că specialiștii din domeniu nu investesc în dezvoltare și nu simt presiunea concurenței, iar asta scade calitatea serviciilor lor, scrie iQads.ro.

Un exemplu simplu, avem doar două-trei persoane care fac location scouting, același număr pe casting și decor, doar un singur rental house, nu avem niciun 1AD profesionist. Unde nu există industrie, nu există nici concurență, iar asta scade din calitatea serviciilor, oamenii se relaxează și nu mai cresc. Asta e problema centrală.

Pe plan mai filosofic, e interesant să fii artist într-o țară care de 30 de ani trece doar prin „momente istorice, decisive, cruciale și de tranziție”. Asta inspiră, uneori prin dramă, alteori prin absurditate, dar în orice caz inspiră. 

Sursele de finanțare

În Moldova există doar câteva surse de finanțare stabile, pe care să le poți integra într-o strategie de finanțare a unui proiect. Este vorba de concursurile anuale organizate de CNC-ul moldovenesc și donatorii externi. În fiecare an, aceste instituții organizează call-uri, nu doar pentru filme, ci pentru tot ceea ce înseamnă produs media.

Finanțările private nu sunt o „normalitate”, ci mai degrabă o excepție. Rareori se întâmplă ca cineva să scoată din propriul buzunar bani pentru film și chiar și atunci o face cu o notă de binefacere. Nici prin gând să-i treacă că aceasta ar putea fi o investiție care ulterior să-i aducă profit.

Citiți continuarea pe iQads.ro.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000